Problem z połączeniem się jako obs
Moderator: RzEmYk
-
Caudillo
Problem z połączeniem się jako obs
Witam,
Przejrzałem więszkość tematów- głównie po "szukaj" ale nie znalazłem interesującej mnie info. Otóż w vatsimie jestem nowy i czytałem już sporo, że nim się zaloguje itd to trzeba zapoznać się z materiałami dydaktycznymi, ale chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób można się przyłączyć np. do warszawy okęcie i tam sobie stać z boku i obserwować?? Mam fs2002 i tam przy multiplayer (gdy już mam włączonego SquawkBox3) jest takie pole do zaznaczenia- dołącz jako obserwator i wyskakuje mi info, że nie ma miejsc jako obserwator. I czy chodzi o to, że nie ma miejsc wogóle czy po prostu jest tyle osób?? i jak ewentualnie w inny sposób zalogować się do vatsim by być obserwatorem?? bo tak to wynika z tego, że musiałbym podać dane lotu itp. a chce tylko być obs.
Z góry dziękuje za odpowiedź i wyrozumiałość jeśli coś nieściśle popisałem.
Pozdrawiam,
Przejrzałem więszkość tematów- głównie po "szukaj" ale nie znalazłem interesującej mnie info. Otóż w vatsimie jestem nowy i czytałem już sporo, że nim się zaloguje itd to trzeba zapoznać się z materiałami dydaktycznymi, ale chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób można się przyłączyć np. do warszawy okęcie i tam sobie stać z boku i obserwować?? Mam fs2002 i tam przy multiplayer (gdy już mam włączonego SquawkBox3) jest takie pole do zaznaczenia- dołącz jako obserwator i wyskakuje mi info, że nie ma miejsc jako obserwator. I czy chodzi o to, że nie ma miejsc wogóle czy po prostu jest tyle osób?? i jak ewentualnie w inny sposób zalogować się do vatsim by być obserwatorem?? bo tak to wynika z tego, że musiałbym podać dane lotu itp. a chce tylko być obs.
Z góry dziękuje za odpowiedź i wyrozumiałość jeśli coś nieściśle popisałem.
Pozdrawiam,
Witam. To o czym ty mówisz, a bycie obserwatorem to dwie różne rzeczy. Ty opisałeś sytuację, w której tylko sie logujesz do sieci przy pomocy SB3 i po prostu stoisz na lotnisku, słuchasz radia, obserwujesz inne samoloty. To jest dobre ćwiczenie dla NEWBIE. Ja jak zaczynałem latać na VATSIM to właśnie tak robiłem. Ustawiałem się z boku lotniska żeby nikomu nie przeszkadzać, ustawiałem odpowiednią częstotliwość i oglądałem poczynania innych pilotów. Jak to zrobić? Polecam polski manual do SB3 dostępny na polish vacc. Ja z niego sie uczyłem, jeszcze trochę wziąłem z angielskiego i już umiem się logować i w ogóle latać na VATSIM
Natomiast do obserowowania takiego już bardziej precyzyjnego (nie wiedziałem jak to sformułować) trzeba mieć program, jaki posiadają konrtolerzy, np. VRC itd... Wtedy sie logujesz jako OBS i patrzysz na VATSIM oczami konrtolera.
Jednak musisz poczytać o prawach i obowiązkach OBSa i w ogóle o strukturze VATSIM. Jeśli już to uczyniłeś, ściągnij jakiś program dla kontrolerów i spróbuj. Jeśli jednak chcesz sobie posatć samolotem na lotnisku, poczytaj manual do SB3 jak go używać. Tam jest wszystko dokładnie opisane, dla FS2002 i dla FS2004 (różnica polega na tym, że w FS2002 trzeba tworzyć sesję multiplayer, a w FS2004 sama się tworzy).
Pozdrawiam.
Jednak musisz poczytać o prawach i obowiązkach OBSa i w ogóle o strukturze VATSIM. Jeśli już to uczyniłeś, ściągnij jakiś program dla kontrolerów i spróbuj. Jeśli jednak chcesz sobie posatć samolotem na lotnisku, poczytaj manual do SB3 jak go używać. Tam jest wszystko dokładnie opisane, dla FS2002 i dla FS2004 (różnica polega na tym, że w FS2002 trzeba tworzyć sesję multiplayer, a w FS2004 sama się tworzy).
