FSX - lot egzaminacyjny wg wskazań przyrządów

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

luko
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa

FSX - lot egzaminacyjny wg wskazań przyrządów

Post autor: luko »

Witam,
Pytanie do posiadaczy FSX.. wiem, że "stare wygi" jesteście ;), ale może ktoś jednak zajrzał do lekcji w FSX.. mam problem z lotem egzaminacyjnym wg wskazań przyrządów.. za każdym razem kończę lot z upomnieniem, że "nieprawidłowo wprowadzono maszynę w strefę oczekiwania" - nie chcę za bardzo opisywać tej lekcji, więc moja prośba do użytkowników tej części symulatora, aby w wolnej chwili zerknęli na tę lekcję i podpowiedzieli jak prawidłowo wejść w holding (ew. jak ktoś znajdzie więcej czasu, może sam spróbować i jeżeli się uda, chętnie obejrzę podsumowanie lotu, gdzie jest zaznaczona przebyta trasa).
Próbowałem chyba z 15-20 razy i ciągle to samo.. dlatego będę bardzo wdzięczny za pomoc..

PS. Trochę poza głównym tematem.. w FSX nie ma FMC? (rozumiem, że FMC to nie to samo co GPS)?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Zerknij na VasFMC 2.0 alpha 5.
Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

W którym dokładnie momencie masz problem. Za opisem lekcji:
Set up for holding:
Set NAV1 radio within 30 seconds
Set NAV1 radio to correct frequency
Climb to 3000
Cross SEA VOR on any heading

Enter holding:
Crosses SEA on 140 degree course inbound
Perform standard rate right turn in holding
Fly 1 minute straight and level
Right turn to intercept 140 degree course inbound
Cross SEA VOR
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
luko
Jet Captain
Jet Captain

Ja akurat mam wersję z polskimi napisami i tam, po zawrotce w lewo z kursu 339 mam lecieć kursem 160 do VOR SEA (tak mówi ta instruktorka z FS'a), następne polecenie to "oczekuj na radialu 140" - albo to polskie tłumaczenie jest skopane, albo czegoś tu nie rozumiem.. wchodząc w holding (zanim przetnę punkt zaczepienia) nie mogę lecieć chyba na kursie dolotu tylko innym kursem a następnie dolatując do pomocy nawigacyjnej wchodzę odpowiednio w zakręt (w zależności od kierunku skąd przyleciałem) i robię holding tak jak trzeba. Zatem lot kursem 160, przecięcie SEA, wejście w zakręt, lot przez minutę kursem 320, zakręt i lot kursem 140 - byłoby to logiczne.

PS. Widzę, że w ang. wersji też jest jeden fragment nieco dla mnie niezrozumiały:
"Cross SEA on any heading" a za chwilę "Crosses SEA on 140 degree course inbound" - najpierw dowolny kurs a za chwilę 140?

PS2. Wracając do poleceń instruktorki z FS'a - "oczekuj na radialu 140" - jak to jest? - oczekiwanie na tym radialu wiąże się z tym, że kurs dolotowy jest 140, czy dolotowy powinien być 320?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: budyniek »

luko pisze:PS2. Wracając do poleceń instruktorki z FS'a - "oczekuj na radialu 140" - jak to jest? - oczekiwanie na tym radialu wiąże się z tym, że kurs dolotowy jest 140, czy dolotowy powinien być 320?
Ojoj, postudiuj jeszcze na aviation.home.pl.
aviation.home.pl->komunikacja->lot na pkt. naw. pisze: ATC : SP-XXX turn left LIN inbound radial 180
SP-XXX: turning left LIN inbound radial 180 SP-XXX

oznacza ze tak należy wykonać zakręt w lewo by lecieć na radialu 180 stopni dla nadajnika VOR (radiale to proste "WYCHODZĄCE" Z nadajnika) !!. Mówiąc najprościej komenda nie oznacza że od razu skręcacie w lewo (na rysunku zaznaczono kolorem czerwonym) , tutaj należy wykonać tak zakręt żeby manewr zakończyć na Inbound Radial 180, czyli jak trzeba to dalej lecicie prosto a manewr wykonujecie tak by być na zadanym Radialu :-), na kursie 360 stopni do nadajnika.
luko
Jet Captain
Jet Captain

