B737-200 z Avsim
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
kaekwit
B737-200 z Avsim
Jest taki samolot, B737-200 na Avsim wraz z poprawkami. Nie posiada kokpitu 3D, przez co dla niektórych jest od razu na spalonej pozycji, a mnie zaintrygował.
Ale do rzeczy. Mam pewne kłopoty z tym samolotem, a mianowicie nie bardzo rozumiem autopilota. Nie mogę ustawić odpowiedniego wznoszenia lub opadania i nie wiem czy z mojej winy, czy z winy programu. Druga sprawa, to nie znalazłem konkretnego opisu do C/DU, a mianowicie przykładu wraz z krótkim przelotem. Nie mogę zrozumieć tego C/DU, bo albo mi fałszuje, albo się blokuje itp.. Mam 747-200 wraz z opisami, lecz temat C/DU tam opisany jest dla mnie niezrozumiały i bardzo, ale to bardzo potraktowany ogólnikowo. Do tego niech dojdzie moja znajomość angielskiego (dno) i wychodzi iż od roku powracam do tego tematu C/DU jak bumerang, a efekty żadne.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Ale do rzeczy. Mam pewne kłopoty z tym samolotem, a mianowicie nie bardzo rozumiem autopilota. Nie mogę ustawić odpowiedniego wznoszenia lub opadania i nie wiem czy z mojej winy, czy z winy programu. Druga sprawa, to nie znalazłem konkretnego opisu do C/DU, a mianowicie przykładu wraz z krótkim przelotem. Nie mogę zrozumieć tego C/DU, bo albo mi fałszuje, albo się blokuje itp.. Mam 747-200 wraz z opisami, lecz temat C/DU tam opisany jest dla mnie niezrozumiały i bardzo, ale to bardzo potraktowany ogólnikowo. Do tego niech dojdzie moja znajomość angielskiego (dno) i wychodzi iż od roku powracam do tego tematu C/DU jak bumerang, a efekty żadne.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Miło by było, jakbys podał chociaz nazwe pliku tego samolotu.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
-
kaekwit
-
kaekwit
Z miejsca poczyniłem pewne zmiany. Przyciszyłem rp732_400hz.wav , głowa pękała przy dłuższym słuchaniu tego dudnienia tych przyrządów i wiatraczków, za głośno. Później widok na wprost z kokpitu w panel.cfg, za bardzo jestem przyzwyczajony do tradycyjnego widoku, a tu kierunek przez lewą szybę, ale nawet jest tam wszystko w cfg przyszykowane do zmiany.
A tak w ogóle, co sądzicie o tym samolocie?
A tak w ogóle, co sądzicie o tym samolocie?
-
Thomas
Nie taka znowu nowosc. To jest juz druga wersja Tin Mouse'a, kiedys chlopaki zrobili juz podobny projekt z B737-200 E.Cantu.konraf pisze:więc nowosc
Raczej z twojej. Autorem panelu jest Richard Probst. Mialem podobny problem z jego panelem tyle ze w 727 made in Vistaliners.kaekwit pisze:Mam pewne kłopoty z tym samolotem, a mianowicie nie bardzo rozumiem autopilota. Nie mogę ustawić odpowiedniego wznoszenia lub opadania i nie wiem czy z mojej winy, czy z winy programu.
Samolot nie wznosil sie, myszkowal gora - dol, a wariometr zyl wlasnym zyciem.
Okazalo sie ze wlaczalem poszczegolne pozycje autopilota nie w tej kolejnosci.
Po probuj z autopilotem.
Nie mam akurat tego modelu, ale przypuszczam ze nie ma on "autoclimbing" (ani tym bardziej autothrottle). Po wlaczeniu, autopilot bedzie utrzymywal kurs (jesli zapniesz HDG, lub lecial do localizera VOR/LOC) natomiast wznosic musisz sie recznie. Dopiero po osiagnieciu pulapu przelaczasz autopilota w tryb speed.
P.S.
Moglbys podeslac screena panelu z tym autopilotem?
-
kaekwit
Jednak myślę, że jest coś nie tak z programem. I tu nie chodzi o samolot, ale chyba coś nie tak z moim FS. Wraz z poprawkami jest FSSound.dll, i tu dochodzi chyba do jakiegoś konfliktu. Mam wrażenie, jakby dzwonił przez cały czas alarm. Czuje, że te dźwięki które mi przeszkadzały i przez to uciszyłem ten .wav, są jakąś sprzecznością w programie FS. Na screenie zaznaczyłem gałkę, która powinna utrzymywać poziom samolotu przy wznoszeniu lub odwrotnie, ale ona nie działa, brak reakcji.
