Wskaźnik VASI - PAPI

Wydarzenia, spotkania, imprezy, szkolenia.

Moderator: PZL Belfegor

Awatar użytkownika
medmatthew
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBY

Wskaźnik VASI - PAPI

Post autor: medmatthew »

Byłem dzisiaj na lotnisku EPBY i podziwiałem lądującego Ryanaira przylatującego z EGSS. No i zwróciłem uwagę na VASI - Visual Approach Slope Indicator. W FS jest coś takiego, że jak samolot podchodzi do lądowania, to owe światła zmieniają swoje kolory tzn. jeżeli jest się za nisko ścieżki to wszystkie 4 światła swiecą się na czerwono, jeśli za wysoko to wszystkie na biało, a gdy są dwa czerwone i dwa białe to położenie samolotu na ścieżce jest prawidłowe. No i zadziwiło mnie to, że podczas podejścia Ryanaira do lądowania wszystkie cztery światła świeciły się cały czas na czerwono, a samolot wylądował odpowiednio na pasie w prawidłowym miejscu. Tak więc czy taki system zmiany kolorów świateł VASI występuje tylko w FS, czy w realu również. Jeśli tak to dlaczego nie było widać zmiany kolorów na dwa czerwone i dwa białe. No chyba, że zmiana owych kolorów jest widoczna z odpowiedniej wysokości, choć wątpię. Może ktoś wie coś na ten temat? Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez medmatthew, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Zmiana jest widoczna zależnie od kąta patrzenia. Ty jesteś za nisko ścieżki podejścia (stojąc na ziemi) więc widzisz tylko czerwone światła ;)
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
medmatthew
Cadet
Cadet

A więc jednak tak jak przypuszczałem. Czyli system tych świateł jest praktycznie cały czas niezmieniony tak? Tzn. cały czas światła święcą się na czerwono i biało, a kwestia jakie kolory się widzi zależy od katą tak?

Serdeczne dzięki za link do strony. Tam jest rzeczywiście wszystko wyjaśnione i super napisane. Jeszcze raz dziękuję!
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez medmatthew, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: wegi »

Kurcze a mnie dzisiaj wieczorem akurat nie było pod płotem - o 1700 na ATR'a byłem ;).
PS. VASI=PAPI?
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
Awatar użytkownika
medmatthew
Cadet
Cadet

Kto wie może się kiedyś spotkamy pod płotem :) A z mojej strony pomyłka - bo chodziło faktycznie o światła PAPI.
robak

Post autor: robak »

PS. VASI=PAPI?
Jedne są ustawione poziomo, drugie pionowo.
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Bodzio W. »

PAPI to wskaznik dla podejscia precyzyjnego ILS, VASI to wskaznik dla podejsc z widocznoscia. W EPBY dla pasa 26 mamy PAPI, nie VASI.
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Adamów

Prawie

Post autor: Gwidon »

Bodzio pisze nieprawdę. Vide rwy 29 EPWA - jest nieprecyzyjne a ma PAPI. Taki cymes :lol:
Vasi - wertykalny, pionowy system.
Papi - poziomy system.
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain

U nas wszystko stoi na glowie. W kazdym razie PAPI daje wieksza precyzje, gdyz lepiej pokazuje stopien ewentualnego odchylenia od optymalnej sciezki podejscia.
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Adamów

PAPI vs VASI

Post autor: Gwidon »

Coś jest jednak na rzeczy. Fakt, PAPI - precision approach path indicator. I to prawda, że PAPI cechuje wyższy stopień precyzji od VASI, natomiast nigdzie nie mogę się doczytać, że dla pasów z precyzyjnym podejściem (ILS, MLS) montowane jest wyłącznie PAPI zaś dla pasów bez glaidy wyłącznie VASI (i podałem przykład choćby rwy 29 EPWA). Bodziu, wybacz ale argument , że "u nas wszystko jest postawione na głowie" jakoś w przypadku międzynarodowego portu lotniczego nie dociera do mnie. ;)

Pozdrawiam
Gwidon
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
Awatar użytkownika
pilot A
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: pilot A »

