Warszawa (sceneria)

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Rosomak
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Piaseczno

Warszawa (sceneria)

Post autor: Rosomak »

Zawsze w grach pociąga mnie edytor.
Jako początkujący metodą prób i błędów zrobiłem kawałek Wawy.
Jako że jutro święto WP może ktoś znajdzie na zdjęciach ukryte czołgi :D
Załączniki
Widok na lotnisko
Widok na lotnisko
2007-8-14_Wawa171.jpg (79.87 KiB) Przejrzano 19257 razy
Widok na Wisłę koło mostu Grota
Widok na Wisłę koło mostu Grota
2007-8-14_Wawa390.jpg (84.5 KiB) Przejrzano 19257 razy
Co to za biurowiec i stadion??
Co to za biurowiec i stadion??
2007-8-14_Wawa421.jpg (75.73 KiB) Przejrzano 19257 razy
Widok na bocznicę kolejową obok dawnego FSO
Widok na bocznicę kolejową obok dawnego FSO
2007-8-14_Wawa437.jpg (78.95 KiB) Przejrzano 19257 razy
Zoo
Zoo
2007-8-14_Wawa453.jpg (85.07 KiB) Przejrzano 19257 razy
Ostatnio zmieniony śr 15 sie, 2007 09:23 przez Rosomak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Ale to jest foto sceneria? Jesli tak, to przecież mamy (co prawda płatną) scenerię Warsaw Photo Scenery.

Nie powiem, wygląda to bardzo ładnie :)
Ostatnio zmieniony wt 14 sie, 2007 19:00 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Rosomak
Cadet
Cadet

I jeszcze kilka
Załączniki
Ślimak Toruńska i Wisłostrada
Ślimak Toruńska i Wisłostrada
2007-8-14_Wawa609.jpg (83.86 KiB) Przejrzano 19254 razy
Dawne FSO i panorama Warszawy
Dawne FSO i panorama Warszawy
2007-8-14_Wawa734.jpg (79.79 KiB) Przejrzano 19254 razy
Dworzec Gdański i most
Dworzec Gdański i most
2007-8-14_Wawa859.jpg (74.49 KiB) Przejrzano 19254 razy
Nie wiem gdzie
Nie wiem gdzie
2007-8-14_Wawa953.jpg (71.11 KiB) Przejrzano 19254 razy
Rosomak
Cadet
Cadet

To jest foto sceneria .Dokładam po trochu do niej ręcznie charakterystycznych obiektów(niestety dopasowuję te dostępne w FSX)
Nie jest to cała Warszawa.Od spodu jest właśnie ta płatna.
Moja jest tylko do latania w dzień i latem jak widać na zdjęciach.
Zrobienie tego kawałka zajęło mi 5 minut.
Poza foto scenerią Wawy poprawiłem lasy na terenie między Wisłą ,Bzurą ,Gierkówką i okolice zalewu zegrzyńskiego.
Na tym samym obszarze poprawiłem trochę kształty miast i dodałem nawet małe miejscowości
np.Jaktorów na trasie Grodzisk-Żyrardów i kilkanaście podobnych.
Starałem się również uwzględnić wszystkie stawy i małe jeziorka na tym terenie.
Jak ktoś będzie zainteresowany to mogę udostępnić do testów.

PS.
Dostawiam kościoły i kominy bo to punkty które widac z daleka.

Gdyby każdy dostawił chociaż kilka punktów charakterystycznych dla swojej miejscowości to latanie nad Polską byłoby czystą przyjemnością
Nie wiem czy szanowne grono forumowiczów zgodzi się ze mną ale uwazżam że na początek nie muszą być to obiekty tworzone od podstaw.Wystarczy aby były to chociaż tego samego rodzaju jak komin to komin o podobnej wysokości .Jak hala magazynowa to też można coś dopasować , z kościołami sprawa ma się podobnie.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Rosomak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBK

Post autor: WilkzPolski »

Najbardziej smutne jest to, że nie można kazać programowi przygotować textur dla konkretnego obszaru, tylko trzeba męczyć się i ręcznie pokazywać co ma kompilować, a co ma nie kompilować. To jest bardzo pracochłonne, jeśli chce się zrobić ,np. Krakow przy dużym zbliżeniu...

