Mapy VOR DME oraz RNAV/NON-RNAV
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
conrado15
Mapy VOR DME oraz RNAV/NON-RNAV
cześć mam pytanie odnośnie map podejścia vordme nie wiem gdzie mogę je znaleźć to znaczy prosiłbym o jakiś link ze stroną na której po prostu wpisuję lotnisko i mam mapę i nie chodzi o to że tylko w polsce żeby te mapy były z lotnisk z całego świata
i jeszcze jedno:
ja mam fs2002 i jak biorę naukę latania lekcja z podejściem VOR to zanim polecę wiadomo jest taki tekścik który warto przeczytać i tam pisze "mapę podejścia do" jakiegoś tam lotniska "znajdziesz w folderze.
W JAKIM FOLDERZE biorę obcję wyszukaj po całym kompie wpisałem mapy podejścia i nie znalazłem.
a później w lekcjach na pilota trans. powietrznego pisze w tym tekściku "będą ci potrzebne mapy podejścia znajdziesz je z tyłu podręcznika pilota"
JAKIM PODRĘCZNIKU PILOTA wszystkie te instrukcje przejrzałem czyli szkoła roda machado i tak dalej ale tam nic nie ma
winc prosiłbym bardzo uprzejmie o HELP
i jeszcze jedno:
ja mam fs2002 i jak biorę naukę latania lekcja z podejściem VOR to zanim polecę wiadomo jest taki tekścik który warto przeczytać i tam pisze "mapę podejścia do" jakiegoś tam lotniska "znajdziesz w folderze.
W JAKIM FOLDERZE biorę obcję wyszukaj po całym kompie wpisałem mapy podejścia i nie znalazłem.
a później w lekcjach na pilota trans. powietrznego pisze w tym tekściku "będą ci potrzebne mapy podejścia znajdziesz je z tyłu podręcznika pilota"
JAKIM PODRĘCZNIKU PILOTA wszystkie te instrukcje przejrzałem czyli szkoła roda machado i tak dalej ale tam nic nie ma
winc prosiłbym bardzo uprzejmie o HELP
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez conrado15, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie istnieje. Musisz szukac na stronach poszczegolnych Vaccow.cześć mam pytanie odnośnie map podejścia vordme nie wiem gdzie mogę je znaleźć to znaczy prosiłbym o jakiś link ze stroną na której po prostu wpisuję lotnisko i mam mapę i nie chodzi o to że tylko w polsce żeby te mapy były z lotnisk z całego świata
Edit - Rz:
Dla Polski jest na http://www.pl-vacc.org/pol3/maps.php
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Cachu, łącznie zmieniany 1 raz.
viewtopic.php?t=2656
Do FS2002 był swego czasu dodawany podrecznik pilota.
Z ciekawości, tych map w katalogach jak szukałes?
Przeszukaj katalog z FS2002 pod kątem plików jpg, pdf, gif.
Do FS2002 był swego czasu dodawany podrecznik pilota.
Z ciekawości, tych map w katalogach jak szukałes?
Przeszukaj katalog z FS2002 pod kątem plików jpg, pdf, gif.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
-
Kuba Mędrzycki
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: EPWA
A to nie wystarczy?
http://usa-w.vatsim.net/charts/
Znalezienie map na tej stronie, jest w 95ciu% bardzo proste.
http://usa-w.vatsim.net/charts/
Znalezienie map na tej stronie, jest w 95ciu% bardzo proste.
Gdzie masz 8 map?conrado15 pisze:no są tam mapy podejścia ale raptem do 8 lotnisk, a jest 22000
W linku jaki podałem masz:
http://vateud.org/default.php?section=1&sub=0
A tam link do kazdego VACC. Wejdz i poszukaj map.
