Mapy VOR DME oraz RNAV/NON-RNAV

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

conrado15

Mapy VOR DME oraz RNAV/NON-RNAV

Post autor: conrado15 »

cześć mam pytanie odnośnie map podejścia vordme nie wiem gdzie mogę je znaleźć to znaczy prosiłbym o jakiś link ze stroną na której po prostu wpisuję lotnisko i mam mapę i nie chodzi o to że tylko w polsce żeby te mapy były z lotnisk z całego świata

i jeszcze jedno:
ja mam fs2002 i jak biorę naukę latania lekcja z podejściem VOR to zanim polecę wiadomo jest taki tekścik który warto przeczytać i tam pisze "mapę podejścia do" jakiegoś tam lotniska "znajdziesz w folderze.

W JAKIM FOLDERZE biorę obcję wyszukaj po całym kompie wpisałem mapy podejścia i nie znalazłem.

a później w lekcjach na pilota trans. powietrznego pisze w tym tekściku "będą ci potrzebne mapy podejścia znajdziesz je z tyłu podręcznika pilota"

JAKIM PODRĘCZNIKU PILOTA wszystkie te instrukcje przejrzałem czyli szkoła roda machado i tak dalej ale tam nic nie ma

winc prosiłbym bardzo uprzejmie o HELP
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez conrado15, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Cachu
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Hooglede

Post autor: Cachu »

cześć mam pytanie odnośnie map podejścia vordme nie wiem gdzie mogę je znaleźć to znaczy prosiłbym o jakiś link ze stroną na której po prostu wpisuję lotnisko i mam mapę i nie chodzi o to że tylko w polsce żeby te mapy były z lotnisk z całego świata
Nie istnieje. Musisz szukac na stronach poszczegolnych Vaccow.

Edit - Rz:
Dla Polski jest na http://www.pl-vacc.org/pol3/maps.php
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Cachu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

viewtopic.php?t=2656

Do FS2002 był swego czasu dodawany podrecznik pilota.
Z ciekawości, tych map w katalogach jak szukałes?
Przeszukaj katalog z FS2002 pod kątem plików jpg, pdf, gif.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
conrado15

Post autor: conrado15 »

no są tam mapy podejścia ale raptem do 8 lotnisk, a jest 22000 :D
Kuba Mędrzycki
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Kuba Mędrzycki »

A to nie wystarczy?

http://usa-w.vatsim.net/charts/

Znalezienie map na tej stronie, jest w 95ciu% bardzo proste.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

conrado15 pisze:no są tam mapy podejścia ale raptem do 8 lotnisk, a jest 22000 :D
Gdzie masz 8 map?
W linku jaki podałem masz:
http://vateud.org/default.php?section=1&sub=0
A tam link do kazdego VACC. Wejdz i poszukaj map.
Bartek
prabut
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: prabut »

Dla wszystkich lotnisk w Polsce mapy znajdziesz po zalogowaniu (rejestracja bezpłatna) na tej stronie:
http://www.ais.pansa.pl/aip/
Zakładka AD-2
Sławek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

bss3smg pisze:Ja korzystam z tej stronki www.fscharts.com
To TYLKO w przypadku latania offline TYLKO!
Zerknijcie na EPWA.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: tomcat »

