Jak dodać ILS??

Problemy techniczne związane ze sceneriami (lotniska, mesh, landclass, tekstury) płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

tombi020
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Lipnica W

Jak dodać ILS??

Post autor: tombi020 »

prosze napiszcie mi jak moge dodać ILS do lotniska!! bardz prosze o szybką odpowiedź!! :)

chodzi mi o to że jak dodałem ILS przez afcad to nie wiem dlaczego nie moge wykonywać lądowania na dodanym ILS!!

EDYTUJ, EDYTUJ - konraf
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez tombi020, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

Otwórz dane lotnisko w programie Afcad i w menu wybierz
Insert-> ILS i wybierz dla którego pasa ma byc dodany a także jego częstotliwość.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Kamandra, łącznie zmieniany 1 raz.
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
tombi020
Cadet
Cadet

i juiż bede mógł wykonywać lądowana na tym ILS??
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

tombi020 pisze:i juiż bede mógł wykonywać lądowana na tym ILS??
Jakie to lotnisko?
Awatar użytkownika
piotr-pajor
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLL

Post autor: piotr-pajor »

W afcadie ustawiasz MHz ILS-a i jego HDG.
Project LODZ - już niedługo sporo niespodzianek !
www.projectlodz.eu
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

O samej edycji lotniska w AFCADzie jest TUTAJ .
Obrazek
tombi020
Cadet
Cadet

dobrz mam już ILS ale teraz chciałbym podchodzić do lądowania IFR na ILS a niestety jest tylko visual!! dlaczego?? co mam zrobić?? powiedźcie mi!!

dla wytłum,aczenia dodam że chodzi mo o lotnisko EPKK!! dodałem tam pas 26R(zmieniłem na betonowy i dodałem ILS) ale jak lecę IFR na 26R i daję "Select Another Approach" to mam tam tylko visual 26R a ILS jest tylko dla 26!! dlacdzego i jak to mogę zmienić!!
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez tombi020, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

W EPKK jest pas 25.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Bez komentarza, Panowie.
A wracając do tematu:

W AFCADzie wybierasz INSERT i ILS. Zaznaczasz pas, do którego ma prowadzić ścieżka i klikasz OK. Następnie Zmieniasz ILS Ident - jeżeli dwie ścieżki mają taki sam, to nie będą działać w FS!! . Następnie wybierasz częstotliwość, zasięg, kąt, pozycję, wysokość, kierunek itd. Po dodaniu ścieżki i zapisaniu lotniska, wszystko musi działać normalnie. W razie dalszych problemów, możesz pisać także TUTAJ .

Pozdrawiam
Obrazek
tombi020
Cadet
Cadet

tak wiem!! to wszystko zrobiłe!! ale chodzi mi o to jak lece IFR do tego lotniska to mam tylko visual approch a ja chce mieć ILS!!
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Jeżeli zrobiłeś wszystko dokładnie zgodnie ze wskazówkami, będziesz miał w spisie także ILS approach, uwierz. Musiałeś jakiś element przeoczyć.

ps: Koledzy się wściekają, bo prawdopodobnie nie lubią nadużywania wykrzykników tudzież znaków zapytania. :roll:
Obrazek
tombi020
Cadet
Cadet

ja mam ILS i mogę na nim lądować ale do tego pasa mam tylko visual approch chociaż wszystko zrobiłe!!
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

1. po co bawisz sie w dodanie ILS? Przeciez sceneria EPKK (ze strony PLVACC) ma ILS i nic jej nie brakuje.
2. tombi020 pyta jak mniemam o to, jak dodac ten ILS do fs'owego ATC. Nie bawiłem sie w te klocki ale wydaje mi sie, ze ILS w FS (i jego dodanie) to jedno, a pojawienie sie tego ILS w ATC to drugie i nie da sie tego zrobic (afcad powoduje, ze pas/ILS jest widoczny w FS ale czy równiez w ATC? ).
3. tombi020 - to co masz w FS w ATC (to visual), dotyczy z tego co wiem dawnego, trawiastego pasa na EPKK (26R). Nie wiem, czy ten pas trawiasty nadal istnieje czy nie ale w FS (ktory ma stare dane) jest jeszcze pas 26 (glówny, z ILS) i ten trawiasty 26R.
Bartek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

ad.1 Tombi20 próbuje dodać ILS do trawiastego pasa, który zamienił na pas betonowy tak, aby były dwa pasy równoległe - czyli rozbudowa lotniska. Z tego, co rozumiem.

