Prośba o info nt uzycia pliku stronicowania...

Problemy ze sprzętem (karty graficzne, karty dźwiękowe, joysticki, wolanty, itp.).

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: WAW

Prośba o info nt uzycia pliku stronicowania...

Post autor: Artur S. »

Witam!
Krótko tytułem wstępu: od jakiegoś czasu zauwazyłem, że spadła mi ilość klatek w FS-sie. Mam nadzieję, że to nie wirus, ale dzisiaj po raz pierwszy podczas lotu pojawił mi się komunikat (w skrócie): "...przekroczono limit dopuszczalnej pamięci. FS zostanie zamknięty...". Kiedyś podgladając ilość wykorzystywanej pamięci podczas lotu, wartośc ta oscylowała wokół 0,5GB, teraz zdecydowanie przekracza 1GB. Tyle mam pamięci RAM, więc system wykorzystuje SWAP-a do załadowania pozostałych danych, co wg mnie jest przyczyną spowolnienia FS-a. Ponieważ owe 500MB było w czasach, kiedy nie miałem zainstalowane szeregu różnych dodatków, więc nie wiem czy tak znaczny wzrost zapotrzebowania na pamięć spowodowaly jakieś add-ony, czy złapałem wirusa ... Dlatego miałbym do Was prośbę: czy moglibyście się "wypowiedzieć", jakie macie maksymalne użycie pliku stronicowania (RAM+swap) podczas lotów (głównie chodzi mi o loty online)? Interesowała by mnie wartość, którą mozna podejrzeć z "systemowego monitora" XP, tj ctr+alt+del, zakładka "Wydajność". Aha, jak mógłbym prosić, to napiszcie ile macie RAM i spoób ustawienia SWAP-a. Z góry THX.
Uprzedzając pytania: nic ostatnio nie instalowałem; spadek "wydajności" komputera jest jeszcze bardziej widoczny podczas grania np w FEAR-a; nie podejrzewam (np. cyklicznego) działania jakiegoś softu który zajmowałby zasoby i tym samym spowalniał działanie systemu;
Pozdrawiam - Artur S.
p.s. Jakis czas temu "obił" mi sie o oczy wątek z podobnym do mojego problemem i chyba diagnozą był wirus :( ale dzisiaj nie mam już siły wertować forum. Zależałoby mi więc raczej nie na Waszych sugestiach, tylko odp na pytanie o ilośc użwywanej pamięci, pls...

UPDATE:
Qrcze, chyba watek powienien być w dziale soft... Albo ogólnym z "Problemami technicznymi"... Troche się pospieszyłem...
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

http://81.210.9.116/~apacz/smf/index.ph ... 258.0.html

Ja mam przy 1 GB RAM swapa tak jak w załącznikach.
Załączniki
swap1.jpg
swap1.jpg (42.36 KiB) Przejrzano 17063 razy
swap2.jpg
swap2.jpg (37.46 KiB) Przejrzano 17063 razy
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

a sprawdz co Ci zzera oprocz fs'a duzo RAM i CPU...

D.
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

Ja mam na osobnej patrycji swapa, pół na jednym dysku, pół na drugim, pozdrowienia przesyła RAID.
--
ex AZT016
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Qrcze, Panowie... pls:
czy moglibyście się "wypowiedzieć", jakie macie maksymalne użycie pliku stronicowania (RAM+swap) podczas lotów (głównie chodzi mi o loty online)?
Sposoby "ustawień" dla RAM/SWAP są mi znane. Chodzi mi o to, ze wczoraj ni z gruszki ni z pietruszki wywaliło mi luźno cytowany komunikat o braku pamięci, więc chciałbym się przekonać czy jej użycie podczas lotu online na poziomie ok 1.3GB, a przy FEAR-ze ponad 1,5 (sic!) to coś normalnego?
BTW - rozumiem Bartek, że FS-a masz na D, OS-a na C?
Pozdrawiam - Artur S.
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Moze jakiś mem-leak? [program alokuje coraz więcej, ale nie zwalnia.]
--
ex AZT016
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