Mam kwestie, która zapewne była już poruszana ale nieudało mi się znaleźć tego o co zaraz zapytam:
Chcę lecieć z EPWA do XXXX no i oczywiście korytarzami od VORa do VORa lub radiolotarni NDB itp. ale nie fix'a (wolałbym fixów unikać gdy ż mam GPSa defaultowego czyli nierównego FMC i nie lubie latać po intersection) - tutaj jest mój problem: skąd mogę śćiągnąć mapy całych obszarów którymi będe leciał. Na vacc'ach są tylko mapy poszczygólnych lotnisk i niektórych FIRów, na pl-vaccu znalazłem obaszary EPWA itd. i ok. Ale skąd mam mieć informacje o danym korytarzu na przykaład nad morzem?! Tam gdzie nie ma w promieniu 100 km żądnego lotniska - woda, woda, woda ale obaszar i korytarze są. Wywnioskowałem, żę są o tylko mapy obaszarów kontrolowane lotnisk (nie ma obszaru Bydgoszczy i nie ma map o korytarzach w pobliżu Bydgoszy - mamy Poznań i Gdańsk i kwiczymy). Skąd ściągnąć mapy takego odludzia, w którym są korytarze. Na mapie FS'a nie ma żądnych informaci o radialu tego korytarza. :cry: na czuja pżecież nie da się latać bo to niewykonalne chyba żę ma sie autopilota FMC.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Przede wszystkim poczytaj o RNAV i NON-RNAV, na jakich pułapach mozesz latać.
Jesli szukasz podglądu na drogi lotnicze (w wiekszości oparte o intersections) to pomocne sa płatne programy typu FSNavigator, FSBuild, itp.
viewtopic.php?p=26268#26268
viewtopic.php?p=30569#30569
Bartek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Zarejestruj się na www.ais.pata.pl/aip , tam znajdziesz mapy dróg lotniczych (w sekcji ENR/ENR6).
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Na mapch polskiego AIS nie ma znowóż podanych radiali korytarzów... Chodzi mi o to całego kraju (takiej jak 6.2-2 abym na jakiejś mapce na ais.pata.pl) miał jeszcze radiale napisane, czyli chodzi o latanie NON-RNAV czyli bez FMC a tam jest RNAV i dlatego nie ma radiali ani innego wsparcia. Czy w ogóle istnieją mapy duużych obszarów z ładnie napisanymi radialami, ale nie TMA oczywiście, gdyż tam to już są. TMA obcych krajów też mi ciężko odnaleść. Zapewne powiecie, że źle szukam... ale szukam :D
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Ech, dlaczego ludzie nie szukacie na forum.
viewtopic.php?p=37139#37139
Nie pomylę sie pewnie jak napisze, ze 90% drog to drogi RNAV, oparte o fixy. Bez FMC po nich nie polecisz. Nie mowie tu tylko o Polsce.
Bartek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Aby latać po drogach lotniczych w Polsce wymagane jest oprzyrządowanie RNAV - bez niego możesz latać w przestrzeni niekontrolowanej, czyli doFL95. Właśnie dlatego na mapie nie ma podanych radiali. Zacytuję siebie samego (by nie było podejrzeń o autoplagiat ;))z jakiegoś innego wątku, chodzi oczywiście o Polskę:
Zanim wprowadzono obowiązek posiadania oprzyrządowania RNAV, by latać po drogach lotniczych, wytyczone one były w oparciu o pomoce nawigacyjne. Dlatego większość punktów opisana jest radialami, tak ze możesz je zlokalizować lecąc non-RNAV. Jednak aby dolecieć do fixu określonego np. N52E20 potrzebujesz odpowiedniego sprzętu - INSa, GPSa, FMC itp.
Na mapch polskiego AIS nie ma znowóż podanych radiali korytarzów...
Tu mnie zaskoczyłeś, sprawdziłem i faktycznie nie ma - zdawało mi się, że są podane. To utrudnia próby nawigowania non-RNAV na naszych drogach lotniczych.
Będziesz albo musiał znaleźć mapę, gdzie radiale były zaznaczone, albo doposażyć samolot w GPS/INS/FMC, albo skorzystać z jakiegoś programu do planowania lotu, np. dobrze wszystkim znany Routefinder podaje kurs pomiędzy dwoma punktami:
ID FREQ TRK DIST Coords Name/Remarks
EPWA 0 0 N52°09'56.70" E020°58'01.64" OKECIE
DEDOL 203 52 N51°23'16.00" E020°21'36.00" DEDOL
JED 115.6 183 45 N50°38'50.35" E020°15'04.34" JEDRZEJOW
EPKK 205 39 N50°04'39.83" E019°47'05.41" BALICE
Jednak coraz częściej nawigacja non-RNAV będzie po prostu niemożliwa.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Juz jest
PK pisze: Spośród dróg ATS pozostają tylko cztery w okolicach Krakowa, Katowic i Wrocławia, a pozostałe znikają. Większość dolnych dróg RNAV zmienia dolną granicę z FL195 na niższą, aż do FL95. Oznacza to m.in. bezużyteczność większości dotychczasowych planów dla poziomów do FL195, bo występujące tam drogi znikną. Poza tym w prawie całym kraju kończy się możliwość latania korytarzami powietrznymi tylko na tradycyjnych przyrządach (non-RNAV).
Bartek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