Bartek
Dla wszystkich lotnisk w Polsce mapy znajdziesz po zalogowaniu (rejestracja bezpłatna) na tej stronie:
http://www.ais.pansa.pl/aip/
Zakładka AD-2
http://www.ais.pansa.pl/aip/
Zakładka AD-2
Sławek
To TYLKO w przypadku latania offline TYLKO!bss3smg pisze:Ja korzystam z tej stronki www.fscharts.com
Zerknijcie na EPWA.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Mam kwestie, która zapewne była już poruszana ale nieudało mi się znaleźć tego o co zaraz zapytam:
Chcę lecieć z EPWA do XXXX no i oczywiście korytarzami od VORa do VORa lub radiolotarni NDB itp. ale nie fix'a (wolałbym fixów unikać gdy ż mam GPSa defaultowego czyli nierównego FMC i nie lubie latać po intersection) - tutaj jest mój problem: skąd mogę śćiągnąć mapy całych obszarów którymi będe leciał. Na vacc'ach są tylko mapy poszczygólnych lotnisk i niektórych FIRów, na pl-vaccu znalazłem obaszary EPWA itd. i ok. Ale skąd mam mieć informacje o danym korytarzu na przykaład nad morzem?! Tam gdzie nie ma w promieniu 100 km żądnego lotniska - woda, woda, woda ale obaszar i korytarze są. Wywnioskowałem, żę są o tylko mapy obaszarów kontrolowane lotnisk (nie ma obszaru Bydgoszczy i nie ma map o korytarzach w pobliżu Bydgoszy - mamy Poznań i Gdańsk i kwiczymy). Skąd ściągnąć mapy takego odludzia, w którym są korytarze. Na mapie FS'a nie ma żądnych informaci o radialu tego korytarza.
na czuja pżecież nie da się latać bo to niewykonalne chyba żę ma sie autopilota FMC.
Chcę lecieć z EPWA do XXXX no i oczywiście korytarzami od VORa do VORa lub radiolotarni NDB itp. ale nie fix'a (wolałbym fixów unikać gdy ż mam GPSa defaultowego czyli nierównego FMC i nie lubie latać po intersection) - tutaj jest mój problem: skąd mogę śćiągnąć mapy całych obszarów którymi będe leciał. Na vacc'ach są tylko mapy poszczygólnych lotnisk i niektórych FIRów, na pl-vaccu znalazłem obaszary EPWA itd. i ok. Ale skąd mam mieć informacje o danym korytarzu na przykaład nad morzem?! Tam gdzie nie ma w promieniu 100 km żądnego lotniska - woda, woda, woda ale obaszar i korytarze są. Wywnioskowałem, żę są o tylko mapy obaszarów kontrolowane lotnisk (nie ma obszaru Bydgoszczy i nie ma map o korytarzach w pobliżu Bydgoszy - mamy Poznań i Gdańsk i kwiczymy). Skąd ściągnąć mapy takego odludzia, w którym są korytarze. Na mapie FS'a nie ma żądnych informaci o radialu tego korytarza.
Przede wszystkim poczytaj o RNAV i NON-RNAV, na jakich pułapach mozesz latać.
Jesli szukasz podglądu na drogi lotnicze (w wiekszości oparte o intersections) to pomocne sa płatne programy typu FSNavigator, FSBuild, itp.
viewtopic.php?p=26268#26268
viewtopic.php?p=30569#30569
Jesli szukasz podglądu na drogi lotnicze (w wiekszości oparte o intersections) to pomocne sa płatne programy typu FSNavigator, FSBuild, itp.
viewtopic.php?p=26268#26268
viewtopic.php?p=30569#30569
Bartek
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Zarejestruj się na www.ais.pata.pl/aip , tam znajdziesz mapy dróg lotniczych (w sekcji ENR/ENR6).
