GPS KLN-90B - instalacja

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

lkasprzak

Post autor: lkasprzak »

Dzięki :)

Mam kolejne pytanie:

Jak wgrać ten GPS: http://simflight.pl/modules.php?name=Ne ... le&sid=760
Nigdy żadnych paneli ani samolotów nie instalowałem do FS`a, a trn krótki opis nie za wiele mi mówi. Ktoś poratuje?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
lkasprzak

No nie wiem :? Instaluję wszystko zgodnie z instrukcją i nie działa... :(

* katalog Pr\kln90b.gau do katalogu gauges w FS9,
* katalog PTT_KLN90B\doc z całą zawartością do głównego katalou FS9,
* plik isec.txt do katalogu PTT_KLN90B,
* ściągnięte pliki pt_kln90b.part1.rar i pt_kln90b.part2.rar zawierają ten sam plik, który wgrałem do katalogu FS9\Gauges\PR,
* skopiowanie do katalogu FS9 i edycja pliku plik pt_kln90.cnf poprzez dodanie wpisu EXTINTDB=1,

Tu zaczyna się problem. Jeśli chcę dodać ten GPS do Cessny 172 Skyhawk, to muszę zeedytować plik panel.cfg znajdujący się w katalogu FS9\Aircraft\c172\panel?

I jaki wpis muszę dodać?

To:

Window13=Kln90B

[Window13]
visible=1
size_mm=441,142
position=0
ident=32
nomenu=1
render_3d_window=0
pixel_size=441,142
gauge00=PR\kln90b!kln90b, 0,0,441,142

[Window03]

gaugexx=STT_Tu154_V3_20m!AZS_NAV_I21_GPS, 120,200 - gdzie xx kolejny numer guagesa

czy to ze strony http://www.protu-154.com/forum/viewtopi ... sc&start=0:

Window10=Kln90B

[Window10]

Background_color=0,0,0
size_mm=441,142
window_size_ratio=1.000
position=0
visible=0
ident=12600
render_3d_window=0
window_size= 0.441, 0.182
window_pos= 0.000, 0.000

gauge00=PR\kln90b!Kln90B, -3,1,443,141

[Window03]

gauge14=STT_Tu154_V3_20m!AZS_NAV_I21_GPS, 120,200

BTW,

Kod: Zaznacz cały

[Window03] 

gaugexx=STT_Tu154_V3_20m!AZS_NAV_I21_GPS, 120,200 - gdzie xx kolejny numer guagesa
Ten xx to co to za numer gaugesa? Skąd mam wiedzieć jaki mam?
Z góry dziękuję...

EDIT: Jakoś sobie poradziłem po męczarniach, ale mam problem ponieważ po SELF TEST IN PROGRESS pojawia się inne okno i zatrzymuje się na BARO. Mogę zmeniać BARO, ale nic poza tym nie działa. Ktoś wie o co chodzi?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Bartek
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

Musisz klikac PPM/LPM i patrzec jak sie kursor zmienia.
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
lkasprzak

Nie mogę klikać PPM, bo wyświetla się jakby menu, w którym mogę tylko zamknąć okno.

Po kolei:

Obrazek

Gdy włączam GPS jest nieaktwny. Uruchamiam go przyciskiem zaznaczonym strzałką.

Obrazek

Po uruchomieniu mam coś takiego przez kilka sekund. Żadnego paska postępu procentowego instalacji nie ma.

Obrazek

Dochodzi do tego i koniec. Dalej nic nie mogę zrobić. WTF??

Jeśli miałby ktoś manuala po polsku do tego GPS`a niech da znać ok?
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Adamów

Post autor: Gwidon »

Stań kursorem myszy po prawej stronie prawej gałki, najlepiej na polacha APT i poniżej, klikaj prawym przyciskiem mysz aż podświetli się napis approve, teraz kliknij przycisk ENT.
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
kaekwit

Post autor: kaekwit »

A mnie wreszcie się udało (ileż to wody w Wiśle upłynęło), ale mam problemy z SID/STARS np. w EPKK ich brak jak i wielu innych. Dalej np. EPNL nie ma podanych pasów. Skąd to wziąć?
Na razie robię próby na C172 z myślą o King Air B200.
robak

Post autor: robak »

SID/STARS np. w EPKK ich brak
Nic dziwnego, w EPKK SID/STAR nie ma.
lkasprzak

Gwidon pisze:Stań kursorem myszy po prawej stronie prawej gałki, najlepiej na polacha APT i poniżej, klikaj prawym przyciskiem mysz aż podświetli się napis approve, teraz kliknij przycisk ENT.
Heh, no działa... Wielkie dzięki!

