Pytanie tylko do doświadczonych GMAX'owców
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Pytanie tylko do doświadczonych GMAX'owców
Cześć,
Sprawa jest taka:
W scenie zawierającej około 1000+ poligonów jest problem z odczytaniem uprzednio zapisanego pliku .gmax.
Gmax twierdzi, że nie może odczytać zapisanego pliku.
Na zagranicznych forach proponują jakiś patche, ale w sumie nie bardzo w tym temacie (w każdym razie nieskuteczne).
Opisane zjawisko nie występuje zawsze, jedynie sporadycznie, ale wystarczająco często, żeby "dać popalić"!
Przy mniejszej ilości poligonów nie występuje wcale!
Sprzęt:
P4 3.4 GHz
Pamięć - 2 GHz
Radeon X850XT
----------------------------------------------------------------
System "czysty" - żadnych rezydentów!
Przy niewielkiej nadziei na odpowiedź, jednak pytam - czy ktoś to zaobserwował i wie, co z tym zrobić???
Pozdrawiam,
Qba.
[ Dodano: Wto 28 Cze, 2005 16:43 ]
Prośba do moderatorów: usuńcie, proszę, ten post. Już wiem, co było przyczyną - nieistotne dla forum.
Q.
Sprawa jest taka:
W scenie zawierającej około 1000+ poligonów jest problem z odczytaniem uprzednio zapisanego pliku .gmax.
Gmax twierdzi, że nie może odczytać zapisanego pliku.
Na zagranicznych forach proponują jakiś patche, ale w sumie nie bardzo w tym temacie (w każdym razie nieskuteczne).
Opisane zjawisko nie występuje zawsze, jedynie sporadycznie, ale wystarczająco często, żeby "dać popalić"!
Przy mniejszej ilości poligonów nie występuje wcale!
Sprzęt:
P4 3.4 GHz
Pamięć - 2 GHz
Radeon X850XT
System "czysty" - żadnych rezydentów!
Przy niewielkiej nadziei na odpowiedź, jednak pytam - czy ktoś to zaobserwował i wie, co z tym zrobić???
Pozdrawiam,
Qba.
[ Dodano: Wto 28 Cze, 2005 16:43 ]
Prośba do moderatorów: usuńcie, proszę, ten post. Już wiem, co było przyczyną - nieistotne dla forum.
Q.
A to może przy okazji będziesz wiedział:
Co oznacza komunikat "object has a scale applied, remove before exporting" w czasie eksportowania pliku? Tzn co w tym obiekcie jest nie tak?! Faktem jest, że po eksporcie taka część w ogóle nie podlega animacjom i jest tylko w pozycji 0. Ale jak można tą "scale" usunąć z obiektu? W pliku pomocy Gmax się tego nie doszukałem...
Co oznacza komunikat "object has a scale applied, remove before exporting" w czasie eksportowania pliku? Tzn co w tym obiekcie jest nie tak?! Faktem jest, że po eksporcie taka część w ogóle nie podlega animacjom i jest tylko w pozycji 0. Ale jak można tą "scale" usunąć z obiektu? W pliku pomocy Gmax się tego nie doszukałem...
Mam taki problem, buduje sobie prosty domek, kilka scian dach i to wszysko. I teraz chce nalozyc texture ale przeciagajac ja wcale mi sie ona nie ukazuje tylko caly domek robi sie szary. Caly dzien nad tym siedze, czytam manuale itd i nie moge znalezc rozwiazania. Moze ktos wie co robie zle.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
delaa
hej !
http://download.microsoft.com/download/ ... _setup.exe
jest doc co sie nazywa : gmaxSceneryTutorial.doc
tam jest wszystko kawa na ławe....
PS: Co i gdzie przeciągasz ???
http://download.microsoft.com/download/ ... _setup.exe
jest doc co sie nazywa : gmaxSceneryTutorial.doc
tam jest wszystko kawa na ławe....
PS: Co i gdzie przeciągasz ???
-
delaa
Krzysiek dzieki za link do tutoriala ale z prostymi brylami nie mialem najmniejszych problemow.
Grzesiek dzieki WIELKE. Pracowalem wlasnie z tym tutorialem ale do FS2002 ktory byl oparty na gmaxie 1.1 czy 1.0 i texturowanie dosc znacznie sie tam rozni. Nie wiem jak moglem przeoczyc ten tutorial.
Pozdrawiam
Grzesiek dzieki WIELKE. Pracowalem wlasnie z tym tutorialem ale do FS2002 ktory byl oparty na gmaxie 1.1 czy 1.0 i texturowanie dosc znacznie sie tam rozni. Nie wiem jak moglem przeoczyc ten tutorial.
Mi sie wydaje ze lepsze to co daje wiecej FPS w FSie:)podobno teraz "trendy" jest xxx.mdl + xxx.xml z gmax --->>>[bglcomp] = xxx.bgl
ale w sumie co za różnica ;-) ale mozna grzebnąć w xmlu po drodze
Pozdrawiam