Jaki jest zasięg polecenia "proceed direct"

Dział przeznaczony głównie dla pilotów, latających w sieci VATSIM (zawiera również informacje przydatne wszystkim wirtualnym pilotom, takie jak, np. czytanie map, opis procedur SID/STAR).

Moderator: RzEmYk

pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Rybnik

Jaki jest zasięg polecenia "proceed direct"

Post autor: pkris »

Temat brzmi może nieco enigmatycznie, ale nie miałem innego pomysłu i już wyjaśniam,
co autor pytania ma na myśli.

Załóżmy, że lecę EPWA-LSZH .

Czy EPWW_CTR może wydac mi zgodę/polecenie:
Proceed direct TRA. ?

Inaczej mówiąc: Tnij przez Polskę, Czechy i Niemcy prościusieńko do celu :)
I w jakich warunkach może to nastąpic ?

Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
b00gie
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: b00gie »

Jakis czas temu lecialem ESSA - EPKK i tuz po wykonaniu TROSO2L i minieciu TRS,
ESSO_CTR dal mi direct KRW (ok 600NM)- jak dla mnie dobry shortcut po prostej, a FMC to nie przeszkadza i daje rade :P Wiec chyba zalezy od ruchu i dogadania sie miedzy kontrolerami, bo EPWW tez nakazal kontynuowanie KRW.
Ostatnio zmieniony pt 18 sty, 2008 10:43 przez b00gie, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Lesio
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EGHH

Post autor: Lesio »

Wszystko zależy od koordynacji między kontrolerami.
Jesli się dogadają, a zazwyczaj tak jest, to często możesz się spodziewać skrótów, oczywiście jeśli sytuacja ruchowa na to pozwala.
Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą....
Awatar użytkownika
roszo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Krzyżanowice

Post autor: roszo »

Lesio pisze:Wszystko zależy od koordynacji między kontrolerami.
Jesli się dogadają, a zazwyczaj tak jest, to często możesz się spodziewać skrótów, oczywiście jeśli sytuacja ruchowa na to pozwala.
Jeśli się nie dogadają, a sytuacja ruchowa na to pozwala, to dostaniesz direct, do ostatniego punktu w danym FIRze.
Obrazek
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Dziękuję za odpowiedzi.
Nie rozwiewają one jednak moich wątpliwości, dlatego przedstawię faktyczne wydarzenie a nie przykład.
Przepraszam, że wcześniej tego nie zrobiłem ale nie chciałem błędnego odczytania moich intencji.
Parę lotów mam już za sobą i o ile z sytuacją o której pisze "roszo" (direct punkt wylotowy z obecnego FIRu) mam do czynienia niemal za każdym razem, gdy w danym FIRze jest CTR, to z sytuacją direct punkt w innym FIRze spotkałem się po raz pierwszy.
Zaciekawiło mnie to i zastanowiło, czy nie popełniłem błędu.

Otóż leciałem w drugą stronę, czyli LSZH-EPWA.
Chwilę po osiągnięciu przelotowej, EDMM_CTR dał mi direct LDZ.
Jak wspomniałem, pierwszy raz miałem taką sytuację, więc byłem zaskoczony, ale zrobiłem readback, w FMC ustawiłem LDZ jako następny punkt i po sprawie.
Oczywiście wszystkie punkty pośrednie, w tym LAGAR (Czechy->Polska) FMC wykasował.
Kiedy EDMM_CTR przekazał mnie LKAA_CTR, pierwsze polecenie jakie otrzymałem było direct LAGAR, czyli anulowanie skrótu i zakręt w lewo jakieś 20 stopni.
Chwilę po tym, inny pilot lecący LKPR-LIPZ dostał direct LAGAR. Poprosił wtedy o potwierdzenie, że ma wykonywać na LAGAR zwracając jednocześnie uwagę, że jest to w przeciwnym kierunku niż jego cel. Kontroler przeprosił za pomyłkę i dał inny kierunek.
Po tym, jak LKAA_CTR anulował mój skrót i usłyszeniu opisanej wyżej sytuacji zacząłem się po prostu zastanawiać, czy też nie powinienem był przed readbackiem zapytać krótko : "EDMM_CTR, please confirm direct LDZ" .

Dodam, że EPWW_CTR nie było, więc tutaj to, o czym pisze "Lesio" nie miało zastosowania, bo nie było się z kim dogadać/skoordynować.

Jeszcze raz przypomnę, że po iluś tam lotach, pierwszy raz się z tym spotkałem, stąd moje zaskoczenie i ciekawość.

Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
b00gie
Light Planes Captain
Light Planes Captain

To chyba nic niezwyklego. W FIR EDMM sytuacja ruchowa pozwalala na to, zebys dostal skrot po prostej na LDZ, wiec kontro Ci go dal. Kiedy wleciales w FIR LKAA sytuacja ta mogla uledz zmianie, mogl sie zwiekszyc ruch i w celu zapewnienia separacji dostales fixa i zapewne potem kontynuowanie wg planu. Kontro w kazdej chwili ma prawo dac Ci zmiane kursu jezeli wymaga tego sytuacja. wklepujesz do FMC nowy punkt, trase i lecisz. Po za tym skoro w EPWW nie bylo nikogo to leciales drogami planowanymi, wiec tez ok.

Jezeli nie byles pewny LDZ od CTR to masz obowiazek poprosic o potwierdzenie.

Co do pomylki LKAA_CTR z drugim samolotem to nie zabardzo wiem o co Ci chodzi. Trol to przeciez tez czlowiek:P.
Obrazek
Altoids
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Krakow

Post autor: Altoids »

Sa pewne umowy pomiedzy FIRami lub bezposrednie pomiedzy kontrolerami aby wydawac polecenia direct na punkt, ktory lezy w przestrzeni kontrolowanej przez kogos innego.

Z tego co piszesz (prawdopodobny brak swiadomosci ACC LKAA, brak obecnosci ACC EPWW) wynika ze EDMM nie skoordynowal z nikim polecenia 'direct LDZ'. Zdarza sie.
PK

Post autor: PK »

Jeżeli w momencie gdy dostawałeś skrót na LDZ rzeczywiście nie było warszawskiego radaru czyli skrót ten nie był uzgodniony z kontrolerem obszaru, na którym miałeś lecieć niezgodnie z planem, to bawarski kontroler popełnił błąd. Generalnie kontroler ma swój obszar jurysdykcji i ewentualne polecenia dotyczące innych obszarów muszą być uzgadniane z kontrolerami tych obszarów. Dawanie skrótów wgłąb obszarów niekontrolowanych łamie te zasady. W rezultacie w świecie UNI pojawiają się samoloty lecące niezgodnie z planem czyli nieprzewidywalne dla innych. Rozumiem, że czeski kontro próbował wyprostować sytuację.

Ciężko jest dyskutować z kontro w takiej sytuacji. Można spytać priwem czy aby na pewno uzgodnił te polecenie z kimś ale jak je wydał to niechybnie uzna takie pytanie za "osobiste". Odmianą takiej sytuacji jest pozostawianie samolotów wykonujących skróty przy opuszczaniu stanowiska przez kontrolera. Czasem prowadzi to do niezłego bałaganu. Zwróćcie też uwagę, że doświadczeni kontrolerzy na pewien czas przed końcem dyżuru powoli zaprzestają udzielania skrótów.

Piotr
PS. Może miałeś plan EGG UN871 LDZ?
Awatar użytkownika
roszo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Krzyżanowice

Post autor: roszo »

Ja natomiast poinformowałbym LKAA, że EDMM dał mi direct na LDZ i czy mógłbym dalej kontynuować dct LDZ. Jeśli nie, wtedy LKAA powiedziałby: negative, dct LAGAR i wszystko jasne ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
b00gie
Light Planes Captain
Light Planes Captain

roszo pisze:Ja natomiast poinformowałbym LKAA, że EDMM dał mi direct na LDZ i czy mógłbym dalej kontynuować dct LDZ. Jeśli nie, wtedy LKAA powiedziałby: negative, dct LAGAR i wszystko jasne ;)
Co nie, podczas lotu fajnie jest sobie z kims pogadac :P

Wszystko zalezy od sytuacji. Nie zakladajmy, ze ktokolwiek popelnil blad. Jezeli podczas otrzymania polecenia dir LDZ byl EPWW_CTR i bylo wszystko miedzy kontrolerami uzgodnione, to w przypadku naglego wylogowania sie Warszawy(np awaria sieci), kontro LKAA wpuscil Cie do FIR EPWW zgodnie z zaplanowana trasa po to zeby nie narobic tam balaganu.
Obrazek
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain

No to mam jasność :)
Dziękuję za odpowiedzi i wyjaśnienia.

Kilka odpowiedzi i wyjaśnień z mojej strony :
b00gie pisze:To chyba nic niezwyklego.
Dla mnie tak.
Jak pisałem, było to coś, z czym spotkałem się po raz pierwszy a więc coś innego niż zwykle, czyli coś niezwykłego :)
Stąd się zrodziło moje pytanie.

Zdecydowanie odradzam doszukiwania się w moim pytaniu próby wytknięcia błędu jakiemukolwiek kontrolerowi bo będzie to mocno naciągane.

To, że kontroler czasami poda nie ten kierunek ?
Cóż, on ma pod opieką ileś tam samolotów, ileś planów lotów na ekranie itd.
Pilot ma tylko jeden samolot, jeden plan lotu.
Jeśli się więc już zdarzy, że kontroler się pomyli, to świetna okazja dla pilota do poćwiczenia właściwej reakcji.

