I jeszcz ejedno pytanko z kad moge znalesc scenerie Wody aby tak ładnie wygladala. i gdzie ja mam wstawic prosze o pomoc
Jazda na wprost
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
bobek
Jazda na wprost
Mam problem bo ucze sie latania w FS2004 jestem mozna powiedziec poczatkujacy.
Ale mam pytanie bo gdy zaczynam kolowac na pas to wszytko idzie gładko i gdy dojezdzam do pasa kontaktuje sie z wierza itp. i potem wiezdzam na pas, zaczynam sie rozpedzac i z poczatku samolot jedzie prosto, gdy mam wieksza predkosc zaczyna mi on skrecac i musze go wyruwnywac sterm kierunku (tym stylu)
. i nie wiem jak mam zrobic aby sie ustawic prosto na pasie aby mi jechal po przerywanej lini a nie odbijal w lewo i w prawo
.
I jeszcz ejedno pytanko z kad moge znalesc scenerie Wody aby tak ładnie wygladala. i gdzie ja mam wstawic prosze o pomoc
. bo gdzies widzialm 
-
Paulo
Prawdopodobnie nie ustawiasz się zgodnie z kursem pasa i jadąc prosto z czasem coraz bardziej oddalasz się od ospasa w jedną lub w drugą stronę. Ważne jest aby dobrze ustawić się na początku pasa. Załaduj grę tak aby samolot stał na pasie i wystartuj, wtedy się przekonasz czy w tym leży problem.
A jeśli to nie to to może sprawdź czy masz dobrze wykalibrowanego joy'a. Może jest zbyt czuły i nieświadomie skręcasz podczas startu.
A poza tym to samolot może zjeżdżać z osi pasa przy silnym bocznym wietrze.
A jeśli to nie to to może sprawdź czy masz dobrze wykalibrowanego joy'a. Może jest zbyt czuły i nieświadomie skręcasz podczas startu.
A poza tym to samolot może zjeżdżać z osi pasa przy silnym bocznym wietrze.
http://www.forum.vatsim.pl/viewtopic.php?t=17630
I ludzie, nie piszcie na łapu capu. Przeciez tego sie czytac nie chce, tych wszytskich: z kad, widzialm, ejedno, itp.
SZUKAJ SZUKAJ...wpisz słowo woda i znajdziesz, zapewniam.I jeszcz ejedno pytanko z kad moge znalesc scenerie Wody aby tak ładnie wygladala. i gdzie ja mam wstawic prosze o pomoc Smile. bo gdzies widzialm Smile
I ludzie, nie piszcie na łapu capu. Przeciez tego sie czytac nie chce, tych wszytskich: z kad, widzialm, ejedno, itp.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
-
papidar11
Re: Jazda na wprost
Wejdź do mapy lotniska i sprawdź jaki jest dokładny kierunek pasa - to że pas jest np.25 nie oznacza że kurs pasa to dokładnie 250 stopni(może być od 246 do 255).bobek pisze:gdy mam wieksza predkosc zaczyna mi on skrecac i musze go wyruwnywac sterm kierunku (tym stylu). i nie wiem jak mam zrobic aby sie ustawic prosto na pasie aby mi jechal po przerywanej lini a nie odbijal w lewo i w prawo
.
Poza tym oczywiście boczny wiatr.
pzdr
bober
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
Nie posłuchajcie dajcie spokój z tym wiatrem
Zapewne on ma problem z weather ustawionej na clear. I to najprawdopodobniej sprawa kalibrowania Joya bądź wolantu.
www.awiator.com <-- Najlepszy serwis informacyjny o lotnictwie cywilnym 
"...bo chodzi oto by liczba startów zgadzała się z liczbą lądowań"
"...bo chodzi oto by liczba startów zgadzała się z liczbą lądowań"
Napisz jak masz ustawione opcje w zakładce: Realism. Czy twój joystick posiada orczyk? (np. w obracana rękojeść). Samolot z napędem śmigłowym zawsze będzie skręcał. Jest to spowodowane tym, że śmigło kręci się w lewo, ale z druga siła o przeciwnym zwrocie chcę przekręcić samolot w prawo. Jak wiadomo, nieudaje jej się to, ale powoduje, że samolot skręca.