System na C, FS na D. C i D to osobne dyski fizyczne.
Masz ActiveSky6? W wersji innej niz najnowsza? Jesli tak, to wersje wczesne powodowały ww. memory leak.
Podczas lotu walnij Ctrl+Alt+Del i zobacz ktora aplikacja zaczyna zabierac najwiecej zasobów. Wiadomo, ze bedzie to FS ale moze cos Ci tam siedzi jeszcze.
Bartek
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Qrcze... przegladałem wczoraj system i chyba nie było tam nic podejrzanego. Generalnie jest tak, że "goły" system pożera ok 160MB, na tym "gołym" systemie odpalam FS-a i następuje znaczny wzrost wykorzystania pamięci: początkowo jest to ok 700MB, a po jakims czasie ponad 1GB. Przeczesałem dla relaksu system mks-em online, ale oprócz jakiegos trojana na partycji zupełnie nie związanej z FS-em i OS-em, nic nie znalazł...
Aha, po wyłączeniu FS-a zajętość pamięci spada do normalnego poziomu, czyli poniżej 200MB. Może zatem wszystko jest ok, ale ponieważ do końca nie jestem pewien, stąd pytałem się o wykorzystanie pamięci podczas Waszych lotów.
UPDATE: robiłem ctr+alt+del i jedyne co zżerało zasoby to FS. Pozostałe programiki zajmowały nieistotną ilość miejsca...
Pozdrawiam - Artur S.
AZT017 (WAW)

Alieksiej
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: MIńsk

Post autor: Alieksiej »

Miałem dokładnie ten sam problem. Tylko, że on u mnie stał się notoroczyny. Co drugi lot, komputer rozpoczynał stronicowanie, po czym się wywalał. Skanowałem, adawarowałem, spybotowałem itd... nic mi to nie mówiło. Zrobiłem formacik C. Już nie długo końcowe konfiguracje i pierwszy locik po formacie - zobaczymy, czy pomoże...
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Polecam plik z załącznika. Artur, sprawdz to co w tym dokumencie jest zaznaczone na czerwono.
Pozostałe ustawienia tez warto prześledzić.
Załączniki
FS2004 and WinXP Optimization Guide V2.rar
Optymalizacja XP i FS2004
(15.99 KiB) Pobrany 394 razy
Bartek
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Aleksiej - własnie czytałem Twój wątek. Daj znać jak już skonfigurujesz komputer.
Bartek - dzięki za plik. Zaraz biorę się do czytania.

UDATE:
Popołudniowy lot EPWR-EPKT skończył się zanim zaczął. Po zalogowaniu we Wrocławiu zajetość pamięci była na poziomie 650MB, ale w pewnym momencie zaczęła rosnąć, aż przekroczyła 1,GB i wywaliło mnie z FS-a :( (1GB RAM+512MB SWAP). Sprawdziłem kompa Spybot'em i CCleanerem - coś tam mi znalazły, ale moim zdaniem nie było to nic groźnego. Tym niemniej "naprawiłem problemy", powiększyłem SWAPA do 1024MB i walnąłem z "grubej rury", tj lot EDDF-EPKK LevelD. Początkowy stan zajetości pamięci to niecałe 650MB, po wylądowaniu poniżej 1GB... Sam teraz nie wiem, czy wzrost o te 40% to normalne czy nie...? Co ciekawe: "uzycie" RAMU znacznie wzrosło w poblizu i samym Krakowie, we Frankfurcie było mniej więcej na takim samym poziomie...
Pozdrawiam - Artur S.
AZT017 (WAW)

kaekwit

Post autor: kaekwit »

