[FS2004] Gmax

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Kamins
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

[FS2004] Gmax

Post autor: Kamins »

Witam,
Mam taki problem. Zrobiłem model w programie, gmax.Model ma elementy animowane, co w programie gmax widać i działa. Po wyeksportowaniu poprzez MakeMdl do FS 9 elementy animowane są w innym miejscu i w dodatku nieruchome.
Proszę o poradę, co jest nie tak.
Pozdrawiam Kamins.
Kamins
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

1. Elementy animowane muszą być odpowiednio nazwane, w zależności od typu animacji (przeczytaj manual).
2. Elementy animowane muszą być wstawione do osobnego pliku bgl, inaczej będą przesunięt względem nieanimowanego obiektu.
Obrazek
Kamins
Cadet
Cadet

gmax

A można trochę jaśniej?
Kamins
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Może i można ale ja chyba nie umiem :)

ad.1 Na przykład nazwa elementu z zapętloną animacją musi zaczynać się bodajże od "tick_18_" lub "tick18_". Jeśli robisz samolot, nazw dla odpowiednich animowanych elementow jest ponad setkę. Rozumiem, że przeczytałeś manual?

ad.2 Jeśli animujesz gościa, który kręci głową na pawo i lewo (animacja zapętlona), to ciało gościa będzie w jednym pliku bgl a sama głowa musi być w innym. Do tego drugiego pliku możesz zresztą powstawiać wszystkie inne animacje w scenie, jeśli są jeszcze inne. Po prostu animowane obiekty nie mogą być w tym samym pliku co obiekty nieanimowane, ale może być wiele obiektów animowanych w jednym pliku i wiele nieanimowanych w innym.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kuba Pa
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kolbuszowa

Post autor: Kuba Pa »

Zależy przez co eksportujesz te elementy z animacjami jeśli przez SDK2004 to rzeczywiście zauważyłem, że jeśli jest więcej niż 2-4 elementy to w FSie są one w innym miejscu. Natomiast przy eksporcie przez SDK2002 nie zauważyłem takich błędów.
Aby animacja się wyświetlała w FSie obiekt musi mieć odpowiednią nazwę Tick18_TwojaNazwa. Tick18 powoduje, że MakeMDL odczytuje to jako animacją 18Hz.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Kuba, tylko Jarek nie napisał, czy robi scenerię czy samolot.
No i skoro ma problem z przesunięciem, to na pewno robi w sdk2004. Ale jest to niewielki problem, bo tak jak pisałem, wystarczy wszystkie animowane elementy dać do osobnego pliku (tak jest np. w Góraszce).
Obrazek
Kamins
Cadet
Cadet

Gmax

Dzięki za info. Mam kolejne pytanie jak dodać punkt lub kilka punktów do linii?
Kamins
Awatar użytkownika
noker
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Puławy City

Post autor: noker »

Najlepiej kolego poszukaj sobie jakiegoś tutoriala na necie, w którym będziesz miał napisane kroczek po kroczku gdzie i co klikać. Ja w ten sposób wymodelowałem jakieś felgi do samochodu. Poznasz zasady budowy brył, poruszanie się w menu programu, itd..

a nie będziesz tu co chwila wpadał z pytaniem jak podzielić linię, jak dodać płaszczyznę, jak obrócić polygona ...
#Z390#i5 9600#64GB@3200MHz#MSI GTX1660 OC#Win10#MSFS#
polandcargo.pl
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Optymalnym rozwiązaniem jest imho zakup książki w stylu "Biblia: 3ds max 4. Techniki modelowania". Kompendium wiedzy o programie identycznym do gmax za wyjątkiem renderingu i kilku bardziej zaawansowanych opcji.
Obrazek
ODPOWIEDZ