PMDG 737-600/700/800/900

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

DawidOlie
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Speyer

Post autor: DawidOlie »

Mam zainstalowana baze AIRAC 0702 dla PMDG i wszystko dziala poprawnie. Jednak kiedy planuje Trase w FMC, gdzie lotniskiem docelowym jest EPWA, to gdy wpisuje w pole, w ktorym sie wlasnie to Lotnisko docelowe wpisuje EPWA, na wyswietlaczu glownym w FMC na samym dole wyskakuje nastepujaca informacja: '' Err at 111, line 99''. I dalej kiedy chce wybrac Pas APP w warszawie, na ktorym bede ladowal to owych Pasow z EPWA nie ma. Nie ma nic. Nie moge rowniez zadnego SID'a lub STAR'a wybrac bo nie ma tam zadnej opcji do wyboru. Tak dzieje sie tylko w przypadku lotniska EPWA. Juz kilkakrotnie instalowalem rozne bazy AIRAC i wciaz to samo. Co oznacze to '' Err at 111, line 99'' i dlaczego tak jest ze w FMC nie ma Pasow DEP I APP jak i zarowno SID'ow i STAR'ow dla EPWA?? Czy moze mi ktos pomoc. Czy mieliscie podobny problem??
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: kubahh »

Spróbuj jeszcze z navdata ściągnąć pojedynczy plik SID/STAR EPWA.
Kuba
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

100x było. Są podklejone tematy.

viewtopic.php?p=52761#52761
viewtopic.php?t=5298
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: wibwk »

DawidOlie pisze:wyskakuje nastepujaca informacja: '' Err at 111, line 99''.
Znaczy dokładnie to co widzisz, obejrzyj STAR w edytorze wyświetlającym numer rzędu/linii, w 99 będziesz miał pewnie błędnie zapisany HDG/TRK 111, pewnie jest samo 111, cała reszta nie działa bo jest błąd i interpreter odrzucił procedurę dla danego lotniska.
Kuba Mędrzycki pisze:Czy ktos jest mi w stanie odpowiedzieć, dlaczego kiedy ląduję na EPWA 11, VOR LOC uzbrojony, to nakierowuje mnie na pas z lekkim odchyleniem w prawo? Oczywiście, pogoda dobra itd. Trzy razy ostatnio podchodziłem na ten ILS i zawsze to samo. Przy czym, w przypadku np EPWA 33 wszystko jest w porządku.
Tak została ta sceneria stworzona i pewnych rzeczy nawet Afcadem się w pełni nie poprawi, ILS 11, PAPI29 itd. U siebie trochę przesunęłem pasy tak aby bardziej odpowiadały rzeczywistości, można póbować edytować ILS, ale ten z PL-VACC jest chyba dobry nie wnikałem.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez wibwk, łącznie zmieniany 1 raz.
DawidOlie
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Speyer

Post autor: DawidOlie »

Wszystko juz sie wyjasnilo z tym Erorrem na EPWA. Zainstalowaqlem na nowa baze AIRAC i nowe SIDy i STARy. Wszystko dziala poprawnie. Dzieki za pomoc
Kuba Mędrzycki
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Kuba Mędrzycki »

Wykonałem dzisiaj kilka lotów i za każdym razem, kiedy jestem na ziemi i daję F3 lub F4 "ciągnie" mi tylko jeden silnik. Konkretnie lewy, o ile ma to jakies znaczenie. Jeśli ruszam przepustnicą myszą lub wciskam przy starcie nit, wszystko jest ok. Jest to oczywiście uciążliwe głównie podczas kołowania. Czy wie ktoś dlaczego tak się dzieje i jak można rozwiązać ten problem?
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Kuba Mędrzycki pisze:Wykonałem dzisiaj kilka lotów i za każdym razem, kiedy jestem na ziemi i daję F3 lub F4 "ciągnie" mi tylko jeden silnik. Konkretnie lewy, o ile ma to jakies znaczenie. Jeśli ruszam przepustnicą myszą lub wciskam przy starcie nit, wszystko jest ok. Jest to oczywiście uciążliwe głównie podczas kołowania. Czy wie ktoś dlaczego tak się dzieje i jak można rozwiązać ten problem?
Wciskałeś wcześniej klawisz E?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Było:
viewtopic.php?t=1960&highlight=przepustnice

