Ulitmate Terrain Europe (FS9, FSX)
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Tez nie wiem o co Zbyszkowi chodzi.
UT to zasadniczo landclass + sieć dróg.
UT to zasadniczo landclass + sieć dróg.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
UT ma taki folderek jak terrain, a w nim dalej orig i custom,
custom to sa tekstury UT, orig to część tekstur GE, jeżeli ktoś sobie najpierw zainstalował GE, albo FS jezeli GE nie instalował,
dlatego musiałem wtracić, iż UT to nie tylko landclas, oraz że kolejność robi różnicę.
Odnośnie kolejnosci instalacji - jezeli ktoś pisze, że ma rozmazany UT - to znaczy ma klopot z komputerem, i nic tu nie pomoże kolejność instalacji,
natomiast pomylenie kolejności skutkuje / ale nia zawsze / podwójnymi drogami podwójną linią brzegową itp.
custom to sa tekstury UT, orig to część tekstur GE, jeżeli ktoś sobie najpierw zainstalował GE, albo FS jezeli GE nie instalował,
dlatego musiałem wtracić, iż UT to nie tylko landclas, oraz że kolejność robi różnicę.
Odnośnie kolejnosci instalacji - jezeli ktoś pisze, że ma rozmazany UT - to znaczy ma klopot z komputerem, i nic tu nie pomoże kolejność instalacji,
natomiast pomylenie kolejności skutkuje / ale nia zawsze / podwójnymi drogami podwójną linią brzegową itp.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez zbyszek, łącznie zmieniany 3 razy.
Asus P5E, Intel Core2 Duo 8400, OCZ Reaper 2 x 2048, HIS Radeon 4890 Turbo, SB X-Fi
GE to nie jest landclass. To tylko tekstury.
O kolejności pisałem juz na samym początku tego długiego wątku:
viewtopic.php?p=38843#38843
O kolejności pisałem juz na samym początku tego długiego wątku:
viewtopic.php?p=38843#38843
Bartek
-
PZL Belfegor
- Moderator

Nie robi żadnej, gdyż tekstury/landclass nie są kopiowane od razu do FSa, tylko są w folderach odpowiednio GE i UT, kopiowane do FSa są dopiero po odpaleniu setupu GE oraz UT. Z ustawień GE można wybrać specjalne, dodatkowe tekstury UT (pola golfowe, parki oraz obszary industrialne).kolejność robi różnicę.
Podejrzałem te tekstury z folderu custom za pomocą DXTbmp, wszystkie pokazywały sie jako czarny kwadrat.
Po raz n-ty: kolejność instalacji nie ma znaczenia. Po instalacji nalezy jedynie skorzystać z setupu GE i ewentualnie zaznaczyć odpowiednie pola dotyczące UT.
Bartek
-
PZL Belfegor
- Moderator

Lepiej daj jako zalącznik na forum. Wklejenie tresci całego scenery.cfg to niezbyt dobry pomysł z uwagi na rozmiar pliku.
Bartek
Zastanawia mnie to 2x 3d.
Czy po zmianie kolejności i ponownym uruchomieniu FSa sprawdzałeś w bibliotece scenerii czy ta kolejność została rzeczywiście zmieniona ?
Sprawdź też czy data i godzina pliku scenery.cfg zgadza się mniej więcej z czasem, kiedy ostatnio coś zmieniałeś.
Parę razy mi się tak zdarzyło, że coś wyrzuciłem a to uporczywie wracało.
Sprawdź czy masz plik NewScenery.cfg. Jeśłi tak, skasuj go. Odpal FSa, poustawiaj w bibliotece scenerii wszystko jak trzeba.
Zamknij FSa, zobacz czy jest plik NewScenery.cfg (powinien być), odpal FSa, wejdź w bibliotekę, sprawdź czy zmiany, które wprowadziłeś są.
Czy po zmianie kolejności i ponownym uruchomieniu FSa sprawdzałeś w bibliotece scenerii czy ta kolejność została rzeczywiście zmieniona ?
Sprawdź też czy data i godzina pliku scenery.cfg zgadza się mniej więcej z czasem, kiedy ostatnio coś zmieniałeś.
Parę razy mi się tak zdarzyło, że coś wyrzuciłem a to uporczywie wracało.
Sprawdź czy masz plik NewScenery.cfg. Jeśłi tak, skasuj go. Odpal FSa, poustawiaj w bibliotece scenerii wszystko jak trzeba.
Zamknij FSa, zobacz czy jest plik NewScenery.cfg (powinien być), odpal FSa, wejdź w bibliotekę, sprawdź czy zmiany, które wprowadziłeś są.

Co do 3d, masz dwa razy area41 ale z różnym numerem layer.
Ręczne wyrzucenie jednego (ostatnie 7 linijek) powinno pomóc.
Co do UTEE, nie wiem ale nazwa wskazuje, że chyba dodawałeś ręcznie do biblioteki.
Spróbuj może odpalić konfigurator i coś zmienić.
Albo wyrzuć to UTEurEE z biblioteki i odpal instalatora na nowo a potem konfigurator.
Ręczne wyrzucenie jednego (ostatnie 7 linijek) powinno pomóc.
Co do UTEE, nie wiem ale nazwa wskazuje, że chyba dodawałeś ręcznie do biblioteki.
Spróbuj może odpalić konfigurator i coś zmienić.
Albo wyrzuć to UTEurEE z biblioteki i odpal instalatora na nowo a potem konfigurator.