studiowałem, studiowałem :) poza tym latam offline już od dłuższego czasu, tylko, że są to loty z Flight Plannera i tam mi mówią jak mam lecieć i lecę jak po sznurku :) .. teraz chcę bardziej poszerzyć wiedzę nt. lotnictwa i sam ustalać sobie plany lotu, no i w końcu czas wlecieć do sieci ;)
..czyli dobrze wiedziałem, że oczekiwanie na radialu 140, to kurs dolotowy jest 320
..czyli w takim razie - wracając do lotu egz. - po Go Around, lecąc kursem 339 robię nawrót w lewo i kursem 160 (wg. zaleceń) lecę do SEA, później robię równoległe wejście w holding z kursem dolotu 320.

PS. Pytanie dot. fragmentu:
"Set up for holding:
Set NAV1 radio within 30 seconds
Set NAV1 radio to correct frequency"

- czy w tym momencie OBS ustawiam na 160, czyli ten kurs, którym mam lecieć do SEA po tym jak prosi mnie o to instruktorka, czy 320 - czyli kurs dolotu po radialu 140?
Generalnie najpierw przydałoby się ustawić 160, żeby właściwie dolecieć do SEA a po minięciu SEA ustawić na 320..

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
luko
Jet Captain
Jet Captain

Dzięki konraf.. właśnie takiego potwierdzenia moich przypuszczeń szukałem :) ..jedno tylko mnie nurtuje - czy zanim wejdzie się w holding można lecieć outbound radialem 140 SEA, aby potem zawrócić i wejść w holding.. a gdyby tak jakiś inny samolot był w holdingu na tej samej, to walimy prosto na czołówkę na radialu 140.. tutaj powinno się zastosować chyba albo równoległe wejście (lecimy nieco obok radiala 140 kursem 140, albo Offset entry, czyż nie?
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Kontroler nigdy nie ustawia samolotów w holdingu na tej samej wysokości.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

tidit pisze:Kontroler nigdy nie ustawia samolotów w holdingu na tej samej wysokości.
I żadnych innych holdingów na tej samej wysokości w strefie buforowej pierwszego.
luko
Jet Captain
Jet Captain

Ok, tak też się domyślam, że samoloty nie mogą być ustawione na tej samej wysokości, chociażby ze względu na rodzaje samolotów, ich parametry i osiągi.. ale tak czy inaczej - rozwiązanie przedstawione w linku od konrafa jest chyba mało typowe - gdy czytałem o sposobach wejścia w holding, nie było czegoś takiego; przypomina to wprawdzie wejście równoległe, ale nie jest to typowe wejście równoległe.. tzn. tak myślę, może się mylę..

Dzięki za odpowiedzi,
Pozdrawiam.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

luko pisze:Ok, tak też się domyślam, że samoloty nie mogą być ustawione na tej samej wysokości, chociażby ze względu na rodzaje samolotów, ich parametry i osiągi.. ale tak czy inaczej - rozwiązanie przedstawione w linku od konrafa jest chyba mało typowe - gdy czytałem o sposobach wejścia w holding, nie było czegoś takiego; przypomina to wprawdzie wejście równoległe, ale nie jest to typowe wejście równoległe.. tzn. tak myślę, może się mylę..

Dzięki za odpowiedzi,
Pozdrawiam.

Nawiązujesz do tego rysunku? A czytałeś co jest nad nim napisane?
I entered from the northwest, then flew all the way down and performed a parallel entry (sort-of)
luko
Jet Captain
Jet Captain

..czytałem.. no ok, niech będzie, może rzeczywiście za bardzo oparłem się na rysunku.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, myślę, że temat do zamknięcia.