PS. Moje pytanie o nakladaniu fotoscenerii z obrazu posiadanego na dysku, a nie z satelity jest stale aktualne. Proszę o pomoc ws. sposobow, lub programow wszystkich obcykanych :)

PS. Czy ktos może próbowal swoich sił w programie PhotoSceneryMakerX? Jest tam możliwość nakładania każdej pory roku i nocnych textur.
Rosomak
Cadet
Cadet

Mylisz się !!!! Też tak myślałem .
Jak napisałem w poprzednim poście ten wycinek Warszawy zrobiłem w 5minut
SBX sam wszystko dopasowuje.

Problem jest to że jest mało w Polsce miejsc o dobrej rozdzielczości zdjęć.

PS
Nie doczytałem dokładnie Twojego postu.Oczywiście łatwo jest dopasować wszystko z satelity .
Tworzenie ze zdjęć na dysku to dla mnie czarna magia

PS2

Można zrobić foto scenerię z jeszcze lepszą rozdzielczością .Jak będę miał chwilę czasu to zrobię próbkę
Awatar użytkownika
misio1958
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EDDK

Post autor: misio1958 »

Czy panowie maja prawo wlasnosci do tych zdjec, lub przynajmniej zgode wlasciciela na ich publikacje? Bo jesli nie, moze byc to baaardzo niebzpieczne i kosztowne, nawet publikowanie tu screenow.
Przemek Tabisz
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Przemek Tabisz »

Cos tam było ...*
... jeden, ktoś grzecznie zwrócił Ci uwagę na możliwe kłopoty z prawem, a Ty co? Z mordą i wymądrzaniem.
Zastanów się.

osobistego co w jezyku polskim oznacza Ciebie i tylko Ciebie.

Wielu już na tym forum było pyskaczy i wszechwiedzących i żaden nie przetrwał.

Naucz sie kultury to bardzo ułatwia życie.

Używanie zdjęć z google do tworzenia fotoscenerii,
nawet darmowych bez wiedzy i zgody właściciela jest kradzieżą.

I FS nie jest grą, no chyba że dla takich jak Ty cwaniaków.
Miłego pobytu na forum i mam nadzieję, że krótkiego.

* pod potwornym naciskiem lobby prawniczego unurzony w przestrachu wielkim posta wyedytowałem, aby wielkości lobby nie zachwiać i Państwa Polskiego prawa i sprawiedliwości nie naruszać oraz aby uczynkiem swoim nie dostarczać ciężkiej, a zbytecznej pracy sądom nie dodawać. No chyba, że łapię się na 24H.
Ostatnio zmieniony śr 15 sie, 2007 13:24 przez Przemek Tabisz, łącznie zmieniany 1 raz.
Rosomak
Cadet
Cadet

Gwoli ścisłości to nie jest nakładka na scenerię WPS.
Nie ingeruje w żaden sposób w w/w program i nie współdzieli plików i nie potrzebuje WPS do
działania.

Jest to próbka możliwości programu SBuilderX który może pobierać i układać scenerię z jednego z 3 źródeł.

Jako że lubię rozpoznawać miejsca nad którymi przelatuję ,jest to wspaniałe narzędzie
do urozmaicenia FSX

Posiadam legalną wersję WPS i tylko dlatego że jest aktywna widać ją w miejscach gdzie nie dokończyłem swojej scenerii.

