Czy można mieć na pokładzie kamerę wideo?

Wydarzenia, spotkania, imprezy, szkolenia.

Moderator: PZL Belfegor

Awatar użytkownika
Mac-410
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Rawa

Czy można mieć na pokładzie kamerę wideo?

Post autor: Mac-410 »

witam chciałem zapytać czy można w samolocie filmować? Będę niedługo leciał (pierwszy raz) i chciałbym nagrać start i lądowanie i to co widać z samolotu i sie zastanawiam czy to jest dozwolone?
Proszę o pomoc w tej sprawie :)
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBK

Post autor: WilkzPolski »

to nie PRL.
Awatar użytkownika
Mac-410
Cadet
Cadet

tak tez myślałem ale wszyscy w domu mi mówili ze nie można wiec już sam nie wiedziałem.
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBK

Post autor: WilkzPolski »

Mogą być jakieś regulacje jeśli to co kręcisz ma być komercyjne.
Awatar użytkownika
Mac-410
Cadet
Cadet

ja to tylko dla siebie chcialem. W kazdym razie dziekuje za pomoc
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

Wg mnie to generalnie nic ciekawego nie widać, nie ma co nagrywać...
Marcin
Mikkeboss
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Szczecin

Post autor: Mikkeboss »

W sumie na czas startu i lądowania proszą o wyłączenie wszystkich urządzeń elektronicznych bo niby zakłucają sygnał ale ja nagrywalem podczas pierwszego lotu start i nikt mi nic nie zrobil :)
need GG ? 1057798
SP-MES
PLC070
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Jacek »

Nagrywałem każdy start i lądowanie,tylko raz dostałem op... przez Stewę z Fischera.ogólnie jest tak jak napisał kolega wyżej czyli powinno sie wyłączyć sprzet.
Oto jeden z moich filmików z lotu real.
http://www.youtube.com/watch?v=UWFJRAv6kWY
Awatar użytkownika
ROBTEEK
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: ROBTEEK »

Czyli, jak to mówią, dla chcącego nic trudnego. ;)
-----------------------------------------------
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JacekB
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: xxxxx

Post autor: JacekB »

Nie no to trochę dziwne wydaje mi się, że ktoś może zabronić filmowania w trakcie lotu. Zrozumieć można to, że nie wolno wnosić na pokład telefonów komórkowych, bo jak wiadomo ich praca może zakłócić działanie systemów nawigacyjnych i to sie zgadza dlatego, że telefon pobiera i wysyła sygnały które mogą wejść w konflikt z sygnałami przetwarzanymi przez komputery samolotu, realnie i tak mało prawdopodobne. Ale żeby w czasie lotu zabronić włączania na przykład kamery? ok tworzy się dodatkowe pole magnetyczne ale żeby zaburzyć systemy samolotu to wydaje mi się, że trochę za mało :P Myślę, że filmowanie jest dopuszczalne przez cały okres przelotu ..pozdrawiam
Awatar użytkownika
JacekB
Light Planes Captain
Light Planes Captain

To ze strony technicznej oczywiście ;)
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Niestety sam to przerobiłem,może na pokładzie innej linii np PLL LOT jest inaczej - nigdy nie zwrócono mi uwagi
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Nie chodzi o pole elektryczne/magnetyczne, ale o to, że sobie nieraz nie życzą nagrywania w kabinie. Tak samo Ty byś nie chciał jak Cie w szkole/pracy filmują, a później umieszczają filmiki w internecie.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Moj film zawierał tylko widok na zewnątrz,nigdy nie filmowałem ,tego co robią stewy,po pierwsze ,bardziej mnie interesowało co jest za oknem ,po drugie ,z Zona latam ,nie chciałem później spać na wycieraczce :) ,później by było ze sie oglądam.
Ostatnio zmieniony wt 06 maja, 2008 10:12 przez Jacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