Pozdrawiam.
Mam fs2002 i tam przy multiplayer (gdy już mam włączonego SquawkBox3) jest takie pole do zaznaczenia- dołącz jako obserwator
Trochę pomylił Ci się FSowy multiplayer z SB3. Opcja observator o której mówisz nie ma tutaj zastosowania ani możliwości działania.
W przypadku FS2002:
krok 1
SB3 -> podłączenie do VATSIM
krok 2
multiplayer FS -> podłączenie do SB3 (connect -> 127.0.0.1 (lub localhost))
Od tego momentu będziesz widział inne samoloty oraz będziesz mógł (również pomijajać krok 2) ustawić częstotliwość kontrolera w zasięgu i go podsłuchiwać.
Programy które pozwalają podglądać od strony kontrolera to:
ASRC, VRC + instrukcja quick start, Euroscope.
Tutaj znajdziesz nasze (pl-vacc) sektory dla tych programów (te same dla każdego z nich) , a tutaj dla pozostałych krajów vateud
EDIT:
Sesję tworzy SB3. Różnica jest taka że na FS2004 można wymusił połączenie się z nią, a w FS2002 trzeba to zrobić samemu.Mateo pisze:(różnica polega na tym, że w FS2002 trzeba tworzyć sesję multiplayer, a w FS2004 sama się tworzy).
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez JeV, łącznie zmieniany 1 raz.
PS. W VRC i Euroscope można włączyć sesję multi i podłączyć się do niej z poziomu FSa.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Napiszę tutaj żeby nie zakładać nowego tematu... (Jeśli to nieodpowiednie miejsce, proszę o przeniesienie) Zainstalowałem program Euroscope i mam pewien problem. Otóż, gdy próbuję wczytać sektory (.sct) wyskakuje mi błąd, że sektor nie może zostać uruchomiony. Tak to w Polsce są widoczne lotniska i Polska ma obwódkę czerowną (choć jak włączam EPWW to też mi wyskakuje ten błąd), ale gdy próbuję włączyć np. EPKK_TWR to nie chce mi w ogóle działać. Jeśli to ma jakieś znaczenie w działaniu programu to dodam, że łączę się jako obserwator.
Jeśli ktoś wie o co chodzi i jak temu zaradzić, bardzo proszę o rady.
Pozdrawiam.
Jeśli ktoś wie o co chodzi i jak temu zaradzić, bardzo proszę o rady.
Pozdrawiam.
Jako obserwator obejdziesz się bez tego.Since other VATSIM controller clients did not have this airspace handling capacity, technically these sector definitions are put in a separate ESE file. (So EuroScope uses two files to determine your sector: (1) the earlier used SCT files and (2) the new ESE files.)
Jako OBS możesz się logować tylko jako OBS.
Do ES możesz wgrywać dowolny sektor.
PS. Zawsze jest VRC
Do ES możesz wgrywać dowolny sektor.
PS. Zawsze jest VRC
Zapraszam do opcji Szukaj!
Nie ma to jak postęp wstecznyMateo pisze:Ale mam w planach przejść na VRC
Pozdrawiam.
I z tym Panem się zgadzam
Seems to me that Euroscope is without any doubt the best ATC client ever built for VATSIM. It´s ages well ahead of VRC and ASRC, Its technological specs far superseed VRC and ASRC ,only someone very stubborn won´t admit it.
Dziś zadebiutowałem jako OBS. Przesłuchiwałem EPKK_TWR i EPKK_APP.
I mam małe pytanko.
Czy w VRC da się "odseparować" częstotliwości aby głosy nie nakładały się (w przypadku gdy na TWR i APP równocześnie wysyłane są komunikaty voice) ?
pozdr.
I mam małe pytanko.
Czy w VRC da się "odseparować" częstotliwości aby głosy nie nakładały się (w przypadku gdy na TWR i APP równocześnie wysyłane są komunikaty voice) ?
pozdr.
AMD64 x2 5200+, 2GB DDR2, PowerColor HD4850 PCS+, Corsair 450W
-
PK