Pozdrawiam
Yossarian71

Post autor: Yossarian71 »

Witam,

Właśnie dołączyłem do forum... witam wszystkich :-)

Do rzeczy. Ja też mam problem z tym lotem egzaminacyjnym, tylko problem mam z pierwsza fazą podejścia do VOR. Czyli nie utrzymuje radiala 338, i podobno przelatuję poniżej 3000 nad MILL i poniżej 840 nad VOR SEA...

Z radialem to chyba wiem co źle robię, czasami się zagapię i zejdę trochę z kursu ;-). No może źle wchodzę w skręt z 066 na 338? Tu ewentualnie prosiłbym o poradę, przy jakim odchyleniu igły na odbiorniku VOR mam wykonać ten zakręt?

Największy problem mam z wysokością. Bo na 100% jestem powyżej tych wysokości na tymi skrzyżowaniami. Wiem, że tolerancje wysokości na tym egzaminie sa +- 100 stóp ale podczas podejścia VOR zniża się pułap lotu pomiędzy zadanymi skrzyżowaniami i nie wiem, w którym momencie mam mieć zadaną wysokość? MILL jest chyba w odległości 11nm DME VOR ale czy wysokość 3000 ma być osiągnięta dokładnie na 11nm, czy może trochę wcześniej (ile wcześniej?) i czy mogę zejść niżej już w odległości 10,9nm, czy te 3000 mam utrzymywać dłużej?

Potrzebuje Waszej porady.

Pozdrawiam,

Yossarian71
luko
Jet Captain
Jet Captain

Witam,
Ja, nad poszczególnym skrzyżowaniami mam wysokość taką, jaka jest wskazana na mapie podejścia; nigdy nie może być niższa, zaś górnym margines - 100 stóp. Od razu po minęciu danego punktu zaczynam schodzić do punktu następnego (nie czekam - jak piszesz - na 10.9 nm, od razu schodzę jak DME podaje mi 11nm). Nie przeszkadza to w niczym jeżeli zejdziesz nieco szybciej na następny podany na mapie pułap.. przynajmniej u mnie "egzaminator" nie kończy od razu lotu.. czasami jest tak, że schodzę na 1600 stóp jeszcze 2 mile przed punktem, nad którym mam utrzymać te 1600 stóp.
Jeśli chodzi o zakręt na radial 338 - na pewno jest jakaś konkretna zasada kiedy zacząć zakręt, być może nawet na aviation.home.pl jest to wyjaśnione, przyznam, że nie pamiętam - na pewno zaleca się mieć standard rate turn, 3 stopnie/sek (chyba dobrze napisałem - niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ;) ). Moment, w którym zaczynam skręt, przyznam, że biorę nieco "na czuja" ale zawsze wychodzi jak trzeba :) -> jeżeli jest jakaś zasada, ja również chętnie ją poznam..

Pozdrawiam
Mr Groch
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Knurów

Post autor: Mr Groch »

Mnie znow w kolko oblewa na tym egzaminie w punkcie PARKK. Przelatuje caly
prosty odcinek, starajac sie jak moge (punkty, w ktorych mam zmieniac
wysokosc biore na pomocniczy VOR 109,6 oraz NDB 224). Po uslyseniu od niej czegos
w stylu Go around, make missed approach as published wznosze sie na 2100 i lece
kursem 339 do PARKK. Miedzyczasie nie daje mi zadnych innych polecen i nagle... oblalem...
Nie dochodzi do prosby zmiany kursu na 160 jak tutaj piszecie, zadnych rozkazow, nic...
Po prostu oblalem :P Juz 1 w nocy, to bylo moje 4 podejscie, mam dosyc na dzis...
Yossarian71

Dzięki za podpowiedzi ;-). Zanim je przeczytałem wczorajszej nocy odniosłem połowiczny sukces, zaliczyłem podejście VOR do PARKK... ufff już te zegary mienią mi się w oczach ;-).

Robiłem tak jak pisaliście, pierwszy zakręt w lewo na "czuja", ważne aby po wejściu na radial igła nie odchyliła sie na więcej niż 2 stopnie. Przy zejściu wszelkie korekty kursu mogą być robione pomiędzy 328 a 348, czyli +-10 stopni od 338. Pamiętajcie, że korekty po przekroczeniu VOR SEA sa juz liczone od kursu 339!