Ja mam ustawione na 2000 MB pamięci wirtualnej, ale robię jeszcze coś. W windows jest taka opcja (za bardzo to ja się nie znam, jak coś to proszę mnie poprawić). Więc mam ustawione, że po 20 min komputer sam wyrzuca pliki, które kiedyś po skasowaniu czegoś tam, jednak pozostały w jakimś pliku. Nieraz pozostawiam komputer nie dotykając go na te 20 min i patrzę sobie na lampkę twardego dysku, kiedy przestanie świecić. Proszę o fachowe opisanie tego, bo jak widać to ja fachowcem nie jestem. Czy ma to też jakiś wpływ na uporządkowanie pamięci wirtualnej np. po zawieszeniu się komputera przy FS2004? (Chodzi mi, czy nie zostają tam jakieś śmiecie.)
Pozdrawiam.

P.S. Podobno optymalne ustawienie do FS to 1500 MB.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Nie ma czegos takiego jak optymalne ustawienie pliku wymiany. Wszystko zalezy od konkretnej konfiguracji kompa. Kiedys zakładało sie, ze swap powinien miec około 2,5X wielkosc pamieci RAM ale w dopie 1 GB RAM, było to ponad 2,5GB dla swap, a to sporo za duzo. Tak jak pisałem wyzej, sam ma swap na sztywno na 512 MB (przy 1 GB RAM) i nigdy nie miałem komunikatu, ze brak pamieci.
Sprawdzcie ile macie ustawione w BIOS opcje AGP Aperture Size. Przy kartach 128-256 MB w zupelnosci starczy 128 MB, a pewne zrodła podają, ze nawet zaleca sie 64 MB.

Ta opcja, o ktorej kaewit piszesz, to zapewne "Always Unload dll". Uaktywnia sie ją poprzez odpowiedni wpis w rejestrze, a powoduje wlasnie usuwanie z pamieci modułów dll, ktore zostały wczesniej załadowane, a nie są już potrzebne. W dziale Hyde-Park podawałem linka do swietnych materiałów na temat optymalizacji win XP. Było tam m.in. o tym, jak uaktywnic ww opcje.
Tu:
http://www.searchengines.pl/phpbb203/pl ... oaddll.reg jest pliczek, ktory zrobi to za was. Sciagnac i prawym klawiszem myszy i wybrac Scalaj.
Ostatnio zmieniony wt 09 mar, 2010 15:52 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
kaekwit

Post autor: kaekwit »

Dobrze Bartku, zgadzam się, 1 GB pamięci wirtualnej i mnie wystarczała. Tylko zauważyłem pewną zależność. Skoncentruje się tu na Katowicach, to najlepszy przykład. Przy podejściu do Katowic najpierw mi wywalał program. Zwiększyłem pamięć wirtualną do 1 GB, z duszą na ramieniu „co to będzie”. Działo, tylko przy podejściu do lądowanie program zatrzymywał się na kilka sekund. Idę za ciosem i powiększam tą pamięć do 2 GB. No, teraz to mi pięknie działa. Jestem geniuszem!
Czyli, ilość miejsca dla pracy w tym sektorze na twardzielu dla FS jest ważna. Co do ustawienia kart graficznych w biosie, to słuchajcie się Bartka, ma 100% racji. Tylko jedna rada. Tu, zbyt wiele eksperymentów w biosie może się skończyć wypadkiem zmuszającym nas do wezwania fachowca. Wiem to ze swojego doświadczenia. Ale do odważnych świat należy.
Pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Artur - wczoraj leciałem ale zapomnialem sprawdzic, ile wynosiła wielkosc pliku wymiany.
Natomiast z ciekawosci ustawiłem sobie na sztywno swap na 1 GB (przy 1 GB RAM) i chyba jest lepiej. Znaczy moze to subiektywne odczucia ale jakby FS płynniej działał (szczegolnie jesli chodzi o przełączanie np. na ServInfo).
Bartek
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Ja mam też na sztywno 1GB i odpókać - narazie jest ok. Podczas wczorajszego lotu EPWA-LOWI na starcie miałem ok 600MB, pod koniec poniżej 900 :) Leciałem LevelD z ASky, i praktycznie przez cały czas obraz był płynny. Mam nadzieję, że tak już zostanie ;)
Ale tak BTW - że NIKT mi odpowiedział.... :(
Pozdrawiam - Artur S.
AZT017 (WAW)

