Załóżmy, że w Krakowie nie ma kontroli. Lecę samolotem (IFR) ze wschodu w kierunku lotniska na wysokości 850 metrów (minimalna wysokość w tamtym sektorze) i mam zamiar lądować na pasie 25. i tu nie wiem co zrobić-kręcić racetraka, żeby stracić 50 metrów? Ale w takim wypadku najpierw musiałbym wznieść się do 900 metrów (minimalna wyskokość w racetracku nad NDB KRW wynsi 900 metrów) a potem zniżyć do 800?
Czy zignorować te 50 metrów i lądować "z prostej"?
Screeny poglądowe:
Jak masz juz te 850m, to według mnie bez sensu wznosic sie na 900m. Poza tym podchodzisz ze wschodu, wiec racetrack jest w zbedny, ot robisz podejscie z prostej.
Zerknij jeszcze do tego posta: viewtopic.php?t=4466
Bartek Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Witam po długiej przerwie - szkolenia i szkolenia, ale opłacało się.
W KRK podejście wg. procedury (czyli ów racetrack) wykonuje się w przypadku niefunkcjonowania kontroli radarowej. W praktyce zazwyczaj radar działa i samoloty wektorowane są na prostą, na najlepsza dla wszystkich odlegość od progu drogi startowej.
Tak jest w rzeczywistości.
A jak podchodzić na kierunek 07 z róznych stron? Niechaj będzie to zagadka...
Poczekam z odpowiedzią na więcej propozycji, ale już powiem, że kolega-pilot malin dobrze kombinuje, choć jak to w szkole się mawiało: "proszę rozwinąć wypowiedź".
Witam! No to kombinuję dalej. Trasę do EPKK planujemy poprzez punkty wlotowe do ATZ, a następnie przed wybranym punktem wlotowym nawiązujemy łączność z "Balice Informacja" i dalej zgodnie z zaleceniami kontrolera... Tak sobie wykombinowałem... Pozdrawiam.
Zgubiłem się:
- PZL Belfegor spytal o pewien szczegół w rutynowym zachowaniu pilota IFR w sytuacji braku kontroli na Vatsimie;
- A opisał jakie polecenia zazwyczaj dostaje pilot w podobnej sytuacji w realu gdy działa radarowe zbliżanie i gdy nie działa a potem spytał "jak podchodzić na kierunek 07 z róznych stron" nie precyzując czy chodzi o IFR czy o VFR i czy o real czy o sieć (choć można podejrzewać, że chodzi o podejście IFR w sieci przy braku kontroli, bo we wszystkich innych przypadkach pytanie jest bezprzedmiotowe, gdyż należy podchodzić jak nakazuje kontrola);
- a w końcu malin opisał działania oczekiwane od pilota VFR kierującego sie na Balice w realu i to niezależnie czy na pas 07 czy na 25.
Moja odpowiedź dotyczyła pytania kolegi A, a nie kolegi PZL Belfegor. Być może pochopnie założyłem, że w locie IFR nie ma sytuacji braku kontroli radarowej i opisałem przypuszczalne zachowanie się pilota w locie VFR. Nie latając nigdy w sieci miałem na myśli sytuacje w realu.[/b]
Wątek się rozwija, dlatego jeśli ktoś się gubi, to 9-10 odpowiedzi przeczyta szybko.
Oczywiscie chodzi mi sytuacje w realu, gdyż te są zupełnie inne niż w sieci, jak już kiedyś wspomniałem sieć jest bardzo szkolna i metodyczna. Nie uwzględnia wielu rzeczy, które maja znaczenie zasadnicze. Oczywistą sprawą jest ,że należy działać względem poleceń kontroli, ale ja pytam jakich poleceń należy się spodziewać.
Pytanie dotyczy podejścia IFR w realu na pas 07 lotniska kontrolowanego EPKK.
Kolega malin pisał o kręgu nadlotniskowym, jest blisko, choc odpowiedź niepełna, jeśli chcecie zaraz to mogę wyjaśnić.
powiem dla ułatwienia, że kierunek 07 jest zupełnie nieoprzyrządowany.
Przy podejściu na kierunek 07 KRK w przypadku funkcjonowania kontroli radarowej dostajemy wektory na prostą do pasa i schodzimy visual.
Jeśli radar nie działa podchodzimy na 25 wg ILSa i odchodzimy na krąg północny czyli Circle to land.
Podejście na 07 dozwolone jest tylko w dzień, więc przy niesprzyjającym wietrze po zmroku mamy "rodeo" 25 z wiatrem w "du.ę, czyli plecki"
Zazwyczaj radar daje wektory i zejście visual z pomocą oczywiście NDB KRW "za nosem".