- Załączniki
-
- kokpit jest czytelny
- kokpit.JPG (96.14 KiB) Przejrzano 9513 razy
-
Thomas
Wow! mistrzostwo samo w sobie. Probst is THE BEST!!!
Ten samolot to nie ciastko z kremem, to maszyna dla pilotow z charakterem.
No dobra to bylo OT, a teraz do tematu:
JEsli chodzi o FSSound.dll. "Od zawsze " mam jeden plik w Modules i wpis w FS9.CFG. Nawet jak ten plik jest dolaczony do samolotow, to juz go nie instaluje. Bo i po co?
Jesli chodzi o autopilota, to zwroc uwage na przelaczniki na srodku "AIL" i "ELEV", byc moze to jest przyczyna.
BTW,
Zainstaluje ten samolot i go oblatam i powiem ci co i jak.
Ten samolot to nie ciastko z kremem, to maszyna dla pilotow z charakterem.
No dobra to bylo OT, a teraz do tematu:
JEsli chodzi o FSSound.dll. "Od zawsze " mam jeden plik w Modules i wpis w FS9.CFG. Nawet jak ten plik jest dolaczony do samolotow, to juz go nie instaluje. Bo i po co?
Jesli chodzi o autopilota, to zwroc uwage na przelaczniki na srodku "AIL" i "ELEV", byc moze to jest przyczyna.
BTW,
Zainstaluje ten samolot i go oblatam i powiem ci co i jak.
-
kaekwit
Mnie się, że to jednak problem FSSound.dll.
Uparłem się na ten samolot. Na przykład w innych tematach wyskoczył temat APU i związane z tym pytania. Przyjrzałem się jak tutaj wygląda ta sprawa. Tak więc, na zewnątrz 30*C. Temperatura wewnątrz samolotu pomalutku wzrasta, po włączeniu APU temperatura wzrasta szybciej, a po uruchomieniu silników, klimatyzacja zaczyna poprawnie działać i pomału temperatura spada z prawie 30*C do 21*C. Ciekawa sprawa, widzę pierwszy Being w którym temperatury są przedstawione w stopniach Celsjusza.
Jeszcze jedno. Kolega namówił mnie na fajny szybowiec, do niego potrzebny jest FSSound.dll wraz z wpisem w cfg. Wszystko zrobiłem wg. wskazówek. Jemu ten szybowiec lata normalnie, a u mnie jak by miał doczepiony silnik na chodzie.
Pozdrawiam.
Uparłem się na ten samolot. Na przykład w innych tematach wyskoczył temat APU i związane z tym pytania. Przyjrzałem się jak tutaj wygląda ta sprawa. Tak więc, na zewnątrz 30*C. Temperatura wewnątrz samolotu pomalutku wzrasta, po włączeniu APU temperatura wzrasta szybciej, a po uruchomieniu silników, klimatyzacja zaczyna poprawnie działać i pomału temperatura spada z prawie 30*C do 21*C. Ciekawa sprawa, widzę pierwszy Being w którym temperatury są przedstawione w stopniach Celsjusza.
Jeszcze jedno. Kolega namówił mnie na fajny szybowiec, do niego potrzebny jest FSSound.dll wraz z wpisem w cfg. Wszystko zrobiłem wg. wskazówek. Jemu ten szybowiec lata normalnie, a u mnie jak by miał doczepiony silnik na chodzie.
Pozdrawiam.
Piękny to prawda.
Gałka, którą zaznaczyłeś na fotce jest gałką nastawy pitch na FD i nic więcej. Obrazuje ona wyłącznie zadany przez ciebie gradient wznoszenia lub opadania na ADI. Jest ona więc wyłącznie referencyjna i nie powoduje kontroli lotu na kanale elewacyjnym. Do tego służy wajcha stabilizatora elewacyjnego z napisem ELEV. Działa ona wyłącznie na kanale B autopilota. Działa wyłącznie w trybie CWS (control wheel stering) a nie CMD (jak w nowych maszynach) Co to oznacza ? Ano to, że zanim załączysz stabilizator ELEV (dla kontroli wznoszenia lub opadania) musisz sam (!!!) ustabilizować (kombinacją wychylenie wolantu + trymer) prędkość wznoszenia lub opadania a następnie machnąć wajchą ELEV. Od tego momentu maszyna będzie grzecznie wznosiła się lub opadała.
Samolot jest faktycznie pierwszorzędny. Brawa dla twórców.