Wysokość tak jak piszecie, z tolerancja tylko +100 stóp. Tu zazwyczaj mam problemy z dobrym wytrymowaniem. Przy pierwszym zejściu z 5000 na 3000, prędkość opadania powinna być chyba ok 700 stóp/min. Później juz 500 starczy.

Po poleceniu zwrotu na 160 z wysokością 3000, ustawiłem OSB na 140 i wykonałem skręt wg polecenia, czyli 160/3000. Jak igła zaczeła się zbliżać do srodka wykonałem skręt w lewo w celu przechwycenia radiala 140. Po minieciu VOR SEA OSB na 320 i włączyłem timer . Po jednej minucie wykonałem lekki skręt w prawo (aby tzw. łezka ładnie wyszła) i tu należy polecieć ok. 30sek. a ja leciałem krócej bo słyszałem, że w FS2004 był skopany timer w skrypcie egzaminu. Przez to, że zrobiłem za małą korektę w prawo, późniejszy skręt w lewo w celu przechwycenia radiala 320 (wejście w strefe oczekiwania) musiałem zrobić dosyć ostry bo niebezpiecznie szybko zbliżałem się do VOR SEA...

I oczywiście przez to oblałem - przy wykonaniu nawrotu przy wejściu równoległym zrobiłem zbyt ostry zakręt i zleciałem z 3000 :-( a było już tak blisko...

Pani egzaminator pozwoliła mi dokończyć rundę oczekiwania, czyli standardowy skręt w prawo na 140 - 1min lotu - ponownie w prawo na 320 - przy VOR SEA przy wyjściu na 326 powiedziała do widzenia :-(

Jak żona wytrzyma trzeci dzień z rzędu to może dzisiaj w nocy w końcu zaliczę ten egzamin ;-)

Oczywiście dam znać jak poszło.

Yossarian71
Mr Groch
Cadet
Cadet

Mam pytanie - ile mamy czasu po pierwszym przekroczeniu SEA na wejscie w hold?
Przekraczam SEA (probowalem na roznych radialach, by probowac obrac jak najlepszy
kurs do pozniejszego skretu rowno na radial 140) i oblewa mnie ciagle jeszcze przed
nastepnym przekroczeniem SEA i wejsciem w hold.. You did not enter holding pattern
correctly... Do choelry, przeciez jeszcze nawet nie wszedlem, dopiero sie przygotowywalem
do wejscia... Komunikat pojawia sie ok. 1 minuty po pierwszym przekroczeniu VOR.
Nie wiem jak Wy sadzicie, ale to troche malo by zawrocic i ustawic sie idealnie na radial 140...

Chyba ze tu sa ukryte jakies inne kruczki? Np przed wejsciem moze nie mozna oddalic za
bardzo od SEA? Albo nie mozna sobie wybierac dowolnego sposobu wejscia?
Yossarian71

Mr Groch,

Ja też jestem na tym samym etapie. Ale wiem, mniej więcej, co robię źle. Mam włączone uwagi, które pojawiają mi się w formie tekstu w lewym górnym rogu ekranu i jak się pojawi coś w rodzaju "lecisz za bardzo na prawo" to już oblałeś - to jest pomocne.

