Male lotnisko a duze lotnisko
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Male lotnisko a duze lotnisko
Po czym w trakcie planowania przelotu mozna poznac czy lotnisko jest duze czy male?
Jak np. planuje lot duzym samolotem i chce leciec do Berlina a tam sa 3 lotniska. Kiedy wiadomo ze dane lotnisko to duze a nie male sportowe?
Jak np. planuje lot duzym samolotem i chce leciec do Berlina a tam sa 3 lotniska. Kiedy wiadomo ze dane lotnisko to duze a nie male sportowe?
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
http://maps.google.com/maps?source=ig&h ... a=N&tab=wl
To pod "A" jest największe.
Ale to nie znaczy, że dużym samolotem nie możesz lecieć na małe!

To pod "A" jest największe.
Ale to nie znaczy, że dużym samolotem nie możesz lecieć na małe!
Jeśli nie chce Ci się wnikać w mapy czy grzebać w googlach nt konkretnego lotniska, od biedy można przyjąć że jeśli jest ono uzbrojone w system ILS przynajmniej dla jednego pasa, raczej mało prawdopodobne by było zwykłym, aeroklubowym portem. Niestety w drugą stronę to nie działa, gdyż sporo lotnisk przyjmujących middle-jety (np. 737) nie ma ILS a jedynie system VOR/DME - przykładem mogą być LGIR czy LGKR.
Pzdr - Artur S.
Pzdr - Artur S.
AZT017 (WAW)
Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Re: Male lotnisko a duze lotnisko
Cału urok dokładnej symilacji FSa polega według mnie na tym aby PRZED lotem zainteresować się miejscem docelowym. Załóż sobie konto np. na www.ead.eurocontrol.int i będziesz mógł się lepiej przygotować do lotu jeszcze przed startem.wachstiel pisze:Po czym w trakcie planowania przelotu mozna poznac czy lotnisko jest duze czy male?
A skoro zaczynasz to może polataj najpierw małymi samolotami? Wtedy będzie Ci wszystko jedno jaka jest długość pasa a poza tym łatwiej się małymi samolotami improwizuje bo dużym to jak źle przyłożysz się do lądowania to już może być za późno
-
PK
Ładnie napisana święta prawda.pawjer pisze:Cału urok dokładnej symilacji FSa polega według mnie na tym aby PRZED lotem zainteresować się miejscem docelowym. Załóż sobie konto np. na www.ead.eurocontrol.int i będziesz mógł się lepiej przygotować do lotu jeszcze przed startem.
Albo korzystasz z FSa do zabawy w pilota albo do "gry". Jak bawisz się w pilota, to planujesz lot, sprawdzasz mapy i trasy i lotniska docelowego i zapasowego, analizujesz je, by być przygotowanym na różne możliwe podejścia. Przed samym podejściem robisz briefing. Znaczy się robisz to co real-pilot (ci od 737 ląduja w ciemno tylko na Hudson River).
A jak traktujesz to jak "grę", to po co informacja o długości i wyposażeniu pasów. Wyłączasz crash i lądujesz gdzie chcesz.
Piotr
PK pisze:ci od 737 ląduja w ciemno tylko na Hudson River.
A nie ci od A320 ?

