Ariane 737 NG (dylemat)

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

mile2

Ariane 737 NG (dylemat)

Post autor: mile2 »

Witam wszystkich, zdecydowałem się na napisanie tego wątku ponieważ męczy mnie uzasadniony (finansowo) dylemat.
A mianowicie - w najbliższym czasie zamierzam dokupić nakładkę do mojego PMDG 737-600/700 , tzn. 800/900 ( brałem też pod uwagę ATR-a). Jednak zupełnie przypadkowo natrafiłem na Ariane 737 NG, i powiem wam że zrobił on na mnie kolosalne wrażenie.
Nie wiem nic na temat tej firmy oraz jej produktów, był bym wdzięczny o jakieś bliższe info na ten temat tzn. czy bazy AIRAC stosowane w 737 PMDG pasują do Ariane , i generalnie czy wart jest tych 50 funtów. Zależy mi na kupnie jednego ale dobrego modelu , z dobrym serwisem i jak najbardziej realistycznym kokpitem.
A może znacie coś jeszcze ciekawszego?
Na symulator Benka z Seattle po prostu mnie nie stać :).
Dzięki za pomoc.

P.S.
Podam jeszcze linka do paru fotek Ariane 737NG (jest tam też trzęsący się kokpit i inne bajery) http://www.arianedesign.com/news/news.asp

Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Zabrze

Post autor: Yoda »

Przeczytaj sobie ten watek na forum vatsim.

LINK
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Adamów

Ariane...

Post autor: Gwidon »

No cóź, faktycznie dylemat jest. Jeden z najdroższych softów na rynku, z drugiej strony możliwości, które są zupełnie unikalne.
Posiadam legalnie nabyte dwa produkty z serii NG Vce, tj. -900 i -600 oraz expansion sets do -600 i -900. Ostatnio wyszła -700 ale w związku z brakiem ochoty firmy (trochę się tam ostatnio pozmieniało) na udzielenie rabatu, tak jak miało to miejsce po wejście -600, zrezygnowałem z zakupu.
W telegraficznym skrócie :
MINUSY :
- brak aktualnego AIRAC (wydają kwartalnie, nieregularnie) ,
- Smith's FMC nieco ubożuchny - nieprawidłowo działająca funkcjonalność PROG (ETA, FUEL REMAIN, etc.), niewłaściwie wyliczana wartość TOD (długo by o tym pisać a miało być w skrócie) ,
- gauge timera bez żadnych funkcjonalności (nie ustawisz przykładowo 1,5 min odejście na outband leg ;) ) ,
- jedynie panele 3D - brak 2D, można je zdefiniować bądź za pomocą Active Camera, bądź otrzymać już zdefiniowane w dodatku Expansion set _eye viewpoint(dla jednych to minus dla innych plus, umieszczam w minusach gdyż od nadmiaru głowa nie boli przecież) ,
- mocarna platforma do nacieszenia się samolotem (mój skromny AMD2500+, ATI9700 PRO, 1Gb RAMw dualu ledwo starcza) ,
- mordęga autoryzacyjna (Ariane posiada jakiś uraz psychiczny co do zabezpieczeń :lol: )
- koszmarna cena !!!!!!!!!!!

PLUSY :
- dla mnie najlepszy FDE dla małego Boeinga Ng (real pilotem nie jestem, byłem natomiast świadkiem testowanie Ariane, PMDG i starego "kochanego" DF734 przez prawdziwego pana pilota 737(fakt, że lata tylko na classicach boeing nie zmienia myślę rzetelności oceny) i werdykt był jednoznaczny : the Ariane is no 1) ,
- wszelkiego rodzaju smaczki, poczynając od tzw. trzęsącego się kokpitu poprzez oblodzenia szyb (przy niewłączonych podgrzewaczach), smugi (contrails) podczas podejść na lotniskach (i warunkach pogodowych) o elewacji bliskiej 0 AMSL (doskonale widoczne na EHAM, EKCH...) a kończać na wręcz bajecznym oświetleniu kokpitu. Dodatkowo pięknie wymodelowane gadżety, zewnętrzne żródło zasialanie, pushback tracks...(w dodatku Expansion set mamy również możliwość przesiąść się do takiego tracka wypychającego, pogadać z pilotem i własnoręcznie kierując trackiem wypchnąć elegancko maszynę. Takie tam cymesy, jak otwieranie wszelkich możliwych drzwi, luków, "wywalanie" schodków - wszystko to odbywa się poprzez przyciski na upper panel a nie jakieś magiczne klawisze skrótów.
- dzwięki- są po prostu dobre ,
- model zewnętrzny (dla mnie bardzo, bardzo ładny - nie wierz w bajki, które rozsiewa E.Cantu, że takiego modelu to on by nawet za free nie wypuścił. Bzdura.).