Zachęcam wszystkich do samodzielnego dorabiania sobie scenerii.
Jest sporo narzędzi do tworzenia takich dodatków na WŁASNY UŻYTEK.
Załączniki
Zdążyliśmy przed EURO Warszawa 2010
Zdążyliśmy przed EURO Warszawa 2010
2007-8-14_Wawa203.jpg (87.45 KiB) Przejrzano 19235 razy
Lot na nad centrum
Lot na nad centrum
2007-8-14_WAWA531.jpg (77.15 KiB) Przejrzano 19235 razy
Przemek Tabisz
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: Przemek Tabisz »

Jaki sens jest robienia scenerii tylko dla siebie.
Rosomak
Cadet
Cadet

Szanowny Panie sens jest taki że lata mi się przyjemnie .
Awatar użytkownika
misio1958
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Wszystkim nam sie lata przyjemnie nad pieknymi sceneriami, ale firmy posiadajace ortofotomapy zazdrosnie strzega swoich zasobow (koszt 1km/kw wynosi 300 zl i wiecej), wiec jakiekolwiek publiczna prezentacja ich wlasnosci moze sprowokowac reperkusje prawne. Poprostu ostrzegamy Was, abyscie uwazali. Przeciez gdyby to bylo legalne, juz dawno pokrylibysmy Polske fototesturami. SBuilder nie jest nowym softem, znamy go i stosujemy od lat.
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Rosomak pisze:Mylisz się !!!! Też tak myślałem .
Jak napisałem w poprzednim poście ten wycinek Warszawy zrobiłem w 5minut
SBX sam wszystko dopasowuje.
To powiedz proszę jak to zrobiłeś... ułatwi mi to pracę :)

PS. Jeśli rzeczywiście tyle kosztuje 1km2 ortofotomapy, to aż strach pomyśleć, ile zapłacił aerosoft by zrobić photo Niemiec :shock:
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Przemek Tabisz pisze:Jaki sens jest robienia scenerii tylko dla siebie.
Taki, że można się pochwalić, że ma się coś, czego nikt inny nie ma. :P
Obrazek
Awatar użytkownika
misio1958
Light Planes Captain
Light Planes Captain

WilkzPolski pisze: PS. Jeśli rzeczywiście tyle kosztuje 1km2 ortofotomapy, to aż strach pomyśleć, ile zapłacił aerosoft by zrobić photo Niemiec :shock:
Prosze, drogi Tomku: policz sobie ile kosztowalby Cie obszar, ktory pokrywasz fototekstura. Im wieksze pokrycie, tym zdjecia tansze. Przy okazji dowiesz sie, dlaczego fotoscenerie sa tak drogie i jest ich tak malo. Wez pod uwage, ze Aerosoft to firma o zasiegu swiatowym i ma setki tysiecy klientow, wiec moze pozwolic sobie na ceny 40-50€ za scenrie. Nadrobi iloscia sprzedanych egzemplarzy. W samych Niemczech jest ponad 3 mln. uzytkownikow FS-a. Wystarczy, ze tylko 10% kupi ich produkt. Bezposredni link do cennika. Wez pod uwage, ze ceny podane sa bez 22% podatku VAT. PAmietaj tez o fakcie, ze przy dzisiejszych mozliwosciach FS-a 4,8 m/pix jest dla nas nie intereujaca!

Alternatywnie mozna sprobowac zaprzyjaznic sie blisko z zona szefa Techmexu, wtedy istnieje szansa na wydobcie interesujacych zdjec za darmo. :P
Rosomak
Cadet
Cadet

WilkzPolski

Otwierasz SBX wybierasz w "edit"-> preference -> satelitę z którego będziesz korzystał.
Najlepszy jest Google.
Następnie przechodzisz nad obszar który chcesz sobie zrobić.Najlepiej do tego posłużyć się googlestreetmap bo szybko wczytuje i łatwo można przesuwać obszar.