JacekB pisze:Zrozumieć można to, że nie wolno wnosić na pokład telefonów komórkowych, bo jak wiadomo ich praca może zakłócić działanie systemów nawigacyjnych i to sie zgadza dlatego, że telefon pobiera i wysyła sygnały które mogą wejść w konflikt z sygnałami przetwarzanymi przez komputery samolotu, realnie i tak mało prawdopodobne.
Ostatnio niektóre linie (z tego co wiem to Air France) w niektórych swoich samolotach instalują maszynerię pozwalającą prowadzić normalne rozmowy przez komórki na wysokościach przelotowych korzystając z łączności satelitarnej, więc można między bajki włożyć negatywne oddziaływanie telefonów komórkowych na systemy samolotu. Inna sprawa, że koszt takiego połączenia zdecydowanie zniechęca do rozmowy ;)
Awatar użytkownika
ajwaj
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Silesia

Post autor: ajwaj »

tidit pisze: (...)więc można między bajki włożyć negatywne oddziaływanie telefonów komórkowych na systemy samolotu.
Zresztą nawet niedawno chyba Pogromcy Mitów na Discovery udowadniali w kilku testach, że wpływ telefonów komórkowych na przyrządy pokładowe samolotu jest mniej więcej taki sam jak wpływ pogłowia drobiu w Meksyku na ciśnienie w oponach mojego samochodu.
Obrazek
McDonnell Douglas DC-10-30F Federal Express FDX472
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Swego czasu rozmawiałem z pilotem, który trwierdził, że telefony komórkowe mogą mieć negatywny wpływ na systemy samolotu ale tylko w niektórych maszynach - chodziło o wybrane modele Airbusa (nie pamiętam dokładnie, dawno to było) i ATR. W Boeingach podobno nie miało to żadnego wpływu. Jako dowód na delikatność systemów w A powiedział mi, że przy rozbieraniu paneli mechanicy muszą przebywać w specjalnych rękawiczkach, aby ładunki elektrostatyczne na palcach nie uszkodziły pewnych części modułów. Jak mówię, dane nie są zweryfikowane, ale powiedział mi to kapitan, który latał na 767 a teraz na ERJ-170.
Obrazek
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

D. Design pisze:że przy rozbieraniu paneli mechanicy muszą przebywać w specjalnych rękawiczkach, aby ładunki elektrostatyczne na palcach nie uszkodziły pewnych części modułów.
W ten sam sposób można bardzo łatwo uszkodzić sobie pamięć RAM w kompie, która też jest na to wyczulona.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

lol, nie wiedziałem. No w takim razie pewnie nie ma to żadnego związku z komórkami.
Obrazek
Awatar użytkownika
tomekk55
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPZG

Post autor: tomekk55 »

tidit pisze:więc można między bajki włożyć negatywne oddziaływanie telefonów komórkowych na systemy samolotu. Inna sprawa, że koszt takiego połączenia zdecydowanie zniechęca do rozmowy ;)
A czy dziwną rzeczą jest, że jeśli lądowanie się opóźni to kupa ludzi wyjmuje komórki i dzwoni do tych na ziemi że będą później? Wg niektórych specjalistów gdyby takie coś miało miejsce samolot rozerwaliłby się, a jego części rozrzuciły by się na cztery strony świata. A jakoś o masowych katastrofach się nie słyszy.

Zresztą nie ma co dalej wałkować:

Odpowiedź na pytanie:
chciałbym nagrać start i lądowanie i to co widać z samolotu i sie zastanawiam czy to jest dozwolone?
brzmi:

JEST TO ZABONIONE
Obrazek
Awatar użytkownika
JacekB
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Ja nie spotkałem w samolocie tabliczki z przekreślonym aparatem fotograficznym jak w jakimś muzeum przykładowa.. także dyskutował bym ;)
Awatar użytkownika
tomekk55
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPZG

Post autor: tomekk55 »

JacekB pisze:Ja nie spotkałem w samolocie tabliczki z przekreślonym aparatem fotograficznym jak w jakimś muzeum przykładowa.. także dyskutował bym ;)
A taka miła pani w trakcie kołowania do startu zawsze o tym mówiła...
Obrazek
Eddie
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Eddie »

Co do telefonow to dla mnie i tak koronnym argumentem za ich wylaczaniem bedzie fakt ze jesli nagle 100 osob zacznie wydzwaniac to w samolocie bedzie glosniej niz na dworcu kolejowym ;)
ODPOWIEDZ