Właśnie :
b00gie pisze:Co do pomylki LKAA_CTR z drugim samolotem to nie zabardzo wiem o co Ci chodzi. Trol to przeciez tez czlowiek:P.
Nie chodzi o pomyłkę kontrolera, pod kontrolą którego zresztą bardzo lubię latać.
Nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby robić z tego problem.
Chodzi o postawę pilota (notabene najlepszego wirtualnego pilota, jakiego znam), który grzecznie i spokojnie poprosił o potwierdzenie jeszcze raz polecenia, wyjaśniając dlaczego o to prosi.
Właśnie w tym momencie zacząłem się zastanawiać czy nie powinienem był pół godziny wcześniej zrobić podobnie. Wtedy, z tego co piszecie, kontroler powiedziałby mi : "Potwierdzam, wykonuj prosto na LDZ".
Wtedy, nie musiałbym się zastanawiać czy on się pomylił, czy jak zwykle ja czegoś nie doczytałem.

Wnioski jakie wyciągnąłem :

1.
Takie skróty na odległość kilku FIRów są dopuszczalne i stosowane więc jak następnym razem taki dostanę, zrobię to co wczoraj, czyli wykonam polecenie ale tym razem już nie będę się dziwił :)

BTW jeśli dobrze Was rozumiem i takie skróty nie są rzadkością, to jak udało mi się tego do wczoraj uniknąć. To jest fajne w lataniu na Vatsimie, co chwilę coś nowego i znowu powód, żeby doczytać, pomęczyć kogoś pytaniami ;)

2.
Postawa wspomnianego pilota
+
b00gie pisze:Jezeli nie byles pewny LDZ od CTR to masz obowiazek poprosic o potwierdzenie
+
roszo pisze:Ja natomiast poinformowałbym LKAA, że EDMM dał mi direct na LDZ i czy mógłbym dalej kontynuować dct LDZ. Jeśli nie, wtedy LKAA powiedziałby: negative, dct LAGAR i wszystko jasne
=

Zapamiętać : Kontroler nie gryzie i jak masz jakiekolwiek wątpliwości pytaj.

Wyjaśnię tylko, że nie miałem wątpliwości co do tego, czy dobrze usłyszałem/zrozumiałem polecenie, bo kontroler mówił wyraźnie, no i zrobiłem readback.
Wątpliwość moja dotyczyła samego skrótu bo była to dla mnie nowość.
Mój błąd. Mówiąc chociażby tylko "please confirm direct LDZ", zwróciłbym kontrolerowi uwagę, że mam jakieś wątpliwości a on by potwierdził lub zmienił decyzję.

Dziękuję i pozdrawiam
Piotrek

PS
PK pisze: Może miałeś plan EGG UN871 LDZ?
DEGES Z1 ROMGA Z2 BAMUR UN871 LDZ
Awatar użytkownika
b00gie
Light Planes Captain
Light Planes Captain

pkris pisze:
Nie chodzi o pomyłkę kontrolera, pod kontrolą którego zresztą bardzo lubię latać.[...]

Właśnie w tym momencie zacząłem się zastanawiać czy nie powinienem był pół godziny wcześniej zrobić podobnie.
ok ok :) Roger

PS: ja tez z nim bardzo lubie latac :)
Obrazek
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

Gwoli tylko uzupelnienia: powoli odchodzi sie od polecenia "proceed direct" na rzecz "fly direct".
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Jaka to różnica?
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Taka samo jak z cleared xxx arrival, ktora ostatnio zostala uznana za generalnie niepoprawna i rowniez odchodzi sie od jej uzycia. Byc moze wyszlo jakies zalecenie, nie wiem. Jednak zdecydowanie czesciej slychac fly direct niz p/d.
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: WAW

Post autor: Artur S. »

To ja bym się jeszcze podczepił z moim pytaniem:
W obszarze gdzie obowiązuje zasada max speed 250kts poniżej FL100 dostaję polecenie: "desc FL080, high speed approved". Poniżej FL100 lecę sobie wtedy dajmy na to 300kts, po czym dostaję: "desc alt 4tys, QNH 1020". Co z prędkością? Mogę sobie dalej lecieć na dogodnego dla mnie maxa (tak mi się właśnie wydaje), czy drugie polecenie z automatu odwołuje "high speed"?
I drugie pytanie (do kontrolerów): czy źle jest widziane, czyt. "psuje Wam szyki", kiedy dostaję od ATC "high speed" a mimo to poniżej FL100 lecę 240-250fts?
Pzdr - Artur S.
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Altoids
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Krakow

Post autor: Altoids »

Jakby anulowalo to kontroler za kazdym razem dajac ci znizanie musialby powatrzac w kolko to samo.

Nie psuje.
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Jak jest tylko approved to nie psuje. Troche inaczej jest, jak dostaniesz 'keep high spd' wtedy juz nam zalezy ;-)
ODPOWIEDZ