EPPO-EPRZ: jak wylądować na ILS27 wg mapy?

Dział przeznaczony głównie dla pilotów, latających w sieci VATSIM (zawiera również informacje przydatne wszystkim wirtualnym pilotom, takie jak, np. czytanie map, opis procedur SID/STAR).

Moderator: RzEmYk

Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: WAW

EPPO-EPRZ: jak wylądować na ILS27 wg mapy?

Post autor: Artur S. »

Panowie! Od razu na wstepie zaznaczam: nie smiać się, nie krytykować - udzielać tylko konstruktywnej odpowiedzi, na zapewne dla większości z Was proste pytanie!!! A więc:
Lecę EPPO-EPRZ trasą: EPPO CZE INDIG SUBAX LDZ LUBEN JED RZE EPRZ (pl-vacc, celowo trasa szczegółowa). Brak CTR, chcę zrobic podejście ILS 27 wg map, z najwazniejszych z nich fragmenty załączam. I teraz pytanie: jak mam to zrobić??? Przy lądowaniu na rwy 09 - no problem, ale przy ILS 27 wg flight planu kieruję się z JED na RZE i co w tym p-cie powieniem zrobić: skręt w lewo i wejście od razu na "ścieżkę" racetracka po którym robię już lądowanie, czy (tak zrobiłem wczoraj :roll: ) w RZE wykonać skręt w prawo o ok 320st "zawiązując supełek" i z tego zwrotu wejśc na racetracka???? A może od razu w RZE robic ciasny skręt w prawo bezpośrednio na pas (ale to chyba duzym samolotem trudno byłoby to wykonac)? A więc: które podejście jest poprawne???
Załączniki
EPRZ_AaTR.jpg
EPRZ_AaTR.jpg (33.49 KiB) Przejrzano 10008 razy
EPRZ_ILS27.jpg
EPRZ_ILS27.jpg (33.6 KiB) Przejrzano 10008 razy
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
kszerszu

Post autor: kszerszu »

Wejdz w racetrack tak jakbys wchodzil w holda, czyli parallel entry.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Czyli robisz mniej wiecej takie cos (sorki za jakosc wykonania ale nie mam pod reką normalnych narzedzi graficznych). Dokładnie ten rodzaj wejscia widac tu:

http://aviation.home.pl/ifr/image/h5.jpg

P.S.
Która mapa jest aktualna? Ta podana przez Artura czy ta na łamach PL-VACC. Ta na PL-VACC ma hold i racetrack nad VOR a tu u Artura hold jest nad VOR a racetrack nad NDB.
Załączniki
eprz_ils27.jpg
eprz_ils27.jpg (38.83 KiB) Przejrzano 9997 razy
Ostatnio zmieniony czw 02 cze, 2005 13:59 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
PK

Post autor: PK »

Roboczo można traktować racetrack tak samo jak hold. Pytania jak wejść w racetrack ma taką samą odpowiedź jak pytanie o wejście w hold. Jedyne różnice dotyczą zmian wysokości (nie zmieniamy wysokości będąc w skręcie).

Piotr
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Rozumiem więc, ze kierunek wykonywania racetracka nie jest "obowiązkowy"? Z Konrafa rysunku wynika, ze mogę go zrobić "pod prąd". Sory jeśli to lamerskie pytanie, ale czytałem szkołę na aviation.home.pl, gdzieś tam jeszcze i albo nic nie pisało albo już zapomniałem (było to jakiś czas temu ;) ) o "jeździe pod prąd" - poprawcie mnie jeśli się mylę, ale przecież strzałki hold. i racetr. okreslają ich kierunek?
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

PK pisze:Roboczo można traktować racetrack tak samo jak hold. Pytania jak wejść w racetrack ma taką samą odpowiedź jak pytanie o wejście w hold. Jedyne różnice dotyczą zmian wysokości (nie zmieniamy wysokości będąc w skręcie).