Jak Tobie się nic nie pojawia to prawdopodobnie masz problem z czasem. Słyszałem, że w FS2004 był problem z timerem ale chyba w FSX już to poprawili ale kto wie...
Podobno masz chyba 5 min na zrobienie pętli w strefie oczekiwania (od chwili przekroczenia VOR SEA kursem 140) ale czas być może startuje zanim przekroczysz VOR SEA. Ale mi się wydaje, że tego problemu nie ma już w FSX. Być może po przekroczeniu VOR SEA lecisz za długo zanim zawrócisz i wejdziesz na kurs 320? Ja chyba też raz miałem taki powód oblania egzaminu, ale leciałem chyba ponad 1,5 min zanim wykonałem nawrót. Zazwyczaj lecę ok. 1min 15sek kursem ok 180 i zawracam na 320 i z czasem raczej nie mam problemu.
I proponuję kurs większy od 180, jakieś 190-200. Bo przy 180 zakręt przy pochyleniu ok. 20st nie wystarcza aby spokojnie wejść na radial 320. Za mało czasu aby zrobić dokładne poprawki. A jak dokładnie nie wejdziesz w radial na początku to później jest gorzej z trafieniem przy ostatnim wejściu w 320. Ja właśnie mam ten problem. Jak źle skończysz skręt to zaraz masz informację, że lecisz za daleko w prawo lub w lewo. A jak zaczniesz za bardzo kombinować z pochyleniem podczas skrętu to masz uwagę, że masz zwiększyć pochylenie, czyli też już oblewasz. Najmniej sprawdzania (wg moich doświadczeń) jest w czasie wykonywanie wejścia równoległego, tu musisz tylko uważać na wysokość i nie przesadzić z czasem, to czy dokładnie rozpoczniesz oczekiwanie na radialu 320 wg mnie nie jest sprawdzane ale jak źle wejdziesz to później są problemy (przynajmniej ja mam). Ostatecznie zaliczasz jak: utrzymasz wysokość, pochylenie przy skrętach, czas operacji i na koniec musisz wejść z ostatniego skrętu dokładnie na radial 320 (+-2 stopnie).

Pozdrawiam,
Yossarian71
Mr Groch
Cadet
Cadet

Uff, przeszedlem ta czesc, nawet 2 razy pod rzad :) Odkrylem mala tajemnice,
calkowicie bez sensu i nijak majaca sie do prawdziwego swiata, ale tak wlasnie dzialaja
skrypty w tym "egzaminie"... Otoz zaraz po przekroczeniu SEA na dowolnym radialu,
mamy tylko jedna szanse na przekroczenie radiala 140 - i jesli nie jestesmy na kursie
320 - to mamy oblane... A wiec wszelakie normalne wejscie rownolegle nie wchodzi w gre...

Opracowalem sobie taka "taktyke" wejscia:
Obrazek
Przekraczamy SEA bedac na kursie 150-160, ustawiamy NAV1 na 320, zaraz po przekroczeniu
odbijamy lekko na 170, lecimy tak 1 minute, wykonujemy standardowy skret w lewo (radze
dobrac kat skretu w zaleznosci jak szybko nam igla NAV1 bedzie zblizac sie do srodka) i
wychodzimy idealnie na 320 (jak wyjdziemy inaczej - oblane). No i teraz mozemy juz wykonac
normalnie hold.... Ufff... Sposob mysle, ze dobry, przeszedlem ten etap bezproblemowo 2 razy
z rzedu :)

Ale... Ale chyba ta misja jest nie do przejscia... Dalej jest juz raczej latwo - musimy
po prostu wykonac ILS approach wg charta ILS Rwy 13R. Wszystko pieknie, ale
jak tylko dotykam pasa (naprawde delikatnie, przy predkosci ok 70) pojawia sie
mniej wiecej cos takiego: Since you are crashed we have to end this flight, mimo,
ze normalnie jeszcze hamuje na pasie, z samolotem wszystko w porzadku, mam pelna
sterownosc... No i oczywiscie oblane... Juz na samym koncu po wyladowaniu :/
2 razy mnie sie tak zdarzylo... Nie mam juz sil... Ktos mial takiego ewidentnego buga
i jak temu zaradzic?
Ostatnio zmieniony pt 08 lut, 2008 17:18 przez Mr Groch, łącznie zmieniany 1 raz.
Przemek O.
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: PL

problem z tym egzaminem

Post autor: Przemek O. »