Intel Core i5-3570 + Asrock Z77 Extreme4-M + 8GB 1600MHz DDR3 + GTX 970 + 1000GB SATA3 & WIN8.1
X45 + pedały od kierownicy. Wygląda tak, że startując jetem samolot zachowuje się jak przy silnym xwindzie, kontruję itd. a po starcie 0 wpływu wiatru. Mimo wszystko kończy się to z boku pasa. Wiatr 1-5kts. Ew. podobna sytuacja przy lądowaniu, jakby go niewidzialna siła ściągała/skręcała w bok.
Jak dla mnie błąd, reality w prawo, bez crashów.
Jak dla mnie błąd, reality w prawo, bez crashów.
Potwierdzam, od czasu do czasu zdarza się, w ATRku i 737 przy bezwietrznej pogodzie. Kontrolery dobrze skalibrowane, łącznie z martwymi strefami.ags pisze:Jest błąd gry i basta, co za śmigło mnie w 747 ściąga?
Dodam jescze, ze statecznik pionowy to calkiem duża powierzchnia wystawiona na działanie bocznego wiatru. Siła przyłożona jest z tyłu samolotu, oś obrotu znajdzie się gdzieś w rejonie tylnego podwozia. Wiatr wiejący z lewej strony samolotu powinien więc powodować lekkie "odbijanie" samolotu w lewo, a wiatr wiejący z prawej w prawo.
[..] "When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it." [..]
A mnie od zawsze w FS2004 sciąga w lewo. Niewazne czy samolot smigłowy, czy jet, niewazne czy sterowanie mialem poprzez skrętną rączke na joy, czy - tak jak mam obecnie - w pedałach. Kalibracja na nic sie zdaje.
Bartek
hej
Mnie sciagalo w lewo, tak jak u Konrafa,ale po reinstalce gry przestalo.Teraz sciaga tylko niektore samoloty i w dalszym ciagu nie wiem dlaczego.Czy jest wiatr czy nie zawsze w te sama strone. Wina Joya to chyba nie jest
bo zmieniam samolot bez dotykania Joya i raz efekt jest raz nie.
A poza tym mozna potraktowac to jako trening hehe - choc wkurzajace jest
!!
pozdro
Mnie sciagalo w lewo, tak jak u Konrafa,ale po reinstalce gry przestalo.Teraz sciaga tylko niektore samoloty i w dalszym ciagu nie wiem dlaczego.Czy jest wiatr czy nie zawsze w te sama strone. Wina Joya to chyba nie jest
A poza tym mozna potraktowac to jako trening hehe - choc wkurzajace jest
pozdro
-
URI
To nie jest problem
Uważam, że to nie jest problem. Moim zdaniem podobnie by się mógł zachowywać prawdziwy samolot czy też się podobnie zachowuje samochód. To ty kierujesz ta maszyną od początku do końca, więc jeśli skręca w prawo odbijasz w lewo i odwrotnie. Chyba o to nam wszystkim chodzi, żeby kierować tymi maszynami. Jest teraz jedno ale: jeśli grasz na klawiaturze, bądź w joyu nie masz skrętnej osi 3D to rzeczywiście nie jest łatwo prowadzić samolot prosto po pasie. Życze sukcesów. Pozdrawiam 
Niestety muszę się niezgodzić. Po odłączeniu wszystkich kontrolerów i włączeniu opcji "autorudder", a może nawet i nie, samoloty dwuśmigłowe i jety jadą, przy bezwietrznej pogodzie, dokładnie na wprost. Przynajmniej u mnie.. Moim zdaniem to kontrolery mogą mieć pewien margines błedu a FS jest po prostu na to bardzo czuły...
-
Snajper
Samochód bez trzymania kierownicy pojedzie prosto tym dalej, im precyzyjniej nastawiono koła do jazdy na wprost. W "prawdziwym" samolocie też zciąga. Po to jest ruder aby kontrować, a jeśli brak orczyków i jest właczony autoruder to kontruje się lotkami( delikatnie).Dlaczego tak jest wyjaśnili bardzo dobrze koledzy w poprzednich postach. I za to lubię ten sim- za w miare dużo realizmu. 
jegro