ad.2 Dodając ILS w AFCADzie dodaje się go również automatycznie do procedur ATC. Oczywiście samej procedury nie zobaczysz na GPS, ale w spisie approachów powinna być.

ad.3 = ad.1
Obrazek
Awatar użytkownika
piotr-pajor
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Zrób pas potem insert ILS następnie ustaw do jakiego pasa a potem ustaw jego czestotilowść i lataj, a jeszcze jedno musisz miec taxi do tego pasa bo inaczej na niego nie wpuszcza samolotu bo ni ma jak on zjechac z niego.
www.projectlodz.eu
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

piotr-pajor pisze:Zrób pas potem insert ILS następnie ustaw do jakiego pasa a potem ustaw jego czestotilowść i lataj, a jeszcze jedno musisz miec taxi do tego pasa bo inaczej na niego nie wpuszcza samolotu bo ni ma jak on zjechac z niego.
Nie ma to wiele wspólnego z tematem, bo kolega tombi20 dodaje ILS prawidłowo, ale nie ma go na liście ATC. Nie ma w tym momencie znaczenia, czy są taxiwaye czy nie.

Tombi20, zrób fotkę na jednym ekranie okienka ATC z możliwościamy approachów i z GPS z widokiem dodanego ILS.
I sprawdź jeszcze ILS Ident.

Ewentualnie z MAP skopiuj wpisy lotniska dotyczące pasów startowych, w tym danych ILS.
Obrazek
tombi020
Cadet
Cadet

gdzie mam skopiować?? :)
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Tombi20, DO SWOJEGO POSTU! :P Jak mamy inaczej zobaczyć, co jest nie tak?
Obrazek
Awatar użytkownika
piotr-pajor
Light Planes Captain
Light Planes Captain

czy są taxiwaye czy nie.
Jest tez tak miałem i nie mogłem ladować bo pasa nie było na liscie, wiem nie pisz tak bo troche o tym wiem i mam doświadczenie.
www.projectlodz.eu
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

piotr-pajor pisze:
czy są taxiwaye czy nie.
Jest tez tak miałem i nie mogłem ladować bo pasa nie było na liscie, wiem nie pisz tak bo troche o tym wiem i mam doświadczenie.
Ach tak? To w takim razie wytlumacz mi, na jakiej zasadzie dziala 10.000 malych lotnisk w FS ktore nie maja ani plyty postojowej ani taxiway'ow.
Obrazek
Sounder
Cadet
Cadet

Post autor: Sounder »

Powróce do problemu. Walcze właśnie z EPLL i ILS. Generalnie chodzi o to aby ATC w FS-ie przestało uparcie dawać Expect vectors Visual rwy 25. Wyedytowałem w AFCADzie lotnisko, ILS dodany, zapisany jak trzeba pod nazwa LLZ itd. mimo tego nadal ATC uparcie swoje Visual ble ble ble. Nawet po wykasowaniu defaultowego BGLa z EPLL nic nie zmienia sytuacji (fakt zniknięcia po tym 13 lotnisk z kraju pomijam ;) )
Uwagę moją zwrócil katalog NavData a w nim plik vor.dat. Jest to dodane przez PMDG ale to co się tam znajduje naprowadza mnie na pewnien trop. Mianowicie plik vor.dat zawiera między innymi dane ILS wszystkich lotnisk, wpisy wygladaja mniej więcej tak

IFV ; ILS/DME 01 ; ILS ; 109.50; 001; N28°27'54.66; W013°51'48.07; 00072; ;
AUN ; ILS/DME 03 ; ILS ; 110.70; 016; N27°09'22.21; W013°13'36.43; 00207; ;
CKY ; ILS/DME 06 ; ILS ; 110.30; 049; N09°35'22.60; W013°35'48.81; 00073; ;
INR ; CAT II ILS 35 ; ILS ; 109.90; 344; N33°23'27.41; W007°35'45.27; 00659; ;

Na logikę rzecz biorąc, dodanie wpisu....