P.S.
Kup w koncu joya. Przeciez to nieduży wydatek, a frajda duża.
Bartek
Kuba Mędrzycki
Light Planes Captain
Light Planes Captain

P.S.
Kup w koncu joya. Przeciez to nieduży wydatek, a frajda duża.
Uważasz, że od ponad pół roku latam off i online bez joya? :)
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Kuba Mędrzycki, łącznie zmieniany 1 raz.
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain

W PMDG 737 ciężko jest od nowa ustawić obie przepustnice, ALE się da. Trzeba czasem koło kilku minut próbować wciskając E+1+2. W końcu zadziała, zwykle wygodniejsze niż resetowanie lotu.
Kuba
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Kuba Mędrzycki pisze: Uważasz, że od ponad pół roku latam off i online bez joya? :)
To po co na ziemi uzywasz F3 i F4? Nie masz przepustnicy na joy'u? Mniemam, że masz ale tak napisałeś pytanie, że nie wiadomo było o co chodzi.
Tak czy siak, odpowiedz na problem masz w linku podanym wyżej.
Bartek
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

W zarejestrowanym FSUIPC można przypisać jeden klawisz do synchronizacji silników.
Awatar użytkownika
Mateusz
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Jastrzębie

Post autor: Mateusz »

Jest moze polski poradnik dt. obsługi FMC, a dokładniej HOLD, MISSED APPROACH ?

Niejestem pewien czy temat niebył poruszany na forum, ponieważ niebyłem w stanie przejżeć 32 stron postów. Z opcji szukaj skorzystałem.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Aztec.pl > Szkoła
-Instrukcja operacyjna dla 737
-poradnik do samolotu PMDG 737
Bartek
Awatar użytkownika
Mateusz
Cadet
Cadet

Aztec.pl > Szkoła
-Instrukcja operacyjna dla 737
-poradnik do samolotu PMDG 737
W poradniku opisany jest przykładowy lot, podstawowe programowanie FMC, ale nic o szczegółowym wprowadzaniu HOLDów, procedur missed approach etc.
A właśnie o taki najlepiej polski poradnik mi sie rozchodzi.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Chcesz mieć polski manual, a nie chce Ci się nawet przejrzeć wątku? Już na 2 stronie jest coś odnośnie holdingu, nie wiem czy o to dokładnie Ci chodzi, bo nie napisałeś tego. Czego właściwie nie rozumiesz? Wprowadzanie holdingu nie jest wielką filozofią, manual raczej jest dosyć jasny (chyba, że masz kłopoty z angielskim). Samolot jednak potrafi wchodzić tylko direct, w innym przypadku kręć HDG (747 od PMDG już wybiera odpowiedni rodzaj wejścia). O jaką kwestię związaną z MA Ci chodzi?
Awatar użytkownika
Mateusz
Cadet
Cadet

Chcesz mieć polski manual, a nie chce Ci się nawet przejrzeć wątku? Już na 2 stronie jest coś odnośnie holdingu, nie wiem czy o to dokładnie Ci chodzi, bo nie napisałeś tego.
Niejestem pewien czy temat niebył poruszany na forum, ponieważ niebyłem w stanie przejżeć 32 stron postów. Z opcji szukaj skorzystałem.
Chodzi mi o opisanie procedury wejścia w HOLD, kiedy przełączyć z hdg na LNAV itp.
Co do MISSED APROACH ma kilka pytan, ale nieróbmy OT.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Chodzi mi o opisanie procedury wejścia w HOLD, kiedy przełączyć z hdg na LNAV itp.
Jeśli wchodzisz direct, to możesz cały czas używać LNAV. Jeśli musisz wykonać wejście równoległe lub na łezkę, skorzystaj z HDG, wykonaj wejście, na LNAV możesz przełączyć jak będziesz na fioletowej linii (patrz na ND).
Rafal
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Rafal »

Dzisiaj tak dla praktyki polatałem troche i samolot sam, prawidłowo wszedł w holding na LNAV używając "Offset entry", wejscie z 3-go sektora.
Ot-taka ciekawostka.
Kuba Mędrzycki
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Czy ktoś wie, co może być przyczyną nieprecyzyjnego ustawienia się samolotu na zadany kierunek? Od wczoraj kiedy kręcę HDG np. na 070, samolot leci średnio o 3,4 stopnie w prawo w stosunku do zadanego kierunku. Podobnie jest z ustawianiem na ILS. Po "stabilizacji", mam kilkustopniowy odchył w stosunku do osi pasa. I nie ma znaczenia jakie to lotnisko. Próbowałem na 4ch różnych i zawsze to samo. Proszę o radę.
lelumpolelum
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGL/EPRZ

Post autor: lelumpolelum »

Ustaw wiatr na 0 kts i sprawdz - najprawdopodobniej o to chodzi.