Wizualny system pomocniczy stanowią stale świecące lampy. Ich konstrukcja jest taka, że będąc na ścieżce schodzenia widzimy równowagę pomiędzy światłami czerwonymi i białymi. Będąc zbyt nisko widzimy 3 lub nie daj Boże 4 czerwone, bedąc zbyt wysoko 3 lub 4 białe (już bez "nie daj Boże", ale z odejściem na drugi krąg :D ). To wiemy wszyscy i tu wątpliwości nie ma.
Powyższy opis dotyczy PAPI. Światła te w postaci 4 punktowych lamp stoją po prawej/lewej stronie drogi startowej na początku pola przyziemienia.
VASI to system działajacy podobnie, ale zbudowany z 4 lamp (2 po stronie prawej i 2 po stronie lewej pola przyziemienia. Spotyka się także system zożony z 6 lamp (3po P i 3 po L), przeznaczony dla dużych maszyn, gdzie jest odmienny kąt widzenia z kokpitu. I to cała teoria. Nie ma żadnego zwiazku pomiędzy oprzyżądowaniem drogi startowej a rodzajem systemu pomocniczego. PAPI lub VASI jest systemem wspomagajacym. Oczywiście nieco wieksze znaczenie ma PAPI na 29 niż na 33, choć na oba patrzymy w mniejszym (ILS, wskazania diagramu), lub większym stopniu.
Jest jeszcze jedna ważna sprawa. Na WAW mamy CAT II i CAT I, czyli podejście końcowe wykonuje się zawsze z widocznością (nie ma autolandów). W tym momencie oprócz widzialności strefy przyziemienia przydają się światła. Jeśli na 400AGL nie mamy 2białe/2 czerwone konieczny jest odlot na G/A . Pamietajmy o tym latajac wirtualnie ;)
Obecnie powszechny stał sie system PAPI, gdyż ustawiony jest w poziomie, co powoduje, że jest uniwersalny dla małych i dużych statków, a zarazem dokładniejszy.

Bywajcie zdrowi
Andrzej
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez pilot A, łącznie zmieniany 1 raz.
cicki

Post autor: cicki »

A pisze:Powyższy opis dotyczy PAPI. Światła te w postaci 4 punktowych lamp stoją po prawej stronie drogi startowej na początku pola przyziemienia.
To chyba nie jest scisly przepis. Widzialem zdjecia z PAPI zarowno po lewej jak i po prawej stronie pasa (a czasami po obu stronach).
Awatar użytkownika
pilot A
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: pilot A »

Oczywiście, że nie! Pokręciłem się z tymi stronami, bo nie przeczytałem tego co napisałem.
PAPI są z reguły po stronie LEWEJ! choćby na WAW 29 ma po P, a inne kierunki po L
Przepraszam
Awatar użytkownika
medmatthew
Cadet
Cadet

Dzisiaj miałem okazję po raz kolejny podziwiać lądujący w EPBY samolot Ryanair. I wszystko byłoby jak należy poza jedną kwestią. Jakieś 10 minut przed lądowaniem włączyły się światła PAPI - widoczność i pogoda była bardzo dobra, więc pas nie został oświetlony, a jedynie włączyły się wspomniane przeze mnie światła PAPI. Po kilku minutach od ich włączenia nagle zgasły i już się nie zapaliły, a samolot wylądował. Tak więc zastanawia mnie fakt, czy była to jakaś awaria, czy po prostu czasami w dobrych warunkach pogodowych nie muszą być one włączone. No i również jestem ciekawy na ile jest to utrudnienie dla pilota, który takich świateł nie widzi. Może ktoś z Bydgoszczan był również dzisiaj na lotnisku i wie coś na ten temat. Pozdrawiam!
P4 3,00 GHz; 2 GB RAM; NVIDIA GeForce 6600 GT; CH Flight Sim Yoke / www.epby.net
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain

PAPI powinny swiecic sie caly czas, niezaleznie od warunkow, wiec zapewne byla to jakas awaria. Natomiast nawet jesli rzeczywiscie byla to awaria, to nie znaczy przeciez od razu ze ladowanie nie moze sie odbyc.
Awatar użytkownika
medmatthew
Cadet
Cadet

Bodzio W. pisze:Natomiast nawet jesli rzeczywiscie byla to awaria, to nie znaczy przeciez od razu ze ladowanie nie moze sie odbyc.
To zrozumiałe, że lądowanie może się odbyć, ale ja jestem po prostu ciekawy na ile jest to utrudnienie dla pilota, jeżeli nie widzi takich świateł?
P4 3,00 GHz; 2 GB RAM; NVIDIA GeForce 6600 GT; CH Flight Sim Yoke / www.epby.net
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: wegi »

Konkretniej PAPI powinny się swiecic caly czas przy PODEJSCIU danego samolotu (jak nic nie lata to wsio wyłączają vide EPBY)
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
ODPOWIEDZ