Potem zaznaczasz przechodzisz do wiev -> i zaznaczasz "show background.
Program zaczyna wyświetlać obraz.
Ja to co widać robiłem na zbliżeniu x15 jeżeli obszar jest dobrej jakości to można pokusić się
x16 ale to bardzo zasobożerne.
Gdy masz już cały obrazek file->add map ->from background i juz mamy pierwszy kawałek.
Następnie przeuwamysię w bok, dół lub góre tak aby lekko wystawała krawędź i znowu zaznaczamy opcję "show background".
Zapisujemy mapę add map -> from background i znowu przesuwamy myszą obraz.

Tak kawałek po kawałku dokładamy cegiełki .
Jest tylko jedno "ale" :twisted:

Nie zawsze załaduje sie nam cała mapa na ekranie.Zdarza się że nie ściągnie jaskiegoś kawałka .Nie należy wtedy zapisywac tylko spóbować dodać do dołu lub w innym kierunku.
U mnie jednorazowo udaje sie zbudować 8-12 "kawałów".
Nie wiem czym jest to spowodowane ale im więcej dokładamy scenerii tym więcej pojawia się dziur.
na koniec wystarczy zaznaczyć cały obszar myszą lub opcją select all i skonwertować do plików *.BGL
Program sam to wszystko robi ,u mnie dzieli to na pliki wielkości ok 6Mb

Na koniec wystarczy przekopiować pliki do katalogu ze sceneriami i może,y cieszyć się w zaciszu domowym własnymi foto sceneriami wielu miejsc na świecie.

PS
Wystarczy spojrzeć w Googlach jakiej jakości jest obszar Niemiec.Myślę że dogadali się z Google
Awatar użytkownika
b00gie
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: b00gie »

brzmi niezle, ale oczywiscie nie laduja mi sie foty.

EDIT

ok juz mam. Rosomak naprawde fajne :)
Obrazek
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

a ja oddzielnie kompilowałem to co widać obecnie na ekranie. No i dlatego zajęło mi to tyle czasu. Tereny krakowa i okolic miałem o powieszchni około 300km2 i mimo, że charowka była wielka, to sceneria była super. No i ważyła super, około 1,2 GB :) Ale to historia, bo mialem format dysku i przepadlo :)

Co do dziur, to u mnie pomaga zapisanie projektu i włączenie od nowa programu i połączenia z neostradą.

A próbowałeś może bawić się narzędziem polygon tool (czy jakoś tak), bo mi się wydaję, że można by w ten sposób wykroić kształty brzegu... :?
Awatar użytkownika
misio1958
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Rosomak pisze: Wystarczy spojrzeć w Googlach jakiej jakości jest obszar Niemiec.Myślę że dogadali się z Google
Ktoras z firm niemieckich (nie pamietam ktora) jest udzialowcem Google.Inc.
Co do zasobozernosci fotoscenri w FSX, sprawdzcie sobie ile zajmuje zainstalowana Tatra Photo Scenery. Nasz malenki EPNT to 86 MB.

PS
Scenry Builder X zawiera jeszcze bledy. Trzeba poczekac na nowa wersje, w ktorej usuniete zostana bugi.
Jesli ta zabawa srawia Wam taka przyjemnosc, zainteresujcie sie tez programem FSX KML
Rosomak
Cadet
Cadet

Tylko że do FSX KLM trzeba przygotować specjalne pliki z googla .W SbX wszystko jest proste jak budowa cepa.Oczywiście nie jest to profesjonalna sceneria , ale dla wielu będzie ciekawą alternatywą.

Moja foto sceneria mimo że nie pokrywa całej Warszawy już ma 33pliki po 6 mega.

Problemem jest jeszcze to że na słabych kompach dość długo ładują się tekstury.O ile przy moto lotni to nie przeszkadza to przy szybszych maszynach przynajmniej u mnie stanowi to mały problem.
Trzeba kilka kółek nad miastem zanim to ładnie wygląda.

ps
WilkzPolski pisze:
A próbowałeś może bawić się narzędziem polygon tool (czy jakoś tak), bo mi się wydaję, że można by w ten sposób wykroić kształty brzegu... :?
Jest to bardzo fajne narzędzie wszystkie lasy ,rzeki i miasta poprawiałem tą opcją.
Szkoda tylko że nie wiem jak dodać tekstury do tych domyślnych.