Hej. Mam pytanie do was w sprawie tego egzaminu czy wy tez mieliście ten problem z wskaźnikiem vor ?. Chodzi o to że jak ustawiam radio na 116.80 i kręcę obs-em to igła wyśrodkowuję się na kursie 343 a powinna chyba na 338. Potem jak lecę do vor sea to ona ucieka i starając sie ją skorygować wychodzę po za limit +/- 10 stopni. Wcześniej było wszystko ok oblewała mnie na holdingu a teraz pojawił sie ten problem i nawet tam nie mogę dolecieć. Kolejne pytanie jest takie . Czy podczas tego egzaminu używacie funkcji HDG lub UTRZYMYWANIA KURSU, czy lecicie bez tych pomocy ? AAAaaaaa. i jeszcze jedno czy zakręt w holdingu można zrobić wykorzystując HDG ? Mam nadzieję że ktoś mi w tym pomoże bo zatrzymałem sie na tym a już chciałbym być dalej. Wersja symulatora to FS-X POzdrawiam
-----
ok po kilku kolejnych próbach udało mi sie wykonać holding i leciałem do nolla zgodnie z kierunkiem 326 , i własnie w tym momencie oblałem ta pani powiedziała że nie ustawilem obs nav 1 na własciwy kurs (ale jaki to kurs). ?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Przemek O., łącznie zmieniany 1 raz.
FLY!!!
dinokajman
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Gorzów Wlkp.

Re: FSX - lot egzaminacyjny wg wskazań przyrządów

Post autor: dinokajman »

Pod tym linkiem jest filmik jak wykonać Holding Pattern polecam

http://www.wonderhowto.com/community/me ... onderment/
Ark
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Ark »

Ja już ten egzamin mam za sobą. Staram się teraz zdać kolejny, na pilota zawodowego. Jeśli ktoś z Was przeszedł ten egzamin, proszę o kilka wskazówek w temacie FSX lot egzaminacyjny na pilota zawodowego. Znajdziecie w sekcji dla początkujących. Z góry dziękuję.
rzepa10
Cadet
Cadet

Post autor: rzepa10 »

No i jak Panowie. Ktoś jeszcze skończył ten lot egzaminacyjny ?
Bo właśnie zrobiłem sobie przerwę i jutro następne podejście.
Czy w czasie lotu korzystacie z Autopilota?
rzepa10
Cadet
Cadet

Post autor: rzepa10 »

Odpowiem sobie sam, bo udało mi się przejść ten egzamin:)
Gdyby ktoś jeszcze się trafił kto będzie miał problem z tą misją to poniżej kilka moich uwag i porad jak mi się udało przejść tą misję. :)

Gdy tylko pojawi się żółty komunikat, że np. jesteśmy za bardzo na lewo od pkt VOR itp, to od razu wiadomo że podczas najbliższej oceny przez egzaminatora zostaniemy oblani i jak wiemy co jest źle i nie chcemy czekać na podsumowanie to już można powtarzać egzamin.