Resumując : co zrobić należy do Ciebie, ja ani nie zachęcam ani nie zniechęcam.
Soft jest drogi, zastanów się dobrze.

Pozdrawiam
Gwidon
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

Recka 737-600 Special Edition base pack by Ariane
http://www.simflight.pl/modules.php?nam ... le&sid=976
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Czy 737 Ariane (obecna wersja) również bardzo trudno jest przyhamować ;) przy schodzeniu?
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

Nie, latwiej niz PMDG, ale cos dziwnie u mnie spojler dziala
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

A na czym owa dziwność polega?
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

recenzje przeczytaj
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

OK, już wiem.
Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Ultor »

Odświeżę temat produktów Ariane bo przez ostatnie pięć lat poszli ze swoim produktem do przodu. Zrobili wersję 737 X2 pod FSX a niedawno 737-700ER X2.5. Teraz pracują nad wersją X3. Jak one się mogą mieć do PMDG 737NGX?
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Bochnia

Post autor: cuube »

Wydadzą to zobaczymy.
witt
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPOD

Post autor: witt »

Największym minusem jest brak ariac'ów od Navigraph i od bardzo długiego czasu nic się nie zmienia.
Awatar użytkownika
slysy
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: slysy »

Potwierdzam. Jako posiadacz 737-700ER v2.5 stwierdzam że samolot jest rewelacyjnie zrobiony, ma niesamowity klimat przy którym produkty PMDG (747 i MD-11) mogą się schować...niestety brak bazy danych nawigacyjnych uniemożliwia latanie. Przynajmniej w naszym regionie, brakuje mnóstwo punktów...szkoda...
Obrazek
Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Czytając forum Navigrapha na temat AIRACA do samolotów Ariane okazuje się, że chyba od trzech lat się o tym tam dyskutuje i nic z tego nie wynika. Ostatnio Ariane i Navigraph się nie porozumiały i cała idea chyba ostatecznie upadła. Niektórzy podchodzą do tego w ten sposób, ze skoro niedługo pod FSX pojawią się 737NG od PMDG i iFly to sprawa wsparcia dla Ariane przestanie być istotna.
Z drugiej strony Ariane Design samodzielnie od lat pracuje nad płatnym programem NavDATA Manager, który ma umożliwiać tworzenie własnych baz nawigacyjnych i planów lotów oraz dzielenie się nimi pomiędzy użytkownikami ich samolotów. Tylko znów okazuje się, że proces ten ciągnie się bez końca i pomimo zapowiedzi program ten wciąż nie jest dostępny.

Mam w związku z tym kilka pytań do posiadacza najnowszego modelu Ariane 737-700ER, czyli forumowicza slysy: Z jaką bazą AIRAC dostarczany jest ten produkt? Jakie części świata są "bogaciej wyposażone" w punkty nawigacyjne? Czy istnieje możliwość importu do FMC tego samolotu planów lotu z FS Builda w formacie FSX? Czy w FMC można samodzielnie tworzyć SID/STAR i inne punkty nawigacyjne? Czy w najnowszej wersji X2.5 wyeliminowano pewne błędy FMC z poprzednich wersji takie, jak złe działanie VNAV, brak możliwości tworzenia własnych FIX-ów itp.?