Piotr
To jest dla mnie jasne. ;) Chodziło mi tylko o wejście na "ścieżkę " racetr.
AZT017 (WAW)

kszerszu

Nie. Racetrack to racetrack, robisz go tak jak jest rozrysowany. To co narysowal ci konraf to sposow wejscia w przypadku lotu z JED, czyli wejscie rownolegle. Looknij do podrecznika Machado i zobacz 3 rodzaje wejscia w hold.
lechende
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: lechende »

Artur S. pisze:Rozumiem więc, ze kierunek wykonywania racetracka nie jest "obowiązkowy"? Z Konrafa rysunku wynika, ze mogę go zrobić "pod prąd". Sory jeśli to lamerskie pytanie, ale czytałem szkołę na aviation.home.pl, gdzieś tam jeszcze i albo nic nie pisało albo już zapomniałem (było to jakiś czas temu ;) ) o "jeździe pod prąd" - poprawcie mnie jeśli się mylę, ale przecież strzałki hold. i racetr. okreslają ich kierunek?
kierunek wykonania racetracka JEST OBOWIĄZKOWY.
Korfanty pokazał sposób wejscia widoczny lepiej na linku (http://aviation.home.pl/ifr/image/h5.jpg ).
Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Dokładnie. Narysowałem tylko wejscie. Lecisz na pomoc nawigacyjną (tu z kierunku JED), mijasz ją, lecisz jak to nazwałes "pod prąd", kierunek zgodny z outbound leg, nawracasz na pomoc nawigacyjną (krecisz w lewo), mijasz ją = krecisz w prawo i dopiero od tego momentu jestes w racetrack i dopiero od tego pomentu obowiązuje Cie profil pionowy dla racetrack.
Załączniki
h5.jpg
h5.jpg (6.99 KiB) Przejrzano 9966 razy
Bartek
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

...i wszystko jasne..... BIG THX. Tak BTW może trochę moja wyczytana teoria się zakurzyła, bo od kiedy latam online chyba NIGDY jeszcze nie musiałem wykonać holda albo racetracka zgodnie z mapą, CONTRO mnie pewnie oszczędzali ;)
AZT017 (WAW)

SP-TFU
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPRU

Post autor: SP-TFU »

No to mały zonk, bo poprawnie jest tak (mowa o racetracku):

PS
Dziwne, nie?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Poprawnie według jakich zródeł? Wszedzie gdzie czytałem o wejsciach w hold, wejscie z dołu czyli z III ćwiartki:

Obrazek
(to po lewej)

robi się offset entry, czyli tak:

Obrazek

Z Twojego rysunku wynika, ze jest jakasa wspolna czesci miedzy III a II ćwiartką (ten kąt 90 st) , gdzie robimy równoległe wejscie...bądz offset. Ciezko z tego rysunku cos wywnioskowac bo brak strzałek kierunku. Ten kąt 30 st róznicy jest charakterystyczny dla offset.
Bartek
SP-TFU
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Zakręt proceduralny to nie holding, chociaż podobny.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Jesli wchodzisz z obszaru zaznaczonego na zielono, masz zakret proceduralny ale de facto jest to praktycznie to samo, co pokazane wyzej wejscie offset.
Jesli wejdziesz z innej czesci niz zielona czy ta pokazana na Twoim rysunku to według mnie po prostu nie da rady zastosowac innego wejscia niz standardowe wejscia w hold. Sam uzywam wejsc podanych na aviation.home i przy tym zostaje.
Ostatnio zmieniony pn 31 maja, 2010 08:39 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Jeszcze w zadnym podreczniku takiego dziwactwa nie widzialem
kszerszu

To co rysuje SP-TFU to mi wyglada na probe wejscia tak zeby potem sie od razu znalezc na prostej. Problem polega na tym, ze o ile wiem (ale tu musialby sie wypowiedziec fachowiec), ze w przeciwienstwie do samego holdingu (kierunki inbound/outbound, kierunek zakretu), sam sposob wejscia jest jedynie zaleceniem, teoretycznie mozna by wejsc jakkolwiek, byleby wejsc, i nie znalezc sie poza obszarem chronionym.
SP-TFU
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Tu nie ma co kombinować, spekulować ani interpretować.

"Nawigacja lotnicza" R. Jaszczyński s. 167-201 (chyba najprzystępniej)
W. Wyrozumski s.562-589 (fuj 606 stron - ktoby to czytał)
A. Abłamowicz s. 140-142
ODPOWIEDZ