PS. W LevelD 767 wskażniki temperatury również są wyskalowane w stopniach Celsjusza.
PS2. Tempaeratura wewnątrz samolotu winna spadać już po włączeniu APU a nie dopiero po włączeniu silników.
Samolot jest faktycznie pierwszorzędny. Brawa dla twórców.
PS. W LevelD 767 wskażniki temperatury również są wyskalowane w stopniach Celsjusza.
PS2. Tempaeratura wewnątrz samolotu winna spadać już po włączeniu APU a nie dopiero po włączeniu silników.
Ostatnio zmieniony wt 25 lip, 2006 20:45 przez Gwidon, łącznie zmieniany 2 razy.
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
-
Thomas
No dobra, jestem po walce.
Oblatalem te bestie ale tylko w wersji 1 bez patch'y.
Co do FSsound... chyba Ci nie moge pomoc. U mnie wszystko jest OK. Zadnych zbednych alarmow.
Autopilota rozgryzlem.
Ta maszyna nie ma Autothrottle, a wiec moca sterujesz recznie. O automatycznym wznoszeniu/opadaniu rowniez mozesz zapomniec. A wiec co zrobic?
Konfiguracja autopilota jak na screenie:

Wzoneszenie musisz regulowac recznie obserwujac climb rating
Jak osiagniesz juz zadany pilap przelacz autopilota:

Samolot lekko sie "zabuja" gora/dol, ale wysokosc utrzymuje ladnie.
Podczas zakretow tez lekko sie "bujnie" ale wyrowna. Bez obaw.
No i najwazniejsze: TO NIE JEST PMDG CZY A320!!! Ten samolot nie ma zaawansowanych systemow elektronicznych!!!
PS.
U mnie nie dzialal wysokosciomierz, wskaznik klap oraz EPR
, ale tak jak mowie, testowalem bez patch'y
Oblatalem te bestie ale tylko w wersji 1 bez patch'y.
Co do FSsound... chyba Ci nie moge pomoc. U mnie wszystko jest OK. Zadnych zbednych alarmow.
Autopilota rozgryzlem.
Ta maszyna nie ma Autothrottle, a wiec moca sterujesz recznie. O automatycznym wznoszeniu/opadaniu rowniez mozesz zapomniec. A wiec co zrobic?
Konfiguracja autopilota jak na screenie:

Wzoneszenie musisz regulowac recznie obserwujac climb rating
Jak osiagniesz juz zadany pilap przelacz autopilota:

Samolot lekko sie "zabuja" gora/dol, ale wysokosc utrzymuje ladnie.
Podczas zakretow tez lekko sie "bujnie" ale wyrowna. Bez obaw.
No i najwazniejsze: TO NIE JEST PMDG CZY A320!!! Ten samolot nie ma zaawansowanych systemow elektronicznych!!!
PS.
U mnie nie dzialal wysokosciomierz, wskaznik klap oraz EPR
-
kaekwit
Podziękowania za wskazówki, właściwie za całe opisy. Już załapałem wznoszenie i opadanie tego samolotu. Co do temperatur w APU, to faktycznie cała klimatyzacja działa, pod warunkiem skierowania ciepła do rozruchów silników i równorzędnie do klimatyzacji. Nie wiem czy tak można, ale mniejsza o to. Samolot mnie się bardo podoba, bardziej niż 747-200, chodzi o wielkość. Pozostaje mi dokładne rozgryzienie C/DU i dojście do prawidłowego działania FSSound.dll. Wpisy w cfg należy dokonać w Fs9.cfg czy w Fs9.CFG.txt? Wpisałem tu i tu.
Czy jeszcze komuś się zdaje, że po włączeniu akumulatorów cały czas słychać metaliczny dźwięk alarmu, czy tak musi być?
Pozdrawiam i dziękuje.
Czy jeszcze komuś się zdaje, że po włączeniu akumulatorów cały czas słychać metaliczny dźwięk alarmu, czy tak musi być?
Pozdrawiam i dziękuje.
Ok.
Ok,
Andrzeju, nieprzyjemny dzwięk o którym piszesz to albo dzwięk 400 Hz generatora, albo, nawet po patch 4 niektórzy użytkownicy to odnotowują, dzwięk alarmowy rozhermetyzowania. Dzwięk generatora można wyłączyć (plik rp732_400hz dopisz po kropce OFF, zaś z pliku silent_rp732_400hz usuń sfrazę silent_).