Może rozgryzłeś o co chodzi z tymi plikami txt przy uruchomieniu?
i jak dodać więcej obiektów do obiect tool
Ostatnio zmieniony śr 15 sie, 2007 21:13 przez Rosomak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
misio1958
Light Planes Captain
Light Planes Captain

SBuilder to swietny program. Gdy opanujesz jego wszystkie funkcje, bedziesz mogl robic profesjonalne scenerie. Narazie sa z nim klopoty. Z Google Earth wspolpracuje calkiem dobrze, ale wlasnej fotoekstury jeszcze zadnemu z nas nie udalo sie wyeksportowac.
Ostatnio zmieniony śr 15 sie, 2007 22:43 przez misio1958, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Wygląda to bardzo efektownie, ale tylko latem (jesienią) i w dzień. :P
Obrazek
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Te zdjęcia googlowe, to widać od razu. Mi to wygląda na użycie proxy, nie jest tak?
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Rosomak pisze:
WilkzPolski pisze:
Jest to bardzo fajne narzędzie wszystkie lasy ,rzeki i miasta poprawiałem tą opcją.
Szkoda tylko że nie wiem jak dodać tekstury do tych domyślnych.
No, a możesz dokładnie powiedzieć, jak poprawiałeś i co w ten sposób poprawiałeś? Bo ja nadal nie znam dokladnego zastosowania tego tool'a

Co do tych txt, to nie wiem, o co dokładnie chodzi, ale poki co, nie utrudnia mi to pracy.
Rosomak
Cadet
Cadet

Ok napisze to co wiem .W razie błędów niech ktoś poprawi.

Otwieramy SBX i najlepiej zaczynamy nowy projekt.
Ustawiamy opcje z jakich serwerów ściągamy dane.
Następnie zaznaczamy view -> show background .
Teraz mamy wyświetloną mapę interesującego nas obszaru.
Polecam do poprawiania dróg użyć serwera GoogleStreetMap mozna wtedy dowolnie powiększać (przybliżać )mapę.

Podam na przykładzie dowolnego lasu.Klikamy na ikonkę Polygon tools i zaczynamy zaznaczać
krawędzie lasu który aktualnie wyświetla się nam jako podkład w Google .
Działa to trochę jak kalkowanie :D
Pod spodem mamy obrazek który chcemy narysować i kalkę.

czyli klikamy na obrzeżach lasu i jak widzimy pojawiają sie kropki połączone linią PKM dodajemy punkty LKM (lewym klawiszem myszy) zatwierdzamy kształt.

Cały pic polega na tym aby tych punktów było na tyle dużo żeby las nie był kwadratowy :twisted:

Więc na maksymalnym zbliżeniu (najwygodniejszym) staramy się obklikać jak najdokładniej kształt lasu który mamy na zdjęciu .

Po zatwierdzeniu mamy jakiś kształt w żółtym kolorze.
Teraz musimy zaznaczyć cały ten kształt albo myszą (musimy przejść do wskaźnika w górnym menue) albo klikamy na linie łączące punkty.
Zaznaczenie całego kształtu poznajemy po tym że wszystkie punkty są zielone.

Następnie klikamy PKM na linię łączącą dwa dowolne punkty i pojawia nam się rozwijany spis funkcji.Jeżeli pojawi się małe okienko to znaczy że źle klikneliśmy okienko musi być duże z następującą opcją "set transparency"

Na dole mamy opcję "properties" która prowadzi do okienka z teksturami.
W tym okienku wybieramy teksturę która będzie wewnątrz naszego żółtego kształtu.

Wybieramy dowolną teksturę lasu i klikamy "OK" widzimy że zmienił sie kolor wypełnienia.
Możemy ustawić przezroczystość tego wypełnienia korzystając z opcji "set transparency".