1) Zaraz na początku egzaminu zmieniłem OBS1 na 341 a nie 339 jak proponowała Pani egzaminator. NAV1 ustaw na 116.8 i należy delikatnie korygując kurs (ja nie wychodziłem z zakresu 338-345) dolecieć idealnie na VOR SEA tj. mniej więcej pomiędzy pasami L i R.
Mijając FACTS na 16.9nm od SEA znizamy się do 3000, nastepnie na 11nm od SEA nad MILLT znizamy się do 1600ft. Dalej na 4,2nm znizamy się do 900ft i tak dolatujemy do SEA gdzie dowiadujemy się ze mamy leciec do PARKK i wznieść się do 2200ft. Z SEA do PARKK lece kursem 341.
W odległości ok. 5,5nm od SEA zostaniemy po raz pierwszy ocenieni i albo mamy po co lecieć dalej albo możemy już sobie wcisnąć restart.
2) Nad PARKK wykonujemy zakręt w lewo na 159 i wznosimy się do 3000ft. Jednocześnie ważne jest by od razu zmienić OBS1 na 150. Gdy dostaniesz polecenie oczekuj na radialu 140 stopni ustaw tak OBS1 by był centralnie ustawiony na VOR SEA (będzie to ok. 149-169). Leć do VOR SEA i miń go w odległości nie większej jak 0,9nm. Jak tylko miniesz SEA i wskazówka OBS1 zmieni się z „To” na „From” ustaw OBS1 na 320 i zanotuj godzinę z kokpitu swojej Cesny. Wykonaj zakręt w lewo na kurs 110 (mi bardziej odpowiadało 105) a następnie po ok. 60 sekundach (licząc od początku zakrętu na 110) wykonaj zakręt w prawo na kurs 320. Ważne jest by kończąc zakręt idealnie znaleźć się na kursie 320 prowadzącym nas do SEA.
Tak więc lecąc tym razem kursem 320 po raz trzeci kierujesz się w kierunku SEA . W odległości 0,5nm przed VOR zaczynasz skręcać w prawo na kurs 140. Leć kursem 140 co najmniej minutę i w odległości ok. 2,5nm od SEA wykonaj zakręt w prawo na 320 i ponownie kieruj się do VOR SEA delikatnie tylko korygując kurs by igła na wskaźniku VOR znajdowała się w pionie.
W odległośi 0,5 przed SEA egzaminator po raz kolejny nas oceni.
3) Mijamy VOR SEA i lecimy do punktu NOLLA. NAV1 ustaw na 110.9 a OBS na 130. Zacznij zniżać się do 2200ft. ADF ustaw na 362 i leć kilka minut w kierunku NOLLA kursem 325~326. W odległości 8,1nm od VOR BFI usłyszysz że masz zgodę na lądowanie.
4)Wykonaj zakręt w lewo na kurs ok. 310 i leć tak 10 sekund. Następnie wykonaj zakręt w lewo na 265 i leć tym kursem przez co najmniej 55 sekund a następnie wykonaj zakręt w prawo na kurs 085. Powinien się pojawić napis że masz zgodę na lądowanie. Leć kursem 085 aż do momentu aż igła wskaźnika VOR zacznie się poruszać i wykonaj zakręt w prawo aby dolecieć do lotniska. Masz 90 sekund na przechwycenie ścieżki schodzenia i 500 sekund na znalezienie się poniżej 300ft. Gdy już znajdziesz się poniżej 300ft masz tylko 60 sekund na wylądowanie i kolejne 30sekund na wyhamowanie do co najmniej 5kts.
To wszystko :), warto jednak wcześniej poćwiczyć sobie w swobodnym locie podejścia do lądowania na KBFI.

Jako pomoc korzystałem z dwóch rzeczy:
1) Bardzo pomocny był InsideFS2004InstrCheckride.pdf do pobrania z http://www.simviation.com/cgi-bin/syb2. ... ckride.zip jest tu wszystko jasno i bardzo obszernie wyjaśnione.
2) Oraz trochę krótsza wersja z troszkę innym wejściem do strefy oczekiwania na kursie 140 http://www.simviation.com/fsdhelp.htm
Awatar użytkownika
concorde35
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGD

FSX problem z lekcjami Roda Machado

Post autor: concorde35 »

Witam. Nie znalazłem tematu więc go piszę. Otóż mam problem z lekcjami Roda Machado a szczególnie z lekcją podejście VOR. Otóż gdy przelatuję nad VOR PAE i skręcam na kurs 340 to po chwili pokazuje mi się komunikat skręć na 340 i skręcam. Lecę i po chwili pokazuje się żebym skręcił w lewo aby przechwycić kurs odlotu. A jestem już na 340! Lecę i lecę po około 10 minutach pokazuje mi że kończymy lekcję bo wykazuje brak skupienia! Robię co on każe a potem daje mi nic! :evil: Troszkę mnie to wkurza. proszę o pomoc. Mam FSX deluxe edition i zainstalowany SP1
Szkoła=nudy.
Szkoła=nudy
Szkoła=nudy
Szkoła=ciekawe
Szkoła=ciekawe
co ja piszę? Chyba że szkoła latania=ciekawe! :D To rozumiem!
PK
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: PK »

Kurs 340, a radial 340 to dwie różne linie drogi.

Piotr
ODPOWIEDZ