Zastanawiam się nad ewentualnym kupnem tego samolotu bo jak zauważono jego klimat (a więc pewnie oprawa audio-wizualna w kokpicie) jest lepsza od produktów PMDG a i FM podobno bardzo dobrze dopracowany oraz posiada on nowość - radarowy EGPWS. Co prawda na razie czekamy na to co pokaże PMDG z 737NGX ale w sumie mam już trochę ich samolotów i sądzę, że można by dać szansę konkurencji.
mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Irlandia

Post autor: mirage9 »

Ultor ja posiadam co prawda 737-800 i 900 x2 od Ariane i co nieco moge podpowiedziec.
Otoz z ta baza danych jest jak napisales.Ariane twierdzi ze to Navigraph opoznia a Navi twierdzi ze Ariane nie dalo im konwentera [?].
Poza tym system aktywacji ich samolotow jest uciazliwy.Nawet PMDG tak nie utrudnia.
Z mojego punktu widzenia wyglada to tak ze mam 2 samoloty za ktore zaplacilem 150E. i nie moge zrobic sobie w zaden sposob akutalnych punktow nawigacyjnych.Mozesz latac z defaultowym FSX co najwyzej.Powiedzialem sobie ze na ich produkty nie wydam ani grosza wiecej dopoki nie bedzie aktualizacji dla punktow nawigacyjnych(a od kogo beda czy to od Ariane czy Navi to mnie to nie obchodzi jak i wiekszosc uzytkownikow.)
Ariane wpadlo na genialny pomysl wydawania coraz to nowszych samolotow w wysokiej cenie (produkty PMDG tyle nie kosztuja) a watek o punktach nawigacyjnych zamkneli na stale bo juz mieli dosc narzekań customersow-czyli nas olali.
Jesli chodzi o EYE-CANDY to samoloty sa wykonane swietnie.
Jesli wersja 700x2 ma "powiedzmy" baze 1010 (w co watpie) to za rok i tak bedzie staroc a pomysl co za trzy lata-ZONK.
Ja osobiscie poczekalbym na tego PMDG bo dostaje wszystko,konkretny support i mniej place.
Ostatnio zmieniony wt 08 lut, 2011 18:02 przez mirage9, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

NGX też ma EGPWS.
Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Hmm, czyli w sumie użyteczność samolotów Ariane kładzie brak aktualnej bazy nawigacyjnej...robią przecież zaawansowane samoloty od tylu lat i dziwne, że wciąż tego - dla wielu podstawowego problemu - nie rozwiązali!

OK, poczekam jak wyjdzie PMDG 737NGX i wtedy się zobaczy jak oba produkty się do siebie mają. Może Ariane przeciśnięta konkurencją zrobi w końcu coś w sprawie baz nawigacyjnych i obniży ceny?
Awatar użytkownika
slysy
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Odpowiadając na pytanie, nie miałem do czynienia z wersją 2, więc trudno mi określić zmiany. W wersji V 2.5 FMC działa dobrze, Vnav też bez problemu. Ogólnie samolot robi bardzo dobre wrażenie. Ja choć zdecydowanie nie zaliczam do fanów 737 od czasu do czasu porzucam Airbusa właśnie dla tego 737. Lata się nim bardzo fajnie. Rewelacyjnie odtworzony jest kokpit w sensie rozmiaru. tutaj faktycznie "czuć" jak mały i ciasny jest on w rzeczywistości. Jeśli chodzi o bazę danych AIRAC to nie popadajmy w skrajności. Jak często wprowadzane są istotne zmiany w AIRAC??? Problemem Ariane jest to że w Polsce np. po prostu brakuje całej masy punktów! trasy po europie wychodzą praktycznie bez najmniejszych błędów. No i rewelacyjnie działa EGPWS.
Obrazek
Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Dzięki za wyjaśnienia!

Z tego co czytałem na necie wynika, że pomiędzy wersją X2 a X2.5 główna zmiana to poprawienie działania FMS (tryb VNAV, strona FIX itp.) oraz dodanie EGPWS. Być może poprawiono też nieco grafikę (VC i externale). Nota bene teraz Ariane chyba będzie doprowadzać do standardu X2.5 pozostałe wersje 737 dla FSX. Upgrade jednak raczej nie będzie darmowy.

Co tyczy się bazy nawigacyjnej samolotów Ariane to rozumiem, że poza wieloma SID/STAR brak też wielu intersections w "bardziej zapadłych" częściach świata (najwyraźniej takich jak Polska) co uniemożliwia wprowadzanie tam gotowych flight-planów i trzeba te punkty ewentualnie definiować ręcznie po współrzędnych geograficznych jak mniemam. To faktycznie uniemożliwia loty on-line np. na VATSIM ale off-line już prędzej można sobie poradzić. Na dwoje więc babka wróżyła...
Awatar użytkownika
slysy
Light Planes Captain
Light Planes Captain

tak, dokładnie, sidów i starów nie ma żadnych! (w Polsce, Czechach etc) ponadto brakuje mnóstwa punktów trasowych! Pod tym względem masakra.
Obrazek
Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain

A czy próbowałeś tworzyć takie punkty samodzielnie w FMS?