konraf pisze:Juz jest
PK pisze: Spośród dróg ATS pozostają tylko cztery w okolicach Krakowa, Katowic i Wrocławia, a pozostałe znikają. Większość dolnych dróg RNAV zmienia dolną granicę z FL195 na niższą, aż do FL95. Oznacza to m.in. bezużyteczność większości dotychczasowych planów dla poziomów do FL195, bo występujące tam drogi znikną. Poza tym w prawie całym kraju kończy się możliwość latania korytarzami powietrznymi tylko na tradycyjnych przyrządach (non-RNAV).
Jeszcze nie, na upartego (oczywiście nie w rzeczywistości) da sie wykonać lot po niektórych drogach lotniczych samolotem nie wyposażonym w urządzenia do nawigacji RNAV. Większa część dróg lotniczych w Polsce oparta jest o radiale, podobnie punkty nawigacyjne (radial/radial, radial/odległość). Przecież nadal jesteś w stanie wykonać lot na trasie EPWA-EPKK (IFR, >FL95) samolotem bez GPSa/FMC/INS.
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Właśnie tak latam ale uważam, że FMC jest takim uproszczeniem latania że traci ono swój smak, dreszczyk emocji i pewność kapitana w różnych sytuacjach ... Jestem wrecz załamany tym, że wszystko schodzi na prostszy tor tzn. 60% wytężenia i czasu mózgu pilot spędza na ziemi kiedy to wklepuje do GPSa czy FMC punkty po których ma lecieć. Po starcie kiedy podrywa dziób maszyny załącza autopilota i do momentu przyziemienia nudzi się co najwyżej sprawdzając radiale (jak ma bo ja akurat ostatnio szukam tych informacji ;) ) oraz częstotliwości. Mówicie, iż w realu lata się już zawsze na RNAV, ale ja jestem zdania żę taki GPS/FMC to jest pomoc a nie 99,9% tego co robisz tam w kabinie.
DLA MNIE TO SZOK
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

To po co używasz komputera do obliczeń? Kup liczydło. Zawsze więcej bedziesz miał do roboty.

Nie bawi Cie FMC i RNAV, lataj sobie VFR, wspierając się tradycyjna nawigacją VOR, NDB.
Temat wyczerpany.
Bartek
PK

Post autor: PK »

tomcat pisze:Na mapach polskiego AIS nie ma znowóż podanych radiali korytarzów...
Na samych mapach trasowych prawie nigdy nie ma radiali. W e-AIP są opisy wszystkich dróg wraz kursem wylotu z każdego punktu. Kurs wylotu z radiopomocy jest radialem.

Te radiale z e-AIP często różnią się o parę stopni z tym w FSie. A ponieważ Kolega Tomcat nudzi się w trakcie lotu, to proponuje by dla zabicia czasu albo sam odkrył albo poszukał na forum przyczyny tych różnic.

Piotr
PS. Dla uściślenia - poza paroma drogami na południu wszystkie pozostałe drogi w Polsce są RNAV. Oznacza, to że samolot otrzymujący zgodę na lot po tych drogach powinien spełniać wymagania do RNAV - czyli być wyposażony w odpowiedni sprzęt. Przepisy nie wymuszają obowiązku ciagłego korzystania z takiego wyposażenia - czyli pilot może nawigować tradycyjnie jeśli potrafi (wszystkie drogi pokrywają się z dawnymi ATS) i zachowa precyzję. Gorzej jeśli dostanie polecenie skrótu na fix (np. DCT DEDOL z pozycji poza radialami opisanymi na mapie SIDa). Teoretycznie też można wykonać to tradycyjnie metodami zliczeniowymi ale palce bolą od przeliczania. Praktycznie musi przerwać nawigację tradycyjną i włączyć co tam ma na pokładzie.
Na PL-VS wpisy non-RNAV są tradycyjnie honorowane dla lotów poniżej FL195 (wtedy kontroler nie może dać takiego skrótu). Bywa to naużywane dla latania VOR-to-VOR B747 za ocean!
ODPOWIEDZ