Michal
Awatar użytkownika
b00gie
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: b00gie »

lelumpolelum pisze:Ustaw wiatr na 0 kts i sprawdz - najprawdopodobniej o to chodzi.

Michal

tzw kąt znoszenia, weź poprawkę na siłę i kierunek wiatru.
Obrazek
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: wibwk »

Kuba Mędrzycki pisze:Czy ktoś wie, co może być przyczyną nieprecyzyjnego ustawienia się samolotu na zadany kierunek? Od wczoraj kiedy kręcę HDG np. na 070, samolot leci średnio o 3,4 stopnie w prawo w stosunku do zadanego kierunku. Podobnie jest z ustawianiem na ILS. Po "stabilizacji", mam kilkustopniowy odchył w stosunku do osi pasa. I nie ma znaczenia jakie to lotnisko. Próbowałem na 4ch różnych i zawsze to samo. Proszę o radę.
Może masz ustawiony kurs "true" a nie "mag"? i stąd te różnice.
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Adamów

Post autor: Gwidon »

Kuba zaloguj się na pasie rwy 28L albo R KSFO i odczytaj jaki masz HDG. Podziel się z nami tą wiedzą a pomożemy rozwiązać problem ;-)

Pozdrawiam
Gwidon
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Gwidon pisze:zaloguj się na pasie rwy 28L albo R KSFO i odczytaj jaki masz HDG.
A czemu akurat tam ? 8-)
Kuba
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Znany kurs pasa i znana dewiacja magnetyczna?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Znany kurs pasa i znana dewiacja magnetyczna?
Dokładnie o to chodzi. Wysoka wartość dewiacji, w związku z tym różnica pomiędzi true a magnetic będzie znaczna i równa dewiacji.
Ale sprawdż proszę. Jeżeli wynik będzie zgodny z wyżej założonym masz "zepsuty" plik magdec.bgl.
Jak to poprawić opiszę po Twoim sprawdzeniu.

Pozdrawiam
Grzesiek
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

Gwidon pisze:Dokładnie o to chodzi. Wysoka wartość dewiacji, w związku z tym różnica pomiędzi true a magnetic będzie znaczna i równa dewiacji.
Deklinacji ?
Marcin
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Deklinacji ?
Deklinacja czy dewiacja na tym poziomu dyskusji może być używana zamiennie.
Dewiacja magnetyczna - inaczej zboczenie magnetyczne, czyli odchylenie igły magnetycznej od południka magnetycznego - krótka i mało precyzyjna definicja z wikipedii.
W literaturze przedmiotu określenia "dewiacja magnetyczna" używa się raczej do błędów wskazań busol magnetycznych.

Reasumując : tak, można używać i określenia deklinacja i dewiacja magnetyczna zamiennie.

EOT.

G.
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Bo ja wiem... zawsze lepiej chyba mówić tak jak się powinno. Szczególnie, że staramy się robić wszystko as real as it gets.
Deklinacja - kąt zawarty pomiędzy kierunkiem północnym południka geograficznego, a kierunkiem północnym południka magnetycznego.
Dewiacja - tak samo tylko, że między południkiem magnetycznym i busoli.
Wariacja - Deklinacja + Dewiacja
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez ciemny21, łącznie zmieniany 1 raz.
Marcin
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Szczególnie, że staramy się robić wszystko as real as it gets.
I to mnie właśnie bawi najbardziej :lol:
Szczególnie w odniesieniu do tego, że bazie FS2004, a dokładnie w pliku magdec.bgl masz deklinacje .... aktualne z roku 2002.
Have a fun i rozlużnij warkocze :lol:

