RouteFinder

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Snajper

RouteFinder

Post autor: Snajper »

Witam! :D
Dawno nie pisałem na naszym forum!
Prosze o pomoc bo męczy mnie kilka problemów i zagadek.
1)Pierwszą z nich jest "RouteFinder" który znajduje się pod tym adresem.
Otóż,droga z EPKT do EPWA wg. tego programu wiedzie przez EPKT DCT JED UM866 ARDAG STAR EPWA i teraz moje pytanie.Co to jest to UM866?Szukalem na mapie TMA Warszawy i nic.Ja myslałem ze po JED leci sie drogą R26. Tak samo z droga z Pl-VACC jest DCT PT T709 JED M866 ARDAG. Ja rozumiem że są to numery dróg lotniczych ale myslałem jak już wcześnie wspomniałem ze po odlocie z EPKT lecimy na JED po czym drogą R26 na ARDAG i STAR na EPWA.A tu widze jakieś inne oznaczenia dróg których nie mam na mapie TMA Warszawy ani TMA Krakowa bo mapka sięga troche za JED.Więc co to jest?
2)Drugą sprawą jest też mapka.Otóż chodzi mi o Holding i Racetrack.
Wg.mapki Holding na EPKT jest nad PT i odlot wynosi 1 min.A Racetrack 2 min.I tutaj mam problem.Bo na mapce widać ze Holding jest bardziej odsunięty równolegle od osi pasa niz Racetrack.Ale przeciez Holding jak i Racetrack wykonuje sie ze standartowym zakrętem więc dlaczego jest taka różnica na mapie?W dodatku pisze ze Holding nad PT min. 3000ft tyle ze PT jest prawie przed wewnętrznym markerem więc przed samym pasem.To po co mam wejść na 3000ft!!!!i ciekawe jak pożniej zlapac lokalizer z takiej wysokosci.Prosze mi to wytłumaczyc.
3)Kolejne moje pytanie już chyba ostatnie brzmi tak:RouteFinder wrzuca na EPKK STAR w koncowej fazie lotu.Jak mi wiadomo to STAR i SID posiada tylko EPWA więc co on robi?EPKT DCT JED STAR EPKK Moim zdaniem w planie jest nie potrzebnie JED bo po co nam JED jak lecimy na EPKK.Lepiej moim zdaniem na KRW bezpośrednio.Ale nie o to mi chodzi.Nurtuje mnie to STAR przed EPKK.

Prosze o pomoc i błagam,nie krzycie na mnie ani bez zadnych brzydkich "docinek"i podtekstów skierowanych do mnie ;)
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

1. zerknij na AIP na mape Upper RNAV Routes (EP_ENR_6_2-3)
2. viewtopic.php?t=4466&highlight=epkt
viewtopic.php?t=2977
3. nie raz była mowa, ze routefinder ma byki. Standardowo przy kazdym lotnisku napisze Ci STAR/SID, nawet jesli lotnisko takowych procedur nie ma.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
lelumpolelum
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGL/EPRZ

Post autor: lelumpolelum »

na mapce widać ze Holding jest bardziej odsunięty równolegle od osi pasa niz Racetrack.Ale przeciez Holding jak i Racetrack wykonuje sie ze standartowym zakrętem więc dlaczego jest taka różnica na mapie?

Roznica jest tylko z przyczyn czysto technicznych, ze tak powiem. Jakby obie procedury sie pokrywaly na mapie, to ciezko byloby tam tekst jeszcze wpisac, ktory je opisuje. Wiec nawet jakby holding byl 4 razy szerszy od racetracku na mapie, to nie mialoby to zadnego znaczenia. Mam nadzieje, ze w miare jasno powiedzialem to [;

Pozdrawiam
Michal
Snajper

Tak, to kumam ;)

Ale jeszcze mam jedno pytanko.Wiem że na forum to gdzies bylo ale nie moge znalezc tego tematu.Ktos juz o to pytal ale nie wiem gdzie.Otóż,chodzi mi o to że jak wykonuje STAR to gdy bede juz przy ostatnich punktach STARa trzeba cos zglosic kontroli?Moge wtedy podchodzic do ladowania czy dopiero jak uslysze zgode na podejscie ILS?"Nic bez zgody kontrolera" ale gdy nie dostane zadnych wskazowek jak bede konczyl STARa to co wtedy mam zrobic??
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Snajper, łącznie zmieniany 1 raz.
robak

Post autor: robak »

Przypomnieć się kontrolerowi.
Snajper

robak pisze:Przypomnieć się kontrolerowi.
Ale w jaki sposób?Co rzeknąć?"Hej,kontrola koncze STAR,prosze o wektory?"a teraz na powaznie-Mam powiedziec"Prosze o wektory na podejście ILS na pas XX?"czy"Prosze o zgode na podejście ILS na pas XX"?Bo jezeli wykonuje STAR to nie prosze raczej kontroli o wektory?Bo to sie mija z celem przecież.Powiedzcie co w takim przypadku należy zgłosci kontroli?