Na mapch polskiego AIS nie ma znowóż podanych radiali korytarzów... Chodzi mi o to całego kraju (takiej jak 6.2-2 abym na jakiejś mapce na ais.pata.pl) miał jeszcze radiale napisane, czyli chodzi o latanie NON-RNAV czyli bez FMC a tam jest RNAV i dlatego nie ma radiali ani innego wsparcia. Czy w ogóle istnieją mapy duużych obszarów z ładnie napisanymi radialami, ale nie TMA oczywiście, gdyż tam to już są. TMA obcych krajów też mi ciężko odnaleść. Zapewne powiecie, że źle szukam... ale szukam 
Ech, dlaczego ludzie nie szukacie na forum.
viewtopic.php?p=37139#37139
Nie pomylę sie pewnie jak napisze, ze 90% drog to drogi RNAV, oparte o fixy. Bez FMC po nich nie polecisz. Nie mowie tu tylko o Polsce.
viewtopic.php?p=37139#37139
Nie pomylę sie pewnie jak napisze, ze 90% drog to drogi RNAV, oparte o fixy. Bez FMC po nich nie polecisz. Nie mowie tu tylko o Polsce.
Bartek
-
PZL Belfegor
- Moderator

Aby latać po drogach lotniczych w Polsce wymagane jest oprzyrządowanie RNAV - bez niego możesz latać w przestrzeni niekontrolowanej, czyli doFL95. Właśnie dlatego na mapie nie ma podanych radiali. Zacytuję siebie samego (by nie było podejrzeń o autoplagiat
)z jakiegoś innego wątku, chodzi oczywiście o Polskę:
Będziesz albo musiał znaleźć mapę, gdzie radiale były zaznaczone, albo doposażyć samolot w GPS/INS/FMC, albo skorzystać z jakiegoś programu do planowania lotu, np. dobrze wszystkim znany Routefinder podaje kurs pomiędzy dwoma punktami:
Zanim wprowadzono obowiązek posiadania oprzyrządowania RNAV, by latać po drogach lotniczych, wytyczone one były w oparciu o pomoce nawigacyjne. Dlatego większość punktów opisana jest radialami, tak ze możesz je zlokalizować lecąc non-RNAV. Jednak aby dolecieć do fixu określonego np. N52E20 potrzebujesz odpowiedniego sprzętu - INSa, GPSa, FMC itp.
Tu mnie zaskoczyłeś, sprawdziłem i faktycznie nie ma - zdawało mi się, że są podane. To utrudnia próby nawigowania non-RNAV na naszych drogach lotniczych.Na mapch polskiego AIS nie ma znowóż podanych radiali korytarzów...
Będziesz albo musiał znaleźć mapę, gdzie radiale były zaznaczone, albo doposażyć samolot w GPS/INS/FMC, albo skorzystać z jakiegoś programu do planowania lotu, np. dobrze wszystkim znany Routefinder podaje kurs pomiędzy dwoma punktami:
Jednak coraz częściej nawigacja non-RNAV będzie po prostu niemożliwa.ID FREQ TRK DIST Coords Name/Remarks
EPWA 0 0 N52°09'56.70" E020°58'01.64" OKECIE
DEDOL 203 52 N51°23'16.00" E020°21'36.00" DEDOL
JED 115.6 183 45 N50°38'50.35" E020°15'04.34" JEDRZEJOW
EPKK 205 39 N50°04'39.83" E019°47'05.41" BALICE
Juz jest
PK pisze: Spośród dróg ATS pozostają tylko cztery w okolicach Krakowa, Katowic i Wrocławia, a pozostałe znikają. Większość dolnych dróg RNAV zmienia dolną granicę z FL195 na niższą, aż do FL95. Oznacza to m.in. bezużyteczność większości dotychczasowych planów dla poziomów do FL195, bo występujące tam drogi znikną. Poza tym w prawie całym kraju kończy się możliwość latania korytarzami powietrznymi tylko na tradycyjnych przyrządach (non-RNAV).