On korzysta do gry i nie ma w tym nic złego. Prawdopodobnie nie chce wyłączać crasha i w tym też nie ma nic złego. Nie lata przecież online. To o czym mówisz, przychodzi z czasem. Uszanujmy to.PK pisze:Albo korzystasz z FSa do zabawy w pilota albo do "gry".
-
PK
Staszek - ale ja to szanuję. Ja tylko zwracam uwagę, że pytanie "czy dane lotnisko nadaje się do operacji okreslonym typem samolotu" ma inny sens jeśli FS jest tylko "grą" (każde nadaje sie do każdego), a inne jeśli FS służy do zabawy w real-pilota (zależy od standardu realnego lotniska). Jeśli chcemy wiedzieć czy dane lotnisko w FS "jest duże, a nie małe sportowe", to pytamy o real i tu odpowiedź zależy od real-danych dostępnych w mapach aipowych. Jeśli z pozycji "gracza" stawia się pytania właściwe dla "wirtualnego pilota", to pozostaje niejednoznaczna metoda Artura słusznie nazwana metodą "od biedy". Precyzyjna odpowiedź jest możliwa tylko jeśli trzymamy się założeń. I tyle.
Piotr
Piotr
A ja ostatnio hardcore'owo wylądowałem ręcznie 747 na Gibraltarze. I nawet się zmieściłem na pasie na długość, na flapsach (klapach) 30 i Max autobrake. W ogóle nie rozumiem dlaczego to lotnisko uznawane jest za tak trudne? Proste podejście, płasko, woda przed pasem, woda za pasem, podejście bez przeszkód terenowych, ani ostrych zwrotów. Pełen luzik. Według mnie LOWI jest o wiele trudniejsze, czy choćby Chambery lub Chamonix w Alpach.
Ostatnio zmieniony pn 06 kwie, 2009 13:08 przez kamileq, łącznie zmieniany 1 raz.
METAR dla: LXGB 070550Z 29018KT CAVOK 14/08 Q1014 NOSIGkamileq pisze:Gibraltar LXGB. No ja właśnie wiem, że lotniska, których pasy są poprzedzone i zakończone wodą są uznawane za trudne, chociaż dla mnie to absurd.
i
TAF: LXGB 070421Z 0706/0715 29018KT 9999 FEW030
Jeśli do tego dołożymy brak ILS-a (nie chce mi się sprawdzac, ale na LXGB go chyba nie ma), to powinieneś mieć odpowiedź dlaczego lotnisko jest uznawane za trudne
Źródło (pierwsze z brzegu bo nie chciało mi się szukać innego): aviador.es
Dodam jeszcze, że np. dla takiego 737 dopuszczalny przy lądowaniu "headwind" wynosi ok. 20kts a "crosswind" ok 15kts (wielkości są przybliżone bo zależne od wielu innych czynników i bez wnikania w wersję maszyny*.
BTW - podobnie trudne warunki panują np. na greckich wyspach, choć oczywiście nie zawsze.
Pzdr - Artur S.
*chyba jednak się myliłem - patrz poniższe posty
Ostatnio zmieniony wt 07 kwie, 2009 13:32 przez Artur S., łącznie zmieniany 1 raz.
AZT017 (WAW)
-
PZL Belfegor
- Moderator

Najpierw przypomnienie:
link , str. 10 p. 6.5.
Pzdr - Artur S.
p.s. wiem, że można znaleźć informacje i o 35kts w dziób, ale nie chce mi się na ten temat rozpisywać (za dużo "zmiennych").
Teraz odpowiedź:Artur S pisze:(wielkości są przybliżone bo zależne od wielu innych czynników i bez wnikania w wersję maszyny).
link , str. 10 p. 6.5.
Pzdr - Artur S.
p.s. wiem, że można znaleźć informacje i o 35kts w dziób, ale nie chce mi się na ten temat rozpisywać (za dużo "zmiennych").
AZT017 (WAW)
-
PZL Belfegor
- Moderator

Tak też mi się zdałoZ nieba![]()
Limitu headwindu nie ma, podobnie jak jednego limitu crosswindu - są dane o lądowaniach demonstracyjnych w warunkach crosswindu:
Na ich podstawie wyliczone są ograniczenia zależące od stanu nawierzchni pasa i jego szerokości.Max demonstrated crosswind
1/200: 31kts
3/500: 35kts
6/900: 36kts
6/900 winglets: 33kts
Są też limity wiatru do autolandu, a operator może oczywiście wprowadzić bardziej restrykcyjne ograniczenia dotyczące wiatru.
http://www.pprune.org/tech-log/63039-cr ... 737-a.html
Słusznie. Tutaj są podobne wielkości.
Pzdr - Artur S.
D. Design pisze:Z nieba![]()
IMO niepotrzebna uszczypliwość.PZL Belfegor pisze:Tak też mi się zdało
Pzdr - Artur S.
AZT017 (WAW)
Bo lądowałeś w grze, a nie prawdziwą maszyną na prawdziwym lotnisku...kamileq pisze:A ja ostatnio hardcore'owo wylądowałem ręcznie 747 na Gibraltarze. I nawet się zmieściłem (...) W ogóle nie rozumiem dlaczego to lotnisko uznawane jest za tak trudne?
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
- superhornet14
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: okolice EPWA
Chcecie extreme? Trzeba się było dołączyć na start z EGLC na 739.
http://www.youtube.com/watch?v=ZSALPgBB ... annel_page
http://www.youtube.com/watch?v=ZSALPgBB ... annel_page