Mamy już nowy kształt lasu.
Myszą lub korzystając z opcji "select all" zaznaczamy całą naszą pracę i naciskamy zieloną strzałkę w górnym menue (ostatnia po prawej ikonka).
Pojawia się okno z zaznaczoną opcją "terrain vector" zostawiamy tak jak jest zaznaczamy tylko opcję "copy BGL files to BGL folder"
I mamy skompilowaną pierwszą scenerię :D

Jak będzie potrzeba to napiszę jak używam opcji "smoth"
Jak poprawiać drogi
Jak poprawiać lub dodawać rzeki i jeziora.
Jak usuwać autogen , drogi , koleje rzeki na kawałku obszaru.

Napisałem to trochę łopatologicznie ale mam nadzieję że dzięki temu zainteresuje się tym większe grono użytkowników FS przez co latanie na d Polską będzie dużo ciekawsze i przyjemniejsze.

Jako że bawię się tym programem od 2 tygodni zdaję sobie sprawę że liznąłem dopiero temat.Proszę poprawiać mnie jeżeli popełniłem błąd w opisie programu ew. proszę dopisać swoje uwagi ułatwiające posługiwanie się SBX
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Pięknie, senkju :D
Rosomak
Cadet
Cadet

Cd. instrukcji.

Ważna uwaga nie zalecam kompleksowego zmieniania i zapisywania scenerii ( rzeki , drogi , lądy, ) do jednego pliku BGL.
Mogą pojawić sie błędy np jakieś zmiany nie będą uwzględnione,przynajmniej ja tak miałem.Lepiej rozbić to na części np .woda.bgl , droga.bgl itp.

Napisze co wiem o tworzeniu zbiorników wodnych.

Zaczynamy tak jak przy lesie z tym że po wejściu do okienka tekstur wybieramy tekstury Legacy_LWM_Water_NoFlatten .
Ta tekstura tworzy nam zbiornik wody na powierzchni czyli woda jest równo z ziemią.
Jest to najłatwiejszy sposób tworzenia zbiorników wody.ale nie zawsze sprawdza sie w praktyce, o czym za chwilę.

Drugi sposób o wiele bardziej efektowny to wybranie Legacy_LWM_Water_Flatten.
Jeżeli wstawimy teksturę bez dodatkowych ustawień to woda pojawi się na poziomie morza
:lol:
Dlatego należy zaznaczony Polygon umieścić na odpowiedniej wysokości npm.
np. 1m pod powierzchnią gruntu w danym miejscu.
Otrzymamy wtedy zbiornik wody zagłębiony 1m w gruncie co częściej zdarza się w naturze niż woda równo z ziemią.
Ustawienia wysiokości dokonujemy opcją " Set Altitude" w "dużym okienku" lub możemy wybrać zakładkę "General " w okienku z teksturami.Możemy tam ustawić wysokość każdego punktu osobno.

Pierwszy sposób łatwiejszy może spowodować że woda będzie płynęła pod górę :P
Drugi sposób umożliwia żłobienie nawet bardzo głębokich kanionów.

Na koniec jeszcze jedna uwaga.
Jeżeli FS posiada już jakiś zbiornik w miejscu naszych poprawek może się zdarzyć że ten oryginalny i nasz nie pokryją się. Gorzej gdy ten z FS będzie gdzieś wystawał :twisted:

Wtedy należy posłużyć się Polygonem z wypełnieniem o nazwie "Exclude_All_Water_Polygons" i dopiero na tym kreślić nowe linie brzegowe.

to wypełnienie likwiduje wszystkie FS-owe wodne tekstury na zaznaczonym obszarze.

W podobny sposób usuwamy źle wytyczone drogi "Exclude_All_Roads", możemy usunąć linie kolejowe "Exclude_All_Railways" itp.

