Ten przydługi wstęp może wydać się nie potrzebny, ale chciałem przybliżyć mój punkt widzenia (ku lepszemu zrozumieniu
Rzecz w tym że oprócz realizmu samego samolotu (model lotu, systemy itd.) cenię sobie również GRAFIKĘ. Ta w FS jest w miarę ok. ale jest parę mocno denerwujących mnie szczegółów. Przede wszystkim zakres widoczności. Defaultowo w FS, gdy wylatujemy "ponad" to "nieprzejrzyste powietrze" pod chmurami, pojawia się pod samolotem mała, biała i bardzo nierealistyczna chmurka. Wraz z nabieraniem wysokości zmniejsza się ona, a powietrze po choryzont jest przejrzyste. Z tego co się orientuje (przejrzałem masę zięć, filmów itd.) tak nie jest. Efekt jest nienaturalny i bardzo denewujący. Psuje cały klimat. Jest pewien dodatek o nazwie "Blue Sphere". Właściwie teoretycznie rozwiązuje on problem o który mi chodzi, ale gdy wzniesiemy się na większą wysokość, znowu zostaje pod nami chmurka - tym razem granatowa. Może jest jakaś możliwość powiększenia tej mapy, tak, by sięgała po choryzont? Próbowałem różnych rzeczy, dawałem górną część "zamglenia" bardzo wysoko, tak by np. na FL 350 powerzchna ziemi była mocno zamglona... ale wtedy chmury nieralistycznie ginęły... Z tego co widzę NIGDZIE nie ma screenów pokazujących jakąś poprawę tego efektu... czyli zapewne nie ma takiej poprawki. A może jest? Co właściwie można zrobić żeby poprawić ten efekt?
Strasznie mi to przeszkadza. Ot - takie małe zboczenie
Mam jeszcze więcej zstrzeżeń do takich błachostek np. oświtlenie chmur w godzinach południowych (tragedia), albo jasne nierozproszone światło na samolocie i budynkach, przy maksymalnym zachmurzeniu...
Za ustosunkowanie się do mojej wypowiedzi i ewentualną pomoc - z góru ziękuje i pozdrawiam.