Problem z joystickem

Problemy ze sprzętem (karty graficzne, karty dźwiękowe, joysticki, wolanty, itp.).

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Starogard Gd

Problem z joystickem

Post autor: Skymad »

Witam; od jakiegoś czasu, tzn od wymiany płyty i procesora, zauważyłem dziwny problem - nie mogę używać joysticka i kierownicy :cry: Ale że do FSa jest joy to więcej napiszę o nim :P
Więc tak, po wymianie bebechów przeinstalowałem system - inny chipset, proc, XP nie wytrzymał zmiany :x Więc na nowym systemie zainstalowałem FS9 i FSX, włączam joya a tu komunikat "Nie rozpoznano urządzenia USB"... padło na sterowniki; tylko że joystick nie wymaga ich :> Ale jakieś były razem z nim, zainstalowałem, dalej błąd... Dałem sobie na wstrzymanie. Po kilku dniach podłączyłem znowu, tym razem tylko włączyła się wibracja :shock: i zero reakcji ze strony systemu. Po podłączeniu kierownicy nie ma żadnej reakcji, nawet dioda na niej się nie zapala :? Myślałem, że porty USB są nie tak(na początku je źle podłączyłem :oops: i myślałem że kontroler zepsułem) ale hola: klawa USB działa, jeden telefon, drugi telefon, drukarka, kamerka, wszystko ok, tylko te dwa najważniejsze dla rozrywki urządzenia nie. Nie używałem ich z 2-3 msc, może były zakurzone, ale wyczyściłem, i pupa blada... Sprawdzałem na 3 systemach (świeżym XP, Windows 7 i Linuxie) i na żadnym nie działają oba. Jak myślicie, zepsuły się, czy to coś z mobo? Płyta to GA-EP31-DS3L rev 2.1 z BIOSem FC. Próbowałem reset BIOSu - 0 efektów. Nie mam możliwości sprawdzenia na innym komputerze.

Joystick - Tracer Jet Force v3, kierownica Apollo RW-1001

Problem leży w sprzęcie, softwarze, a może w płycie? Skończyły mi się pomysły, bez joya nie mogę latać w FSie :cry:

[+] Zapomniałbym dodać, że w domu mam kotkę i bawiła się kabelkami, może uszkodziła kable? Już takie numery robiła, przegryzła mi słuchawki ;)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Jak możesz, to sprawdź jeszcze na innym kompie. Jednak jak piszesz, że masz kotkę, która lubi sobię zagryzać kabelki, to oglądnij kabelek czy nie ma śladów zębów. Możliwe, że przegryzła przewody i jest jakieś zwarcie.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain

No właśnie wzrokowo kabel jest ok :( Pisałem też nie mam gdzie sprawdzić tego...
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Masz jakiś sklep komputerowy w pobliży? Podejść, zapytać, czy mogli by tylko go podpiąć i zobaczyć czy działa. Powinni sprawdzić od ręki.
Jak masz multimetr, to możesz "przedzwonić" kabel, czy gdzieś nie ma zwarcia. A ślad po kocim zębię może być malutki, jak po szpilce...
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Niestety w sklepie w moim mieście są, że tak powiem, chamy... za głupie podłączenie do gniazda chcą 25zł i to jeszcze koleś powiedział to z taką miną, że sobie pomyślałem, że po moim trupie im za to zapłacę :P I pomyśleć że tak był komp kupowany :? I ceny... 100zł drożej niż w necie za np Athlona 245...
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Bochnia

Post autor: cuube »

Mam taki dziwny problem z Saitek Cyborg X (w sumie mi to nie przeszkadza, ale fajnie by było jakby wsio śmigało jak należy). Kiedy nie miałem żadnego profilu, HAT Switch działał elegancko (tzn wszystkie 8 kierunków) w FS.
Natomiast teraz, kiedy zrobiłem sobie profil do FS'a w Saitek Profile Editor to mam z tym dziwny problem... Kalibracja joy'a jest ok - tzn. kiedy naciskam w lewo i w dół na HAT'cie to ładnie to wykrywa w panelu kontrolnym joy'a, ale w FS'ie już nie... Tam działają tylko podstawowe kierunki, czyli w lewo, prawo, góra, dół. Widok w lewo i w dół już nie działa (nic się nie dzieje).

Może ktoś miał podobny problem to będę wdzięczny za pomoc. :)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Ja bym olał profiler Saiteka i wszystko przypisywał w FSie albo FSUIPC. Może profiler jest winny.
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Właśnie FSUIPC odpada (teraz w ogóle żałuję, że kupiłem pełną wersję) bo po rejestracji znika mi całkowicie SquawkBox w Modules. Formatowałem kompa, reinstalowałem FS'a i cały czas ten sam rezultat. Natomiast jak odpalam SB jako osobną aplikację to mi nie widzi sesji FS'a... Na forum SB widziałem, że nie tylko ja mam z tym problem, ale podane tam rozwiązania ni jak mi pomagają... A nie chce przesiadać się na FSINN'a bo miałbym już w ogóle malutko FPSów (spadają mi poniżej 10 przy nim).
Natomiast nie przypisze wszystkich klawiszy bezpośrednio w FS'ie - chodzi mi o przyciski z shiftem w joysticku + PPT (choć tutaj przydatny jest Joker, ale to tylko przy tym klawiszu).

