ATR-y 42-500 i 72-500 dla FS9

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

misio1958

ATR-y 42-500 i 72-500 dla FS9

Post autor: misio1958 »

Zgodnie z obietnica podaje opis jak dostosowac ATR-y z FS2002 do FS9 w barwach naszych przewoznikow. Stary symulator jest bardziej kompaktybilny z nowym, niz wielu ludzi sadzi. Zwlaszcza samoloty wykonane w GMAX. Oba ATR-y w niczym nie ustepuja platnym, a do tego posiadaja VC.
ATR 72-500
Samolot
Textura LOT-u
Wystarczy tylko podlozyc texture LOT-u pod samolot i gotowy.

ATR 42-500
samolot
Textura Eurolotu
Nalezy postapic jak wyzej,
tylko w zadnym wypadku nie rozpakowywac gauges!
ATR 72-500 zawiera panel Marco Spady. Wystarczy go przekopiowac do ATR-a 42-500
i gotowe!

Mamy do dyspozycji dwa piekne turbopropy w polskich barwach. Uwaga: panel jest bardzo zlozony. Nie wszedzie pojawiaja sie napisy, trzeba go dokladnie przestudiowac. W pakietach znajduja sie check lists. Jiesli nie, na forum podalem link skad mozna je pobrac. Powyzszy opis dotyczy ATR-ow tylko i wylacznie do FS9

Wersja 42-500 EUROLOT dla fs2002

Podlozyc tylko teksture Eurolotu i rozpakowac oryginalne gauges do folderu gauges. Gotowe gotowe. W tej wersji symulatora nie da sie uzywac obu wersji jednoczesnie. Nie zastanawialem sie dlaczego, ale przez nadpisanie gauges nie funkcjonuje panel 42-500 albo 72-500. Ja pozostawilem tylko 42-500, poniewaz w barwach Eurolotu przezentuje sie wspaniale i ma naprawde swietnie wykonany panel. Jesli ktos chce wzbogacic swoja flote, na avsim.com znajduje sie wiele ciekawych malowan. Nalezy tylko zwrocic uwage, by byly
przeznaczone do ATR-ow Francisco Sanchez - Castañer`a
Mam nadzieje, ze nie trzeba juz wiecej opisywac, jak podklada sie textury pod samolot

Jeszcze jedna wazna sprawa:
ATR 42-500 moze walic sie na "leb". Wowczas nalezy podniesc go klawiszem "1" na
num. pad, pozniej daje sie juz doskonale wytrymowac
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez misio1958, łącznie zmieniany 1 raz.
78pablo

Post autor: 78pablo »

Szkoda tylko że w zabawie tymi ATRami przeszkadza ustawianie kursu HDG co 10 stopni. Było co prawda pisane ze mozna to naprawic modulem FSUIPC ale niestety go nie mam i pewnie dlugo jeszcze nie wywale 80 zeta za ten moduł:(
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Witam

Spróbuj zrobic tak (zaznaczam, ze nie wiem czy to zadziała....ale moze):

1. Daj do Modules starego FSUIPC serii np. 2.975 (ten pod FS2002)
2. Odpal FS2004, wejdz do Menu Modules i FSUIPC
3. Tam ustaw ten Fix Control Acceleration
4. Wyjdz z FS'a, zastap FSUIPC.dll starego nowym serii 3.xx. Nie kasuj przy tym pliku FSUIPC.ini.

Pozdrawiam
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
78pablo

No niestety. Z FSUIPC 2.975 FS nawet nie chce ruszyć. Wywala raport o błędach i od razu chce go wysyłać do Microsoftu. Może ktoś kiedyś zrobi działający poprawnie panel do ATR? Ale dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Witam

Zobacz czy masz w katalogu Modules pliczek FSUIPC.ini (powinienes go miec).
Otwórz go np. w Notatniku i znajdz wpis:

FixControlAccel=No

Zmien to No na Yes.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw 12 lut, 2004 14:39 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
78pablo

Po otwarciu plik FSUIPC.ini wyglada tak:
[General]
History=QIV5WPZN1B5SF2FTL3VFS
TCASid=Flight
TCASrange=40
TrafficScanPerFrame=10
AxisCalibration=No
CentredDialogue=No
ClearWeatherDynamics=Yes
OwnWeatherChanges=No
WeatherReadInterval=4
MainMenu=&Modules
SubMenu=&FSUIPC ...
LogExtras=Yes
Jak widać nie ma w nim tej formułki:"FixControlAccel=No". Wpisanie jej ręcznie, zamiana "no" na "yes" i zapisanie nie daje rzadnego rezultatu.
NIESTETY :(
ps. nie wiem co się stało ale zaczęło działać:) HDG co 1 stopien i wysokość co 100 stóp. JEST OK!!. Tylko w VC zniknęły wszystkie gaugesy. O co znowu chodzi?
misio1958

Wezwales naszej pomocy i sie wystraszyl! :D
Ktorego masz zainstalowanego?
78pablo

Mam zainstalowanego ATRa Francisco Sanchez - Castañer`a (w barwach AlItalia) On oryginalnie ma zaistalowany panel Spady, jednak ze zle dzialającym HDG. Ściągnąłem wiec na nowo ten panel Spady i po zainstalowaniu go HDG juz dziala ok (mimo że oba wygladają dokladnie identycznie) A tekstury LOT to te do których dałeś link w pierwszym poście tego wątku. Teraz chyba wywale tego ATR i wszystko złoże do kupy od początku, to może odzyskam gaugesy w kokpicie wirtualnym.
misio1958

Czyli to ATR 72-500. Wystarczy tylko podlozyc tekstury. On jest konfigurowany pod FS9.
Co zrobiles z gauges? Zostawiles je w folderze "panel", czy przekopiowales do"gauges"?
Sprobuj je zostawic w "panel".
Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Zabrze

Post autor: Yoda »

ATR72

ATR42

Na stronie aztec.pl jest tez do sciagniecia ATR72.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Yoda, łącznie zmieniany 1 raz.
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: slimak »

pod jakiego fs to sa linki w poscie powyzej?
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

slimak pisze:pod jakiego fs to sa linki w poscie powyzej?

Kod: Zaznacz cały

ATR 42-500, by F. Sánchez-Castańer 

ATR 42-500 version 1.0 in ATR House colours. Designed by F. Sánchez-Castańer for FS2002 Professional Edition. Includes virtual cockpit, highly realistic custom panel, custom gauges with non-standard functions such as IAS hold or PWR MGT, and custom sound files.
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Jeszcze jakby link z tymi texturami eurolotu dzialal :cry: Nigdzie tego znalesc nie moge zrobilem temat na ktorym odeslano mnie to tego i zamknieto go a tu nie dziala :cry: Mam ta atr42 house color super i wogole ale free malowania eurolotu nie mam i nie moge znalesc help :(
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Jakbys wział, skopiował sobie linka, wycial z niego samą nazwę pliku i wyszukał na Avsim, to byś miał jak na dłoni. Ech...wszystko na tacy.

atr42500_lot.zip
Bartek
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Sorki...
Zrobilem znalazlem innym sposobem a i tak pogrzebalem i te textury z euroflighera jakos chodza mi Dzieki za wszystko
ODPOWIEDZ