Dwie dobre, bo serdeczne
rady :
- koniecznie wgrajcie wszystkie patch (poza pierwszym, który jest oficjalnie odwołany). Patche instalujemy tak : wypakowujemy zipy do katalogu X:\.............\Flight Simulator 9\Aircraft\fsfsconv\panel.B732ADV i z tego katalogu odpalamy pliczki egzekucyjne. W sejci [flight_tuning] zmieniamy wartości pierwotne na :
pitch_stability = 1.20
roll_stability = 1.00
i tylko te !!!!!!!!!!!!!
- koniecznie rozpoczynajcie sesję FSa deafaultową cessną, z załączoną awioniką i bateriami (!!!!). Jak nie włączycie kochani baterii, to INS "usiądzie" wam po około 45 minutach lotu.
Andrzej jeszcze jedno pytanie, co to jest te Twoje magiczne C/DU ??? Pomogę ale wytłumacz mi o "so się roschodzi" ?
(może masz na myśli wyświetlacz CIVA INS ???).
Co do wpisu, do w pliku fs9.cfg dopisz :
[OLDMODULES]
FSSOUND.DLL=1
Andrzeju, nieprzyjemny dzwięk o którym piszesz to albo dzwięk 400 Hz generatora, albo, nawet po patch 4 niektórzy użytkownicy to odnotowują, dzwięk alarmowy rozhermetyzowania. Dzwięk generatora można wyłączyć (plik rp732_400hz dopisz po kropce OFF, zaś z pliku silent_rp732_400hz usuń sfrazę silent_).
Dwie dobre, bo serdeczne
- koniecznie wgrajcie wszystkie patch (poza pierwszym, który jest oficjalnie odwołany). Patche instalujemy tak : wypakowujemy zipy do katalogu X:\.............\Flight Simulator 9\Aircraft\fsfsconv\panel.B732ADV i z tego katalogu odpalamy pliczki egzekucyjne. W sejci [flight_tuning] zmieniamy wartości pierwotne na :
pitch_stability = 1.20
roll_stability = 1.00
i tylko te !!!!!!!!!!!!!
- koniecznie rozpoczynajcie sesję FSa deafaultową cessną, z załączoną awioniką i bateriami (!!!!). Jak nie włączycie kochani baterii, to INS "usiądzie" wam po około 45 minutach lotu.
Andrzej jeszcze jedno pytanie, co to jest te Twoje magiczne C/DU ??? Pomogę ale wytłumacz mi o "so się roschodzi" ?
Co do wpisu, do w pliku fs9.cfg dopisz :
[OLDMODULES]
FSSOUND.DLL=1
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
-
kaekwit
-
kaekwit
Moze ktoś jakos udostepnic ten samolot? Nie ma go juz niestety na avsimie 
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
-
kaekwit
-
kaekwit
-
kaekwit
Z tym vasFMC kompletnie mi nie wychodzi. A może mi ktoś podpowiedzieć o Facility Editor v0.2.1.3
fs9_facility_editor_0-2-1-3.zip
------------------------------
Mam kłopot z systemem INS w tym samolocie.
1. Po włączeniu tego GPS-u samolot przestaje utrzymywać wysokość, schodzi w dół. Czy w tym INS wpisuje się pozom lotu?
2. I co oznacza czerwona lampka (bo już wszystko mnie się pokręciło).
fs9_facility_editor_0-2-1-3.zip
------------------------------
Mam kłopot z systemem INS w tym samolocie.
1. Po włączeniu tego GPS-u samolot przestaje utrzymywać wysokość, schodzi w dół. Czy w tym INS wpisuje się pozom lotu?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez kaekwit, łącznie zmieniany 1 raz.
1. Raczej nie...kaekwit pisze:Mam kłopot z systemem INS w tym samolocie.
2. To troszkę zbyt skomplikowane urządzenie żeby w ten sposób to tutaj wyjaśniać.
Z tego co pamiętam jest do tego manual. Masz tam opis co do czego służy i jest tam lista wszystkich "malfunction codes" (jeżeli mówimy o tym samym INS...
Jak dla mnie pieruńsko niewdzięczne urządzenie
-
kaekwit
Wszystko pięknie i ładnie. Załapałem autopilota jak i INS z tym związanym, ale mam jeszcze jeden kłopot. Czemu w INS po oderwaniu od ziemi gubi swoją pozycje i wychodzi mi w ten sposób, że po starcie ponownie muszę mu wklepywać współrzędne aktualnej pozycji. I to obecnie mnie gnębi, te ponowne wklepywanie po starcie, a przez to tracę również dokładność punktów nawigacyjnych.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.