G.
aviator
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: FIR Warszawa

Post autor: aviator »

ciemny21 pisze:Bo ja wiem... zawsze lepiej chyba mówić tak jak się powinno. Szczególnie, że staramy się robić wszystko as real as it gets.
Deklinacja - kąt zawarty pomiędzy kierunkiem południowym bieguna geograficznego, a kierunkiem północnym kierunka magnetycznego.
"As real as", z takimi definicjami egzamin z nawigacji masz w plecy... :P
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

aviator pisze:
ciemny21 pisze:Bo ja wiem... zawsze lepiej chyba mówić tak jak się powinno. Szczególnie, że staramy się robić wszystko as real as it gets.
Deklinacja - kąt zawarty pomiędzy kierunkiem południowym bieguna geograficznego, a kierunkiem północnym kierunka magnetycznego.
"As real as", z takimi definicjami egzamin z nawigacji masz w plecy... :P
:o... chyba spokojnie mogę oskarżyć moderatora o coś takiego :P
Miało być pomiędzy kierunkiem północnym południka geograficznego a kierunkiem północnym południka magnetycznego...
Jeny...strasznie to napisałem ... na prawdę ( strach się przyznać, jestem w trakcie zaliczania egzaminów na PPL'a... ( nawigacje mam już za sobą ) dosłownie mi wstyd :P
Marcin
Kuba Mędrzycki
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Powiedzcie mi, bo już głupieję - dlaczego po pierwsze, w takim EHAM, FMC nie wskazuje mi żadnych STAR dla rw 18R? Mało tego, on "nie widzi" tego pasa. Po drugie, kiedy wpisuję lotnisko docelowe KBOS, to wywala mi jakiś "error line 103". Mam zainstalowaną AIRAC 07/08.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Kuba, już Ci tą sprawę tłumaczyłem kilka razy, np. tu:
viewtopic.php?p=52761#52761
Przeczytaj to co napisałem w ww linku jeszcze raz, dokładnie i spokojnie.

Poza tym, jesli latasz do EHAM, to wypadałoby poczytać stronę Dutch VACC. A tam jak byk stoi:
Runway 36L/18R, un-officially named “Polderbaan”, is not a part of the default FS2002 and FS2004 scenery. Since the “Polderbaan” is Schiphol’s most preferential runway, ATC will definitely use it either for departures or arrivals under normal conditions. This change require you to install a scenery addon! Please download this addon here. There are specific versions for LAGO and FS2002/FS2004-default sceneries.
http://www.dutchvacc.nl/index.php?optio ... &Itemid=38
Oraz:
http://www.dutchvacc.nl/index.php?optio ... Itemid=143
Bartek
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Właśnie, dni temu dwa bodajże, wyszedł zmodyfikowany AIRAC dla PMDG zawierający również procedury terminalne. Nazwa PMDG0708a. Nic tylko ściągać i latać. ;)

Pozdrawiam
Grzegorz

PS. Jak jest problem z jakimś SID/STAR zawsze można wklepać punkcik po punkcie. Warunek : warto mieć aktualny AIRAC - inaczej w FMC danego punktu procedury może po prostu nie być. Najlepiej to widać byłow przypadku LOWW, kiedy w pewnym momencie punkty, ich nomenklatura zmieniały się dosyć dynamicznie.
Kuba Mędrzycki
Light Planes Captain
Light Planes Captain

konraf pisze:Kuba, już Ci tą sprawę tłumaczyłem kilka razy
Zgadza się. Nie chodziło mi jednak już o same procedury, bo te zazwyczaj ostatnio wykonuję wyłącznie "ręcznie", ale głównie o dane lotnisko czy pas na tymże. Według FMC, na EGLL nie ma żadnego pasa.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

No i własnie to jest brak Terminal Procedures (SID/STAR).
Bartek
Kuba Mędrzycki
Light Planes Captain
Light Planes Captain

konraf pisze:No i własnie to jest brak Terminal Procedures (SID/STAR).
Ok. Myślałem po prostu, że to, że nie ma w FMC SID/STAR, nie oznacza, że nie będzie tam i pasów.
Na wielu lotniskach, do których latałem, FMC nie pokazywał procedur, no ale pasy to były. :)
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Otwórz sobie dowolny pliczek z procedurami do PMDG. Zobaczysz jaką ma składnię. Jest m. in. sekcja:
RNWS
RNW XX
ENDRNWS

Jesli jest, to pasy w FMC są widoczne. Jesli obok tej sekcji jest sekcja: Approaches, SIDS, STARS, FIXES, to masz kompletny plik z procedurami.
Bartek
ODPOWIEDZ