Także jestem w kropce hehehe. :)

EDIT: Dodam jeszcze, że jak nie wybiorę żadnego profilu to HAT działa jak należy... Także chyba faktycznie masz Rzemyk rację, że on coś chrzani...
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

W SST HAT można ustawić na kilka sposobów - 4 kierunkowy, 8 kierunkowy, jako przyciski, nieprzypisany do niczego itp. - wypróbuj różne ustawienia, może któreś z nich zadziała.
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain

PZL Belfegor pisze:W SST HAT można ustawić na kilka sposobów - 4 kierunkowy, 8 kierunkowy, jako przyciski, nieprzypisany do niczego itp. - wypróbuj różne ustawienia, może któreś z nich zadziała.
Jesteś wielki. :) 8 way + unprogrammed i wszystko działa. :) Dzięki!
Adriano
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wołomin

Również problem z joyem

Post autor: Adriano »

Zakupiłem joystick Sweex 5 osiowy, 12 przycisków, przepustnica oraz hat. Zakupiłem dlatego iż w starym joyu (Tracer) padła oś Z. Na początku myślałem że coś padło w samym joyu - nie działał ster kierunku na ziemi, ale w powietrzu już było ok. Po formacie kompa i instalacji nowego mam ten sam problem. Działa wszystko za wyjątkiem wychylenia steru kierunku w prawo!!! :oops: Sterowniki zainstalowane, w ustawieniach samego FS-a nic nie zmieniałem. Oczywiście joy skalibrowany. Przy pierwszym joyu również nic nie zmieniałem i ponad rok wszystko było ok. Co ewentualnie może być przyczyną?

XP SP2 , PMDG 737, UT, Adobe traffic 4.4, Fs genesis mesh, Aerosoft Madrid i Stockholm airports, AES 2.01
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

nie działał ster kierunku na ziemi, ale w powietrzu już było ok
Wyłączenie autoruddera powinno rozwiązać problem.
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain

I ściągnij SP3 do systemu...

BTW Nie baw się w archeologa :0

Adriano postąpił dobrze nie tworząc kolejnego tematu o podobnym problemie.
Ostatnio zmieniony ndz 22 lis, 2009 19:50 przez Skymad, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Adriano
Cadet
Cadet

Wyłączenie autoruddera powinno rozwiązać problem.

Odznaczyłem autorudder i wciąż to samo. W lewo działa, i jak puszczam joya to odrazu sam kieruje się na prawo. Muszę korygować na numlock 5

--------------------------------------------------------------------------------

I ściągnij SP3 do systemu...

Już miałem.... strasznie kopie sysytem. Poprzedni joy działał bez zarzutu bez SP3
Ostatnio zmieniony ndz 22 lis, 2009 20:28 przez Adriano, łącznie zmieniany 1 raz.
Sebol
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Joystick JET FORCE V.2

Post autor: Sebol »

Cześć.
Mam mały problem z moim Joyem.

Podłączyłem go do USB. Win7 sam go zainstalował, ja doinstalowałem tylko wymagane sterowniki żeby działały wibracje i nic.

W urządzeniach pokazuje 5-Axis,12-Button with POV a powinien USB all-in-one game controller.
Przeinstalowanie sterowników nic nie daje. Ma ktoś jakiś pomysł co zrobić bo jakoś nie fajnie się lata bez "wibracji" ;)
Pozdrawiam SEBOL
GG:7199365
Obrazek
Adriano
Cadet
Cadet

W urządzeniach pokazuje 5-Axis,12-Button with POV a powinien USB all-in-one game controller.
Coś mi świta, że ja również miałem identyczny wpis jak kolega :(

[Obrazek - stosuj - Rz]
Ostatnio zmieniony ndz 22 lis, 2009 21:51 przez Adriano, łącznie zmieniany 1 raz.
Sebol
Turboprop Captain
Turboprop Captain

a da się to jakoś naprawić ?
Pozdrawiam SEBOL
Obrazek
Awatar użytkownika
a6intruder
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: a6intruder »

Taka omszała ze starości podpowiedź - skasować fs9.cfg ?
Adriano
Cadet
Cadet

Niestety. Po wykasowaniu pliku FS9.cfg nic się nie zmieniło. Nadal nie mogę skręcić w prawo poprzez obrót rączką na joyu. :cry:
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Tarnów, D. T.

Post autor: TytusPZL »

1. Podłącz Joy'a
2. Uruchom FS
3. Włącz Default Settings w oknie ustawień osi i przycisków
4. Uruchom FS ponownie
5. Poustawiaj wszystkie osie od nowa, ale jak FS pokaże, że jakaś oś jest już automatycznie przypisana, to jeszcze raz ją przypisz w tym samym miejscu jeżeli ci to odpowiada (gł chodzi o oś X i Y, które automatycznie są przypisywane do lotek i steru wysokości - przypisz je w to samo miejsce dla pewności, że są dobrze wykrywane) ( przycisków na razie nie musisz - jak zaczną Ci osie działać, to potem sobie ustawisz)
6. Uruchom FS ponownie
7. Przetestuj, czy działa. Powinno.