Konraf,przeczytałem te linki co mi podałeś,ale nie rozumiem w dalszym ciągu tego 3000ft nad PT :| Sorry,może jestem ciemny ale nie rozumiem jak należy wykonać tego Holdinga na takiej wysokości,i jak złapać ILS z 3000ft!!!
Drugą sprawą jest też mapka.Otóż chodzi mi o Holding i Racetrack.
Wg.mapki Holding na EPKT jest nad PT i odlot wynosi 1 min.A Racetrack 2 min.I tutaj mam problem.Bo na mapce widać ze Holding jest bardziej odsunięty równolegle od osi pasa niz Racetrack.Ale przeciez Holding jak i Racetrack wykonuje sie ze standartowym zakrętem więc dlaczego jest taka różnica na mapie?W dodatku pisze ze Holding nad PT min. 3000ft tyle ze PT jest prawie przed wewnętrznym markerem więc przed samym pasem.To po co mam wejść na 3000ft!!!!i ciekawe jak pożniej zlapac lokalizer z takiej wysokosci.Prosze mi to wytłumaczyc.
Awatar użytkownika
puzii
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Ramsgate

Post autor: puzii »

To czy bedziesz wektorowany czy masz wykonac procedure dowiesz sie zaraz po kontakcie z APP. (np:expect vectors for ILS RWY XX)
Generalnie kontroler bedzie wiedzial ze "stoisz" w holdzie. Jezeli nie bedzie takowej potrzeby wykonywania holdu otrzymasz od razu zgode na podejscie ILS (lub wektorki). Jezeli uwazasz ze robisz czwarty hold a to wydaje Ci sie juz za dlugo, mozesz przypomniec sie kontro. Rzeczac np: "XX-YYY in hold at XX outbound" lub cos w tym stylu. Kontro powie co robic dalej.
Pozdro
robak

Post autor: robak »

- Warsaw Approach, SP-ABC.

To powinno załatwić sprawę.
lelumpolelum
Cadet
Cadet

...nie rozumiem w dalszym ciągu tego 3000ft nad PT :| Sorry,może jestem ciemny ale nie rozumiem jak należy wykonać tego Holdinga na takiej wysokości,i jak złapać ILS z 3000ft!!!
O ile dobrze mysle, a za duzo nalotu nie mam, to....wychodzac z holdinga wchodzisz w racetrack, ktory znajduje sie ogolnie rzecz biorac pod holdingiem. Zauwaz takze, ze racetrack ma 2 min leg z hdg 87, wiec jak odlecisz te 2 minuty, to bedziesz na dobrej wysokosci aby zlapac ILS, nie wspominajac juz o tym, ze po 2 min odlocie powinienes miec okolo 2500 ft, nad OM 2362, nad PT 1722, nad MM 1214 (sprawdz na mapach jeszcze, bo ja mam dosyc stara i nie wiem, czy sie cos zmienilo).
Mam nadzieje, ze nie napisalem za duzych bzdur.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
puzii
Cadet
Cadet

Przed chwila "przelecialem" :) ta procedure i nie widze tam zadnych problemow. Wchodzadz w retrack znizasz do 2500 po 2 min na 267 i lapisz wiazke (samolot wszedl prosciutko na kurs pasa) i to wszystko.
Pocwicz

