komunikacja z kontrolerem po polsku

Dział przeznaczony głównie dla pilotów, latających w sieci VATSIM (zawiera również informacje przydatne wszystkim wirtualnym pilotom, takie jak, np. czytanie map, opis procedur SID/STAR).

Moderator: RzEmYk

Jack00
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKT

komunikacja z kontrolerem po polsku

Post autor: Jack00 »

W myśl zasady, że kontroler wywołuje samolot w takim samym języku w jakim wywołał kontrolera pilot, to skąd kontroler prowadząc kilkanaście samolotów na raz wie którego ma wywołać po polsku, a którego po angielsku. Prowadzi sobie notatki?
Łukasz
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Łukasz »

A czy podobnego tematu czasem nie było? Szukajki użyłeś?
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: Aaben »

Raczej nikt nie prowadzi notatek, i korzysta ze swojej własnej pamięci. Jeżeli natomiast nie jestem pewien, w jakim języku wywołać, to wywołuję po angielsku. Czasem piloci proszą o powtórzenie po polsku, czasem trzeba drugi raz to samo nadać po polsku z własnej inicjatywy.
Galimex pisze:w moim mniemaniu mam 100% racji.
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Tarnów, D. T.

Post autor: TytusPZL »

Takie pytanie: Czy czasem na ekranie radaru nie pokazuje się kontrolerowi Callsign?? O ile mnie pamięć nie myli to się pokazuje. Jak myślicie, gość ze znakiem wywoławczym SP-XXX to Arab, Anglik, czy gość z Zimbabwe? Albo np. LOT-1234 to gość z Lufthansy, czy Lotu? Może po tym rozpoznają narodowość, bo chyba nie pytają pilotów, czy smakuje im bigos!
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Chyba za dużo kontaktu z VATSIM to nie miałeś.
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Tarnów, D. T.

Post autor: TytusPZL »

w ogóle nie miałem :D Ja tylko staram się myśleć. Wiem, że na VATSIM Polak może mieć Callsign jaki chce. To samo Anglik, Francuz, Niemiec itd. Można latać w barwach zagranicznych linni z ich identyfikatorami. Tak samo w profilach na forach internetowych mogę napisać, że mieszkam na Kajmanach i tylko IP mnie zdradzi, ale od czego jest sieć TOR :D

Ale co do prawdziwego lotnictwa to w poprzednim poście mam rację.
Awatar użytkownika
noker
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Puławy City

Post autor: noker »

TytusPZL pisze: Ale co do prawdziwego lotnictwa to w poprzednim poście mam rację.
Niebardzo, posłuchaj sobie LiveATC.
#Z390#i5 9600#64GB@3200MHz#MSI GTX1660 OC#Win10#MSFS#
polandcargo.pl
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

TytusPZL pisze:Jak myślicie, gość ze znakiem wywoławczym SP-XXX to Arab, Anglik, czy gość z Zimbabwe? Albo np. LOT-1234 to gość z Lufthansy, czy Lotu? Może po tym rozpoznają narodowość, bo chyba nie pytają pilotów, czy smakuje im bigos!
Dlatego najbezpieczniej prowadzić komunikację po angielsku.
Polecam:
viewtopic.php?t=2799
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Skoko możemy mieć u siebie Visiting Controllera który nie bedzie znał słowa po Polsku, a mógłby kontrolować, to dlaczego którykolwiek pilot miałby mi zabronić narzucania komunikacji po ang.?

Taki mały hipotetyczny OT
Eddie
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Eddie »

Ostatnio startujac z EDDW na wiezy mialem kontrolera ktory nie mowil po niemiecku. Zaznaczyl w opisie ze tylko angielski i nikt nie zglaszal problemow... nawet lokalne VFRy ;)

Z drugiej strony trudno miec pretensje do pilota ktory w jezyku kowbojow nie powie ani me, ani be - w koncu w rzeczywistosci do zrobienia PPLa nie jest wymagane zaliczenie frazeologii angielskiej.
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: Aaben »

Ale żeby przekroczyć na tej licencji granice kraju, już tak. ;)
Galimex pisze:w moim mniemaniu mam 100% racji.
Eddie
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Eddie »

No tak, ale chyba mowimy o locie krajowym. Zakladam ze nikt nie jest na tyle nierozgarniety zeby leciec za granice bez angielskiego...moze naiwnie ;) Tak teraz sobie mysle ze z trzeciej strony, wyraznie jest powiedziane ze na unicom obowiazuje angielska frazeologia wiec w sumie kazdy powinien byc choc troche przygotowany. Chociazby na tekst.
ODPOWIEDZ