[FSX] Białe prostokąty zamiast drzew na EPKK i inne kłopoty

Problemy techniczne związane ze sceneriami (lotniska, mesh, landclass, tekstury) płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Atago
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Zielona Góra

[FSX] Białe prostokąty zamiast drzew na EPKK i inne kłopoty

Post autor: Atago »

Witam

Po kilku uwagach kontrolerów typu "stoisz w krzakach" postanowiłem zainstalować wszystkie dostępne scenerie z Vatsim. Ze sceneriami EPWA i EPPO nie było większych problemów, czego nie mogę powiedzieć o EPKK, EPRZ, EPGD, EPGD ale może po kolei:
EPKK - jak w temacie, jest pełno drzew dookoła lotniska, tylko nie ma żadnych tekstur i zamiast drzew są białe prostokąty. Drogi kołowania zapadają się pod ziemię.
EPRZ, EPGD, EPSC - generalnie po instalacji i próbie uruchomienia pojawia się komunikat, że ' twój samolot stoi na miejscu, w którym koliduje z innym obiektem", jeżeli uda sie wrócić do menu i przestawić samolot, to potem sceneria ładuje sie w kółko i ...człowiek się wkurza ;-)

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
noker
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Puławy City

Post autor: noker »

Czy na pewno mówisz o sceneriach tych lotnisk do FSX ?? bo z moich wiadomości niema jeszcze scenerii polskich lotnisk do FSX'a

a generalnie na białe kwadraciki to jest lekarstwo:
http://www.avsim.com i tam trees_v3.zip
#Z390#i5 9600#64GB@3200MHz#MSI GTX1660 OC#Win10#MSFS#
polandcargo.pl
Awatar użytkownika
Atago
Cadet
Cadet

Pisałem powyżej, że są to scenerie z Vatsim, czyli do FS2002/2004. Jakoś trzeba sobie radzić. Problem białych drzew występuje tylko w najbliższej okolicy lotniska, czyli błąd tkwi w samej scenerii. Drzewa, które są dalej, czyli, powiedzmy, 'standardowe' są prawidłowe.
Osobiście podejrzewam, że jest błąd w nazwach tekstur, tylko nie mam pojęcia, gdzie tego szukać.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

noker pisze:a generalnie na białe kwadraciki to jest lekarstwo:
http://www.avsim.com i tam trees_v3.zip
Co jest opisane w readme do scenerii.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Bober »

W FSX chyba nie rozwiążesz tego problemu. Zobacz jeszcze w okolicach pasa.Powinieneś mieć budyneczek LOC ILS albo antenę GS ILS na wysokości około 300 ft.Niestety ta sceneria nie do FSX.
pzdr
bober
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
Awatar użytkownika
Atago
Cadet
Cadet

W pliku readme nic na ten temat nie ma, ani w wersji polskiej , ani w anglojezycznej.

Nie mam zadnych dziwnych obiektów w powietrzu, tylko drogi kołowania, są 'zatopione' w gruncie.... no i te drzewa.
O ile sie orientuję w obiektach 3d, to bardzo prawdopodobne jest, że brakuje map tekstur i przeźroczystości (tzw. kanał alpha), dlatego widać tylko białe prostokąty.
ODPOWIEDZ