Można usunąć też autogen ""AB_Exclude_Autogen"
karmel
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: karmel »

No no :) zobaczymy jak to będzie działać. :)
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

No dobra, a wiesz może jakie rodzaje dróg, torów czy linie wys. napięcia nie robią wokół siebie kanionów (zagłębień)??

No i czy opcja "Exclude_All_Roads" usuwa drogi tylko te domyślne, czy jest to tak, że moja droga musi byc umieszczona nad tym polygonem bo "Exclude_All_Roads" usuwa je wszystkie??
Ostatnio zmieniony pn 20 sie, 2007 16:29 przez WilkzPolski, łącznie zmieniany 2 razy.
Rosomak
Cadet
Cadet

Przy budowie dróg posługujemy się "line tool" (ikonka obok poolygon tool).

Kropkujemy sobie drogę , następnie identycznie jak przy teksturach zaznaczamy drogę i wypieramy opcję "properties".
Tu mamy tekstury dróg , ścieżek, torów.

Ja korzystałem z tektur "Concrete 4 line Divided Median" lub "Asfalt 4 line Divided Median"

Pierwsza część nazwy tekstury wskazuje prawdopodobnie rodzaj podłoża (beton ,asfalt i dirt-nieutwardzone).
2-ga część to wydaje mi się oznacz ilość jezdni :roll: i ostania część o rozdzielonym środku jezdni lub nie.
Zresztą proponuję po eksperymentować.

Co do drugiej części pytania to prawdopodobnie tylko te domyślne.
Zdarzało mi się oznaczać jakiś fragment mapy już po nałożeniu dróg.
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

A istnieją jakieś możliwości ustawiania parametru traffic, lub konkretne drogi?? No bo, np. w Vertex Europe po wszystkich drogach zasuwały jakieś "klocki", a w defaulcie tego nie ma.

No i ostatnie nurtujące mnie pytanie. Jak zaimportować textury (ale te defaultowe) do SBX? Bo program nie zaimportował wszystkich dostępnych; tak myślę.
Ostatnio zmieniony pn 20 sie, 2007 16:30 przez WilkzPolski, łącznie zmieniany 1 raz.
Rosomak
Cadet
Cadet

Zastanawiam si czym spowodowane jest przesunięcie foto tekstur WPS i tych z Googla.
Jest to widoczne np na lotnisku .
Domki które ustawiałem na podstawie WPS są w złych miejscach korzystając z foto google.
Błąd to kilkanaście może kilkadziesiąt metrów.
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

A ja podzielę się tym do czego doszedłem.

Otóż dodając mapę z dysku [(File/add map/from disk) najlepiej w formacie *.bmp] ustawiamy parametry pozycji krawędzi obszaru mapy. Następnie klikamy prawym na jej krawędź i wchodzimy do proporties. Tam mamy linijkę, w której możemy ustawić nazwę mapy. Obok jest instrukcja, która mowi nam, że początek nazwy wpływa na jej funkcję w SBX (do wyboru mamy Class i Photo). Ja dałem nazwę Photo_map1 i w bgl compiler pojawiła się opcja photo scenery.

Niestety na tym utknąłem ponieważ plik bgl nie powstaje. Pojawia się jedynie na chwilkę okienko dos-owe po czym znika, a bgl-a nima (raz udało mi się stworzyć tego bgl-a ale to było zaledwie 3kb, więc to jeszcze nie to).
Jeśli ktoś dojdzie, co poustawiać, gdzie i jak, by bgl powstał, proszę o info w topicu.

Ciekawa jest też opcja texturowania polygonów, jednak tego też nie udalo mi się osiągnąć. Powstawał bgl, ale nie wiem, co mam z nim właściwie zrobić. Miałem taką myśl, że może by go zapakować normalnie do "addon scenery/scen1/scenery", a texturkę do " scen/textures", ale to nie wypaliło.

Mam nadzieję, że to co tu napisałem, naprowadzi kogoś z was na dobra drogę.
Pozdr.

