Witam,
Ostatnio, po raz kolejny, mialem okazje leciec atr'em 72. Wszystko ladnie... tylko pierwszy raz zdarzylo sie zeby pilot kolowal tylko na 1 silniku ... czemu ? Byc moze , napewno, sie nie znam... ale z gory dzieki za odp
ciemny21 pisze:Witam,
Ostatnio, po raz kolejny, mialem okazje leciec atr'em 72. Wszystko ladnie... tylko pierwszy raz zdarzylo sie zeby pilot kolowal tylko na 1 silniku ... czemu ? Byc moze , napewno, sie nie znam... ale z gory dzieki za odp
pozdr
Drugi silnik jest w Hotel Mode, dzięki czemu samolot spali mniej paliwa na ziemii.
Witam!
Panowie jakto możliwe że na jednym silniku?? To przecież sciąga na jedną strone nie?? Można ten Hotel Mode włączyć w ATR72 Flight 1??Prosze mi wytłumaczyć.
tidit pisze:Bo być może widziałeś ATRa przed startem, wtedy muszą kołować na 2 silnikach
Tak, raczej tak. Dokładnie w EPKK widziałem jak ATR 42 kołował z Apronu na 26 więc to jest bardzo blisko to może nie włączali tej funkcji.Nie wiem, nie znam się na "turbośmigłach" a tym bardziej na ATR.Ale powiem szczerze że mi się podoba bardzo.
ciemny21 pisze:Witam,
pozdr
Drugi silnik jest w Hotel Mode, dzięki czemu samolot spali mniej paliwa na ziemii.
Wylacza sie lewe smiglo. W ATRach nalezacych do Eurolotu w H-mode wyposazony jest tylko prawy silnik. To nie o to Panie Kolego tutaj chodzi...
Po lądowaniu kołujemy na silniku prawym, lewy zostaje całkowicie wyłączony - z powodów oszczędnościowych.
Hotel Mode to funkacja jedynie silnika prawego odpowiadająca APU w odrzutowcach, a konkretnie umożliwiająca pracę silnika z odłączonym śmigłem. Dzięki temu pracujący (w trybie oszczędnościowym) silnik rawy zaopatruje w energię elektryczną, bez konieczności podłączenia baterii naziemnej. Jednocześnie, ponieważ stoi śmigło, możliwa jest bezpieczna obsługa handlingowa.
Kołowanie na jednym silniku do startu jest niewskazane, a wręcz często niedopuszczone przepisami. Wynika to z tego, że oba silniki muszą być jednakowo rozgrzane przed startem.
Zdarzają się jednak załączania silników w ATR dopiero przed holding pointem. Tutaj z odwiedzających nas ATR przodują w tym koledzy CimberAir.
Dodalbym rowniez, ze kolowanie po ladowaniu na jednym silniku takze nie jest zalecane przez producenta przedniego kolka, jako ze takie kolowanie zbytnio je obciaza konstrukcyjnie. Ale jak to w praktyce wyglada- mozna zobaczyc na kazdym lotnisku. Trzeba rowniez dodac, ze jest to praktyka nie tylko stosowana przez Eurolot.
Dodac trzeba rowniez, ze obsluga handlingowa przy wlaczonym prawym (2) silniku w Hotel Mode jest mozliwa tylko z lewej strony samolotu.
Dokładnie, co niezabronione, to dozwolone. A nawet w Eurolocie mamy taką instrukcję czyli robić jak każą!
Pomyślcie: skoro lecieć można to i ruszyć można