Pozdrawiam
Snajper

Generalnie kontroler bedzie wiedzial ze "stoisz" w holdzie
Czyli jak wykonuje STAR i jestem nad ostatnim punktem STAR,zadnych polecen ze strony kontroli to wchodze w HOLD na ostatnim FIXem w STARze tak?Kontrola powinna dac dalsze polecenia a jak nie do to wtedy wołam "Wykonuje Holding nad ARDAG-LOTXXX"Dobrze rozumiem??
wychodzac z holdinga wchodzisz w racetrack, ktory znajduje sie ogolnie rzecz biorac pod holdingiem
czy aby napewno??Ja nie wiem,napewno Ty masz więcej nalotu na VATSIM wiec nie bede dystkutował,ale wydaje mi sie to cajmniej dzwine ;) Skoro tak twierdzis to tak musi byc.
Wchodzadz w retrack znizasz do 2500 po 2 min na 267 i lapisz wiazke (samolot wszedl prosciutko na kurs pasa) i to wszystko.
tak,z tym nie ma klopotów.Ale na mapie nie ma ze "Racetrack" ma miec 2500ft.Dostane to od kontroli?Jest tylko ze Racetracka odlatujemy na 2 minuty z 087.To rozumiem.Ale te 2500ft to ja bynajmniej nie mam na mapie. ;) Więc jezeli chodzi o Racetrack nad PT to rozumiem.Ale ten HOLDING mnie meczy ze az na 3000ft jak opisano na mapie i czasowo 1 min.Musze sprawdzic czy jak wejde nad PT na 3000ft i odlece na 087 przez 1 min,po czym skrece na 267 zakrętem proceduralnym to czy zlapie glideslopa czy nie.Ide sprawdzic.
Pocwicz
Własnie ide to zrobic...
:D Pozdrawiam wszystkich biorących udział w tej dyskusji,dziękuje Wam za cierpliwosc do mnie,ale ostanio mam zapal do uczenia sie czegos nowego z procedur VATSIM. :D
PK

Post autor: PK »

Snajper pisze:Ale na mapie nie ma ze "Racetrack" ma miec 2500ft.
O jakiej mapie mówisz - podaj źródło i ewentualnie sygnaturę - bo coś tu się nie zgadza.

Piotr
Snajper

PK pisze:
Snajper pisze:Ale na mapie nie ma ze "Racetrack" ma miec 2500ft.
O jakiej mapie mówisz - podaj źródło i ewentualnie sygnaturę - bo coś tu się nie zgadza.

Piotr
Osobiście koszystam z tego !!MAPA!! Z tego co widze nie ma tutaj nic na temat wysokosci Racetracka
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Wszytsko jest. Spójrz na profli pionowy.

Spójrz tez na predkosci w hold i w racetrack, a dowiesz sie, dlaczego hold ma większą elipsę.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
puzii
Cadet
Cadet

No jak nie ma jak jest. Zjedz na drugi rysunek i masz jak byk 2470 az do FAP a tam zlapiesz GS i to wszytsko

wychodzac z holdinga wchodzisz w racetrack, ktory znajduje sie ogolnie rzecz biorac pod holdingiem
tego tez nie rozumiem - skad kolega to wziol ?? :)
lelumpolelum
Cadet
Cadet

Kolega wyzej pisal, ze nie wie jak z holdingu ma zlapac GS. Wiec zanim zacznie sie podchodzic ILS27, to najpierw wypadaloby wykonac racetrack. Nie wiem, czy tak jest na 100 %, ale tak mi sie wydaje.
Chodzi mi o kolejnosc. Jesli dostaniesz holding nad PT, to najpierw latasz w holdingu, po opuszczeniu go robisz racetrack i podejscie ILS.
Bardzo mozliwe, ze sie myle, wiec prosze o wyjasnienie, bo badz co badz, ale jestem NEWBIE.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
puzii
Cadet
Cadet

O rany ale mieszacie :)

Holding i retrack roznia sie w tym przypadku:
- czasem odlotu
- predkoscia MAX

Wysokosc jest taka sama dla obu (wysokosc mozna dla holda dostac inna od ATC - zalezy ktory jestes w kolejce)

Holda dostajesz od ATC jak jest duzy ruch (stoisz i czekasz na swoja kolej na podejscie)
Zaczynasz robic retrack - zwalniasz, odlatujesz nie na 1min tylko dwie i znizasz do 2470.
I taka to roznica - to chyba tyle - juz prosciej chyba nie mozna :)

Pozdrawiam
lelumpolelum
Cadet
Cadet

O to mi chodzilo, chociaz moze nie do konca to tak powiedzialem (nigdy nie bylem dobry w tlumczeniu) [;

Pozdrawiam
Michal
Awatar użytkownika
pavlov
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: pavlov »

Snajper pisze:Osobiście koszystam z tego !!MAPA!! Z tego co widze nie ma tutaj nic na temat wysokosci Racetracka
Zaznaczyc nalezy za mapa ta jest nieaktualna, dlatego najlepiej uzywac map z AIP.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