Bartek
-
PZL Belfegor
- Moderator

Jeszcze nie, na upartego (oczywiście nie w rzeczywistości) da sie wykonać lot po niektórych drogach lotniczych samolotem nie wyposażonym w urządzenia do nawigacji RNAV. Większa część dróg lotniczych w Polsce oparta jest o radiale, podobnie punkty nawigacyjne (radial/radial, radial/odległość). Przecież nadal jesteś w stanie wykonać lot na trasie EPWA-EPKK (IFR, >FL95) samolotem bez GPSa/FMC/INS.konraf pisze:Juz jestPK pisze: Spośród dróg ATS pozostają tylko cztery w okolicach Krakowa, Katowic i Wrocławia, a pozostałe znikają. Większość dolnych dróg RNAV zmienia dolną granicę z FL195 na niższą, aż do FL95. Oznacza to m.in. bezużyteczność większości dotychczasowych planów dla poziomów do FL195, bo występujące tam drogi znikną. Poza tym w prawie całym kraju kończy się możliwość latania korytarzami powietrznymi tylko na tradycyjnych przyrządach (non-RNAV).
Właśnie tak latam ale uważam, że FMC jest takim uproszczeniem latania że traci ono swój smak, dreszczyk emocji i pewność kapitana w różnych sytuacjach ... Jestem wrecz załamany tym, że wszystko schodzi na prostszy tor tzn. 60% wytężenia i czasu mózgu pilot spędza na ziemi kiedy to wklepuje do GPSa czy FMC punkty po których ma lecieć. Po starcie kiedy podrywa dziób maszyny załącza autopilota i do momentu przyziemienia nudzi się co najwyżej sprawdzając radiale (jak ma bo ja akurat ostatnio szukam tych informacji
) oraz częstotliwości. Mówicie, iż w realu lata się już zawsze na RNAV, ale ja jestem zdania żę taki GPS/FMC to jest pomoc a nie 99,9% tego co robisz tam w kabinie.
DLA MNIE TO SZOK
DLA MNIE TO SZOK
To po co używasz komputera do obliczeń? Kup liczydło. Zawsze więcej bedziesz miał do roboty.
Nie bawi Cie FMC i RNAV, lataj sobie VFR, wspierając się tradycyjna nawigacją VOR, NDB.
Temat wyczerpany.
Nie bawi Cie FMC i RNAV, lataj sobie VFR, wspierając się tradycyjna nawigacją VOR, NDB.
Temat wyczerpany.
Bartek
-
PK
Na samych mapach trasowych prawie nigdy nie ma radiali. W e-AIP są opisy wszystkich dróg wraz kursem wylotu z każdego punktu. Kurs wylotu z radiopomocy jest radialem.tomcat pisze:Na mapach polskiego AIS nie ma znowóż podanych radiali korytarzów...
Te radiale z e-AIP często różnią się o parę stopni z tym w FSie. A ponieważ Kolega Tomcat nudzi się w trakcie lotu, to proponuje by dla zabicia czasu albo sam odkrył albo poszukał na forum przyczyny tych różnic.
Piotr
PS. Dla uściślenia - poza paroma drogami na południu wszystkie pozostałe drogi w Polsce są RNAV. Oznacza, to że samolot otrzymujący zgodę na lot po tych drogach powinien spełniać wymagania do RNAV - czyli być wyposażony w odpowiedni sprzęt. Przepisy nie wymuszają obowiązku ciagłego korzystania z takiego wyposażenia - czyli pilot może nawigować tradycyjnie jeśli potrafi (wszystkie drogi pokrywają się z dawnymi ATS) i zachowa precyzję. Gorzej jeśli dostanie polecenie skrótu na fix (np. DCT DEDOL z pozycji poza radialami opisanymi na mapie SIDa). Teoretycznie też można wykonać to tradycyjnie metodami zliczeniowymi ale palce bolą od przeliczania. Praktycznie musi przerwać nawigację tradycyjną i włączyć co tam ma na pokładzie.
Na PL-VS wpisy non-RNAV są tradycyjnie honorowane dla lotów poniżej FL195 (wtedy kontroler nie może dać takiego skrótu). Bywa to naużywane dla latania VOR-to-VOR B747 za ocean!