A ktoś posiada może polskiego manuala do tego cuda ?
kaekwit

Działa, ale jest nieco problematyczny. Trzeba wklepywać wysokości i szerokości geograficzne, ponieważ po prostu większości punktów nawigacyjnych brak.
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Można....

Heh, no działa... Wielkie dzięki!
To bardzo się cieszę Łukaszu. ;)

Michał napisał :
Nic dziwnego, w EPKK SID/STAR nie ma.
Oczywiście, natomiast procedurkę można spokojnie zdefiniować. Przykładowo podaję poniżej dla EPPO :
[EPPO_SIDS]
Count=0
[EPPO_STARS]
Count=2
[EPPO_STAR_000]
Id=ILS APPROACH
Point00=Name=[CZE] Lat=[52.130611] Lon=[16.727135]
Point01=Name=[POZ] Lat=[52.398083] Lon=[16.944630]
Point02=Name=[FIX] Lat=[52.421703] Lon=[17.090406]
Point03=Name=[FIX] Lat=[52.399166] Lon=[17.206667]
Point04=Name=[FIX] Lat=[52.351040] Lon=[17.183636]
Point05=Name=[POZ] Lat=[52.398083] Lon=[16.944630]
RNW=29

Nie wnikam, czy jest ona aktualna, czy nie. Chodzi o schemat. Trzeba tylko pamiętać o dziesiętnym formacie współrzędnych punktów. Na identycznej zasadzie można sprokurować procedurę opartą o KRW dla rwy 25 EPKK.
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

No zaraz, a to robiliscie:
4. download FSnavs Airac, extract and copy the isec.txt file into the PTT_KLN90B folder (where the rest of the database is located)
Bartek
kaekwit

I tu mam kłopot Bartku. Wiedziałem o tym pliku tylko, że nie mam zielonego pojęcia skąd go ściągnąć. Szukałem, ale bez skutku. Możliwe, że on jest gdzieś przed moim nosem (tak jak z okularami), tylko ja go nie niedostrzegam.
lkasprzak

Zobacz tutaj:

http://ndac.navigraph.com/www/fmsdata.asp

Ja ten plik znalazłem w katalogu ...FS9\Modules\FSNavigator\Bin

Plik zajmuje ponad 5MB, tylko jak sprawdzić czy ten Airac jest aktualny. Aktualny AIRAC to 0610. Z tamtej strony ściągnąć nie mogę bo nie mam jakichś kredytów :? Ktoś mógłby umieścić plik w sieci?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Najnowsze AIRAC są juz płatne. Pozostaje wiekszosci z nas 0608.
Bartek
kaekwit

Dziękuje za pomoc, chyba się udało. Piszę chyba, ponieważ ściągnąłem podobne SID/STARS z AVISIM i zainstalowałem. Następnie przegrałem sobie plik ISEK.txt do katalogu PTT_KLN90B i po uruchomieniu FS dałem temu GPS-owi przemielić dane. Myślę, że teraz jest dobrze, muszę jeszcze dokładniej sprawdzić na różnych trasach. W King Air B200 działa, ale bez autopilota w funkcji GPS, kierunki wariują po włączeniu tej funkcji, ale i tak jestem zadowolony. Nie jestem już uzależniony od planowania wg punktów i mapy z FS.
Pozdrawiam.