LLZ ; CAT II ILS/DME 25 ; ILS ; 110.50; 267; N51°42'58.29; E019°22'19.43; 00607; ;

.... rozwiązuje problem ale tylko dla FMC w PMDG i teraz rodzi się pytanie.
Czy są, jeśli tak to gdzie analogiczne wpisy dla czystego FSa i jego ATC?
pol574
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Zakopane

Post autor: pol574 »

Piszę ten post tutaj bo nie chcę zakładać nowego tematu, więc mam pytanie czy da się w AFCAD-zie dodać nowe punkty przecięcia. Bo na nie których lotniskach nie ma procedur do lądowania a do tego typu rzeczy trzeba punkty przecięcia jeśli tak to jak za Odp dziękuję pięknie.
Ostatnio zmieniony pn 02 lut, 2009 21:12 przez pol574, łącznie zmieniany 2 razy.
pawcio
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Co? Jakie punkty przecięcia? Post kompletnie niegramatyczny.
pol574
Cadet
Cadet

Obrazek

O te punkty mi chodzi.
pawcio
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Przejrzyj mapki SID/STAR dla EPWA, zobacz o co w tym chodzi. I zobaczysz, że wszystkie punkty są na swoich miejscach.

Jedna uwaga: FS domyślne ma dość starą bazę punktów nawigacyjnych (czy "punktów przecięcia" jak Ty to nazywasz). Możesz ją zaktualizować do cyklu 0308 dzięki tej stronie: http://uk.geocities.com/fs9.airac@btinternet.com/

Zapomniałem dodać, że procedury SID/STAR w Polsce ma tylko Okęcie. Inne polskie lotniska mają inne procedury. Zapoznaj się z mapkami.
b.aleksandrowicz

Post autor: b.aleksandrowicz »

Łódź-Lublinek ma SIDy również :twisted:
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

O pardon, mea culpa :oops: Faktycznie EPLL też ma ;)
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

b.aleksandrowicz pisze:Łódź-Lublinek ma SIDy również :twisted:
Mapy tych SID poproszę, bo nie mam.
Bartek
mateo72

Post autor: mateo72 »

http://www.pl-vacc.org/files/maps/EPLL/ ... -RWY07.pdf

http://www.pl-vacc.org/files/maps/EPLL/ ... -RWY25.pdf

Prosze ;)
Ale wiesz konraf, co by nasz czepialski rzemyk na to powiedział? :twisted:
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Na AIP też są, ja też byłem zdziwiony ;) AD->AD2->EPLL->4-1-1 i 4-1-3
Awatar użytkownika
hroom
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: hroom »

SID'y w Łodzi są już od października 2008 a od 15 stycznia jest opublikowana nowa mapka lotniska w związku z otwarciem nowego apronu i drogi kołowania. Pozostaje tylko poprosić Piotrka o aktualizację scenerii i robić regionala :)
pol574
Cadet
Cadet

tidit pisze:Przejrzyj mapki SID/STAR dla EPWA, zobacz o co w tym chodzi. I zobaczysz, że wszystkie punkty są na swoich miejscach.

Jedna uwaga: FS domyślne ma dość starą bazę punktów nawigacyjnych (czy "punktów przecięcia" jak Ty to nazywasz). Możesz ją zaktualizować do cyklu 0308 dzięki tej stronie: http://uk.geocities.com/fs9.airac@btinternet.com/

Zapomniałem dodać, że procedury SID/STAR w Polsce ma tylko Okęcie. Inne polskie lotniska mają inne procedury. Zapoznaj się z mapkami.
Dobra dzięki głównie mi chodziło o Barcelonę bo nie mogłem wykonać żadnych procedur jeszcze raz dzięki. :D
pawcio
ODPOWIEDZ