Ma ktoś może jakieś alternatywne linki do Eastern Europe pod FS9? Bo link podany wcześniej (http://66.135.39.111/ultterrain/Patch/UtEurEE.exe) niestety nie działa, a wujek google również zna tylko ten. :/
-
malomowny18
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: EPWR
UTX: Europe, duży spadek wydajności
Witam
Ostatnio nabyłem Ultimate Terrain X: Europe i po wgraniu program zaczął mi troszkę klatkować, czy to jest normalne, że po wgraniu UTX'a tak się dzieje?
Spróbuje użyć programu contig, który był poruszany w tym wątku http://www.forum.vatsim.pl/viewtopic.php?f=9&t=28610, ale może ktoś zna przyczynę tego problemu?
Mój komp to:
Intel Core 2 Duo E8400
Gigabyte EP-45 DS3LR
4Gb RAM ddr 2, 800mhz
Karta graf. Radeon HD4850 512mb
więc chyba powinno to chodzić dobrze?
Pozdrawiam
Ostatnio nabyłem Ultimate Terrain X: Europe i po wgraniu program zaczął mi troszkę klatkować, czy to jest normalne, że po wgraniu UTX'a tak się dzieje?
Spróbuje użyć programu contig, który był poruszany w tym wątku http://www.forum.vatsim.pl/viewtopic.php?f=9&t=28610, ale może ktoś zna przyczynę tego problemu?
Mój komp to:
Intel Core 2 Duo E8400
Gigabyte EP-45 DS3LR
4Gb RAM ddr 2, 800mhz
Karta graf. Radeon HD4850 512mb
więc chyba powinno to chodzić dobrze?
Pozdrawiam
Normalne. UTX sporo dodaje do FS'a (choćby drogi).
Bartek
Najbardziej po klatkach daje ruch uliczny na drogach. UTX dokłada wiele mniejszych dróg po których jeżdżą samochody. Więc najlepiej albo ograniczyć / wyłączyć ruch naziemny, albo w koniguracji UTX wyłączyć minor roads.
Poza tym w programie konfiguracyjnym UTX każda opcja jest opisana jako mocno czy słabo obciążająca, więc możesz popróbować co niektóre powyłączać.
Poza tym w programie konfiguracyjnym UTX każda opcja jest opisana jako mocno czy słabo obciążająca, więc możesz popróbować co niektóre powyłączać.
[FSX] Ultimate Terrain X - Europe
Zainstalowałem sobie Ultimate Terrain X - Europe i mam drobny problem. Np. na lotnisku w Paryżu
samochody przejeżdzają przez pas do lądowania. Też tak macie ??? W Monachium podobnie....
Graphic
<b>Bombardier CRJ 700</b>
<b>Bombardier CRJ 700</b>
To przyczyna tego, że defaultowe lotniska są czasami nieprecyzyjnie wykonane. Ewentualnie istnieje błąd w interpretacji danych, które pochodzą bodajże z Tele Atlasu - jednego z czołowych dostawców danych do np. GPSów samochodowych. Producent UTX kupuje od nich dane, a następnie je przetwarza na format FS-a. Dobrze to widać np w Polsce, gdzie dane są o niebo gorsze - zbiorniki wodne mają bardzo uproszczone linie brzegowe. Podobnie jest z drogami - chociaż mamy odwzorowaną praktycznie każdą ulicę, to są one strasznie kanciaste. Wystarczy polecieć nad Odrę i porównać dane po obu stronach rzeki 
Pozdrawiam,
Łukasz Kubacki
Łukasz Kubacki
Witam
Zastanawiam się nad kupnem UTE do FSX i chciałbym się zapytać czy to się opłaca, dużo zmienia w FSX (chodzi mi głównie o Polskę)? Na poprzednich stronach UTE był przedstawiony w FS2004 czy to co tam było pokazane bardzo różni się od wersji w FSX?
Pozatym czy UTE nie sprawiałby problemów z FSGlobal 2008?
Zastanawiam się nad kupnem UTE do FSX i chciałbym się zapytać czy to się opłaca, dużo zmienia w FSX (chodzi mi głównie o Polskę)? Na poprzednich stronach UTE był przedstawiony w FS2004 czy to co tam było pokazane bardzo różni się od wersji w FSX?
-
PZL Belfegor
- Moderator

Witam.
Proszę o pomoc szanownych kolegów bo nie moge sobie z tym poradzić a mianowicie instaluje UTE dla fs9 zgodnie z instrukcja,wszystko przebiega ok,odpalam fs,laduje jakis fly,wychodze i nie widze żadnych zmian w setting-scenery library (brak Ultimate Terrain jakiegokolwiek!!).Robilem to kilka razy i za kazdym to samo.Nadmieniam iz w katalogu Scenery w fs sa podkatalogi UTEur1,2...itd.
Bede wdzieczny za pomoc w rozwiazanie tego problemu i z gory dziekuje.
P.S. FS 2004 zainstalowany na dysku D a nie C:/Program Files...
Proszę o pomoc szanownych kolegów bo nie moge sobie z tym poradzić a mianowicie instaluje UTE dla fs9 zgodnie z instrukcja,wszystko przebiega ok,odpalam fs,laduje jakis fly,wychodze i nie widze żadnych zmian w setting-scenery library (brak Ultimate Terrain jakiegokolwiek!!).Robilem to kilka razy i za kazdym to samo.Nadmieniam iz w katalogu Scenery w fs sa podkatalogi UTEur1,2...itd.
Bede wdzieczny za pomoc w rozwiazanie tego problemu i z gory dziekuje.
P.S. FS 2004 zainstalowany na dysku D a nie C:/Program Files...