P.S. Będę musiał jakoś się zarejestrować do Navigraph.
kaekwit

Plik który sobie ściągnąłem ( fsnav470.zip ) jest niezły. Ogólnie jestem bardzo zadowolony i jeszcze raz podziękowania za pomoc.
Awatar użytkownika
Ivoo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

GPS o ktorym juz bylo

Post autor: Ivoo »

Mam prosbe czy moze mi ktos podac aktualne linki do GPS-a tego z Tu-154 ktore akualizuja gau poniewaz te dwa nie dzialaja
gau http://www.protu-154.com/forum/download.php?id=3941 i http://www.protu-154.com/forum/download.php?id=3940
"Prędzej złodziej przyzna się, że ukradł, niż profesor, że głupstwo powiedział."
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Szukanie na tamtym forum też nie boli, szczególnie, że jest angielsko-języczna sekcja.
http://www.protu-154.com/forum/viewtopic.php?t=5071
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
PS-HT1
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: PS-HT1 »

Czy ktoś wie jak w KLN'ce ustawić SID lub STAR ??
W podręczniku do KLN jest pokazane, że aktywuje się SID lub STAR z poziomu zakładki APT 7+ , i wszystko fajnie tyle, że ja na żadnym lotnisku nie mam zakładki 7+ ani na Okęciu ani na Heatrow ani na Kennedym nigdzie max to 4+.
Czy da się jakoś włączyć APT 7+ i wykonać SIDA lub STARA ??

dzięki z góry za odpowiedź
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain

v. 1.06

Masz starą wersję gauga. Proponuję zainstalować 1.06.
PS-HT1
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: PS-HT1 »

uuu... a myślałem, że mam nową skopiowałem podstawy gauge potem patch z 2 rarów, a napisz jeśli możesz skąd najnowszą gaugage wziąść bo dużo z linków na forach nie działa niestety
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Awatar użytkownika
pavlov
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: pavlov »

Takie pytanko, czy jest możliwość synchronizowania KLN'ki z np. dowolnym samolotem? Chodzi mi np. o Pipera Senece czy np. C172?

Chodzi o to że po wpisaniu traski i po starcie aktywuje autopilota i samolot sam leci dana traską. Da się? ;-)
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain

KLN

Tak, oczywiście.
Warunki :
- autopilot w maszynie, do której dołączasz KLN-kę musi być oparty o defaultowy mechanizm (przykładowo, do nielotów ze stajni CS nie podłączysz KLNki) ,
- przechwycenie sygnału przez FD i AP nastepuję w bardzo niewygodny sposób, tj. z menu w górnej listwie FS zatytułowanej PT Team (bodajże ostatnia opcja).

Oczywiście, w każdej maszynie można używać KLN90b jako advisory equipment, czyli nie ma aktywnego przechywcenia sygnału, ale dokonujemy nastaw HDG na podstawie parametrów DTK otrzymywanych choćby z modu pracy KLN tak zwanej super NAV (czyli podwójny NAV5). Dodatkowo KLN w wersji 1.06 może być wykorzystywana jako VNAV advisory. Ograniczenie, w tej wersji gauga możemy jedynie dowiedzieć się, jaką rate of descent zastosować co by osiągnąć następny punkt trasowy na wysokości XXX. Doradztwo dotyczy więc tylko następnego punktu z naszego flight plan a nie na przykład IAF, który będzie następował powiedzmy za trzy punkty trasowe. Innymi słowy,VNAV advisory można używać z powodzeniem, jeżeli przed lotem dokonamy pełnej analizy profilu planowego lotu, punkt po punkcie.
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Bodzio W. »

Czy ktos moze przeslac plik PTT_WPT.dat po aktualizacji? U mnie aktualizacja na podstawie isec.txt z fsnav nie dziala.
airwolff
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Tomaszów

Kln 90 B

Post autor: airwolff »

Witam czy jest możliwość wpisywania własnych punktów do tego GPS-a.Jeśli tak to proszę o radę jak tego dokonać.Dodatkowo dołączam się do prośby o polskiego manuala do tego GPS-a.Pozdrawiam wszystkich miłośników latania.
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: budyniek »

RzEmYk pisze:Szukanie na tamtym forum też nie boli, szczególnie, że jest angielsko-języczna sekcja. http://www.protu-154.com/forum/viewtopic.php?t=5071
Czy ktoś może mi podesłać paczkę "basic" - plik na oficjalnie stronie pod linkiem http://www.protu-154.com/154m/pt_kln90b.zip nie działa (nie da się ropakować).
PW lub e-mail.
Dzięki z góry,
KB
ODPOWIEDZ