(sorry za ortografy we wcześniejszych postach - i to jeszcz takie głupie :oops: )
Rosomak
Cadet
Cadet

No dobra, ale napisz tak krok po kroku co z tym teksturowaniem polygonów.
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

W zasadzie, to tyle, że po ukształtowaniu takiego "klocka", klikamy PPM i wchodzimy do proporties, następnie do zakładki general i tam ustawiamy textured polygon. Automatycznie przeskakuje nas do odpowiedniej zakladki gdzie możemy dodać swoją texturkę z wariantem dziennym lub nocnym. Trochę martwi mnie fakt, że nigdzie nie mogłem określić pór roku.
A co do fotoscenerii, to chyba problem rozwiązany. Cała historia polaga na tym, że obraz musi być zapisany w 24 bitowym formacie BMP.

PS. Czy macie tak jak ja, że fotosceneria wykonana zoomem 11-12, jest widoczna w fsx dopiero od dystansu ok. 20-30km (do tego dystansu widoczny jest zwykły landclass)??
Awatar użytkownika
misio1958
Light Planes Captain
Light Planes Captain

WilkzPolski pisze: Pojawia się jedynie na chwilkę okienko dos-owe po czym znika, a bgl-a nima
To blad programisty. Wrzuc fototeksture do katalogu "/tools/work", a wypluje Ci bgl-e.
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Dzięki. Teraz już bezstresowo udało mi sie wykonać texturkę jesienną.
Martwi mnie tylko fakt wspomnianego wcześniej przesunięcia fotomapy względem reszty. Zauważyłem to, że dzieje sie to podczas wykonania akcji: add map/from background. Tzn. podczas jeszcze podglądu background tego przesunięcia niema. Mozna to zauważyć, gdy ma się już jedną mapę zapisaną i przegląda sie drugą już z poziomu background online. Mozna dostrzec taką małą niezgodność pozycji.
Da się to naprawić narzędziem calibrate, ale jest to bardzo czasochłonne zakladając, ze sceneria sklada się z dużej ilości "cegiełek".
No a druga kwestia, ktora spac mi nie daje, to to co widać na screenie z mojej wersji epwa. taxi ways sa bardzo białe i transparętne.
No ale zostawiam do oceny:
Obrazek
Oraz textura nocna:
Obrazek
Awatar użytkownika
misio1958
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Pomiedzy wspolrzednymi FSa i google jest przesuniecie klkadziesiac metrow. Nic na to nie poradzisz. ;usisz korekte przeprowadzac recznie. Jesli chodzi o kolorystyke, my w EPNT natrafilismy na podobny problem. Niektore biale elementy wyswietla wyswietla na czerwono. Trzeba w tym miejscu zmienic na szary i problem znika.
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Chwila, z tą kolorystyką trochę nie rozumiem. Chodzi ci o ten mój problem białych taxi ways?? Bo jeśli tak, to rozumiem, to tak, że pod nimi, mam dać kolor szary i po problemie... ale na screenie widać, że przcinają one szare fragmenty z fotomapy (foto taxiway) i tam, też są takie brzydkie, białe i transparentne.

Napisz troszkę bardziej szczegółowo, bo może źle cię zrozumiałem.
Awatar użytkownika
misio1958
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Obrazek

Na screenie EPNT wpasowane w Tatra Photo Scenery. Nasza fototekstura ma rozdzielczosc 0,65 m/pix. Widzisz te czerwone plamy kolo budynkow? Na fototeksturze te obszary maja bialy kolor, a tu wyswietla je na czerwono. Problem znika, gdy ta biel zastapi sie kolorem szarym. Prawdopodobnie wine za to ponosi ow "transparency". U nas zastosowany zostal do zlikwidowania obrysu fototekstury EPNT i idealnego wpasowania w kazda scenerie. Postaraj sie poeksperymentowac z kolorem pasow na Twojej fototeksturze. Moze sa za jasne i dlatego wyswietla je jako biale?
ODPOWIEDZ