Cerata
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Cerata »

A ja mam pytanie: gdzie lepiej usadowić plik wymiany jeśli posiadam dwa dyski fizyczne C, D , a system i FS-a mam na C ? (RAM 1,5GB)
fs9: Gigabyte K8NS Ultra939; AMD64 3800+; GF6800GS256/256 (AGP) ;RAM-DualDDR400-2GB (2x512+2X512); nr GG 4431973
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

http://81.210.9.116/~apacz/smf/index.ph ... 258.0.html

Tam gdzie sie mniej dzieje (mniejsza fragmentacja) i na dysku, ktory jest szybszy - jesli mają rozne predkosci.
Bartek
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Witam!
Odświeżę wątek, bo niestety wrocił do mnie poruszany w nim problem :(
Po zmianie dysku zainstalowałem XP-ka (dodatkowo office'a oraz ZoneAlarm), a następnie i FSa ze wszystkimi dodatkami jakie miałem w poprzedniej instalacji. Podczas wczorajszego, debiutanckiego lotu 767 EPWA-EDDF, zajętośc pamięci pod koniec lotu była na poziomie 1,5GB. Wygląda, jakby coś alokowało dane do RAMu i jej nie zwalniało. Wszystko co opisane jest w tym wątku zrobiłem, konfig FSa powinien być identyczny jak na starym dysku. Jedyna różnica polega na tym, że poprzedni dysk miał system plików FAT32 (80GB), teraz mam NTFS (200GB). Przegladając ten wątek trudno jednoznacznie powiedzieć, co wtedy okazało się receptą na sukces. Może komuś z Was udało się od tego czasu odkryć gdzie jest haczyk? Any ideas?
Pzdr - Artur S.
AZT017 (WAW)

ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Zrób screena z task managera. Jakie masz addony w fsie?
--
ex AZT016
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Screena zrobię wieczorem.
Addony te same co w starym Fsie (płatne): Level, PMDG, Ibiza, EDDF, i ActiveSky 2004.5. Z free: od groma i ciut-ciut (scenerie, meshe, autogen, drzewa). Tak jak wspominałem: starałem się odtworzyć w miarę wiernie konfigurację z poprzedniej, dobrze działającą wersji FSa (obscreenowałem chyba wszystkie ustawienia, a potem powieliłem je do świeżej instalki)
Pzdr - Artur S.
AZT017 (WAW)

Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

ZoneAlarm (Pro) jest winny, u mnie z włączonym firewallem praktycznie nie dało się latać online, bo zżerał z 40% mocy obliczeniowej procka, z resztą w dokumentacji ZoneAlarm jest to opisane :/
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Zone miałem równiez poprzednio. Aktualne ustawienia są identyczne ze starymi... Poza tym nie tyle chodzi o moc procka, co nieszczęsny RAM.
Pzdr - Artur S.
AZT017 (WAW)

Awatar użytkownika
piotral
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBC/EPBK

Post autor: piotral »

Ja mam sztywno 2 GB pamięci stronicowanej przy 2GB RAM. Zaawansowane w Opcje wydajności Program i Program.
Roki117
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Roki117 »

To jak ja mam ustawić to stronicowanie przy pamięci 4GB. Mam dwa dyski twarde. Każdy podzielony na 2 partycje.
I5 3570K 16GB RAM 1600MHz GTX750TI 2GB Saitek X52 PRO
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Stały rozmiar, żaden automat czy zakres, około 2GB, najlepiej na fizycznie osobnym dysku niż system i/lub FS.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
ODPOWIEDZ