Ponadto FSM Ariane akceptuje chyba plany stworzone w plannerze FSX ale żeby było ciekawiej nie akceptuje planów z FSBuilda zapisanych w formacie FSX!
Awatar użytkownika
slysy
Light Planes Captain
Light Planes Captain

W FMS tylko poprzez wpisanie współrzędnych. Ariane nie akceptuje tez FSX owych planów stworzonych w Aivlasoft EFB - porażka.
Ostatnio zmieniony śr 09 lut, 2011 18:22 przez slysy, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Faktycznie jest kiepsko. Ernie Alston teraz pracuje nad FSBuild 2.4, ale nic nie wskazuje na to, aby to poprawiło sprawę z samolotami od Ariane. Nie wiem czy jakikolwiek inny program tego typu jest czytany przez FMS Ariane w formacie FSX, ale raczej nie.
Wobec tego jedyna możliwość to ręczne wklepywanie tych punktów nawigacyjnych po ich współrzędnych. W sumie z FS Build jest to możliwe jeśli się wydrukuje cały plan, ale jednak to dość dużo zachodu...

Jednak nie rozumiem dlaczego Ariane Design nie wprowadzi do sprzedaży swojego NavData managera. Wtedy problem z Navigraphem byłby rozwiązany bo sami klienci Ariane by pewnie robili kopie aktualnych AIRAC-ów. Ostatni update na ich stronie pochodzi sprzed ponad roku i nadal nic się w temacie nie dzieje (nie mam jednak dostępu do ich forum dla użytkowników a tam mogą być jakieś dodatkowe informacje o statusie tego projektu).
Ostatnio zmieniony śr 09 lut, 2011 18:24 przez Ultor, łącznie zmieniany 1 raz.
mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Irlandia

Post autor: mirage9 »

W koncu cos ruszylo w sprawie tej nieszczesliwej bazy danych dla Ariane.
Cytat z forum ponizej.
Mam nadzieje ze w przeciagu miesiaca zostanie to udostepnione szerokiemu gronu uzytkownikow.Prognozy sa obiecujace.
I have unlocked this topic to bring out important news.

As of today we moved a working version of the NavDATA Manager onto our internal test team. It will move this weekend to our customer and technical team for flight testing and the adding of new data and running tests using the very detailed, TUTORIAL AND TRAINING pack.

Following successful working, NDM will be released. It has been updated to cover all versions of FS2004 and FSX products. It has also been made to work in XP, Vista and Win 7 with all security updates and version updates (one of the issues was related to some Windows updating but this has been resolved).

The new front end will feature a choice of three databases and also allow full and unlimited editing, correction and CREATING of all types of data including and not limited to SID and STAR data.

We are working hard on importing at least one of the current FULL navdata cycles on an IMPORT button concept but we don't want to let that stop people from beginning to create their own airport and other data as well as correcting current data to make their data the most up to the second on the planet.

Enough said, its about time we got this product out.

Ed
Obrazek
Matt
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Matt »

Super!
23djdaro
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Białystok

Post autor: 23djdaro »

Bajer :D
Może w końcu polatam na VC moim ulubionym benkiem :D
marcpro
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPSO

Post autor: marcpro »

To było do przewidzenia, wyszedł iFly do FSX, za jakiś czas (mam nadzieję że niedługi) będzie PMDG - więc Ariane straciło monopol na 737 do FSX.
Jeśli nic by nie zrobili to pewnie byliby w czarnej d... i nikt by nie kupował ich Benka.
Więc wreszcie ruszyli z AIRAC'em bo już nie mieli wyjścia.
Gdyby nie to, to pewnie nic by z tym nie robili i nadal wszelkie posty na ich forum odnośnie bazy AIRAC byłyby kasowane przez admina.

Bo tak naprawdę, to nic tak nie mobilizuje do działania jak widmo konkurencji dobierającej się do d...
Pozdrawiam,
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
C2D 8500, GF 9800GTX+ 1GB, SB Audigy 2 ZS, 2GB RAM, XP Pro SP3.
ODPOWIEDZ