Aha i nie instaluj sterowników dołączonych do drążka - mnie jedne powodowały wyskakiwanie komunikatu "Twój sprzęt nie został zainstalowany poprawnie". Windowsowe stery będą działać bez problemu, ale musisz mieć SP3 do WinXP lub nowszy sys (Vista, 7)

A to, czy wykrywa model Joy'a, czy pokazuje je jako iluś tam osiowe urządzenie z iluś tam przyciskami nie ma żadnego znaczenia. Mam drążek Apollo JS-213 i mi pokazuje to samo, co Wam i jakoś działa bez zarzutu.
Adriano
Cadet
Cadet

Witaj Tomku. Dzięki, że zechciałeś mi pomóc. Niestety robiłem wszystko według Twoich wskazówek i nic. Mam SP3 i nawet ściągnąłem najnowszego Direct X. W lewo działa, a jak puszczę joya to momentalnie samoczynnie odchyla się w prawą stronę. Niezbędny jest numlock 5. Załamka
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Rybnik

Post autor: pkris »

Miałem kiedyś podobnie ale działo się to tylko czasami.
Pomagało wtedy przełożenie joya do innego portu USB.
Obrazek
Adriano
Cadet
Cadet

Właśnie sprawdziłem na laptopie z Vistą i joy działa
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Wywal WSZYSTKIE sterowniki producenta. Na Windowsowych powinien działać. Jak nie pomoże, to spróbuj też wywalić plik fs9.cfg, ale nie usuwaj go całkiem, tylko przenieś do jakiegoś tymczasowego folderu poza folderem FS'a, aby przywrócić go jakby się coś sknociło. No, chyba, że wolisz grać na laptopie z Vistą. To już Twój wybór.

EDIT:
Moje stery od Apollo JS-213 wyglądają bardzo podobnie, a to one powodowały u mnie problemy z Joy'em. Wywal je całkowicie, zrestartuj kompa i powtórz instrukcję, którą wcześniej podałem.
Adriano
Cadet
Cadet

Hej. Bardzo dużo pomógł ten post: viewtopic.php?p=86129#86129
następnie zainstalowałem stery od joya, potem je odinstalowałem programem REVO UNINSTALLER i zrobiłem kalibrację. Śmiga aż miło.
Jeszcze raz dzięki wszystkim za okazaną pomoc. Pozdrawiam
Sebol
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Mój Joy też działa, wystarczyło napisać maila do Tracera żeby dali stery pod Viste/7
Pozdrawiam SEBOL
Obrazek
przemek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: W-wa

Zepsuty joystick?

Post autor: przemek »

Witam Szanowni koledzy :) Od pewnego czasu mam kłopot z moim joyem Logitech wingman attack 2. Otóż problem ma miejsce gdy jestem samolotem na ziemi i chcę zacząć kołować- koło wogóle się nie kręci, a do tej czynności zawsze używałem zwykłego przechylenia w bok mojego joya. Próbowałem na klawiaturze numerycznej ale też nie działa :? , a także kalibrowałem mój sprzęt i to również nie odniosło skutku.
Wyjmowałem go z USB i wkładałem z powrotem, ale i to nie pomogło.
Nie wiem może to wina jakiegos mechanizmu w moim joyu, (może te potencjometry, o których mówiliście na forum) już nawet myślę o kupnie Saiteka XS90, ale może to niekonieczne, sam nie wiem moze Wy udzielicie mi jakiejś pomocy...

patrzyłem w szukajce ale znalazłem jedynie troche podobne wątki do mojego, jesli cos przeoczyłem to sorry
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

W menu Settings/Realism zaznacz Autorudder.
Obrazek
przemek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: W-wa

Post autor: przemek »

Dzięki Wielkie, podziałało :D Tylko nie wiem czemu wcześniej skręcało się przednie koło, a teraz nie :)
Mam jeszcze pytanko- czy do cywilnych lotów lepszy będzie Saitek Cyborg Evo czy może Saitek X45??
Czy to rzeczywiście będzie bardzo odczuwalna zmiana na rzecz realizmu, jesli mojego logitecha zamienie na Saiteka??
I w czym własciwie różnią się te joye symulatorowe, oprócz oczywiście przystosowanych guzikow, i tych efektów przeciągniecia, FF itp?

pozdr
pawel111
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Ludwikowice

Post autor: pawel111 »

Ja mam taki problem z joystickiem, że po kilku miesiącah używania zbyt luźno chodzi. W grze natomiast lekko przechyle w którąś stronę, to już samolot gwałtowanie się przechyla. Czy można coś z tym zrobić ??
Awatar użytkownika
patfin28
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Zakopane

Post autor: patfin28 »

Pokombinuj z ustawieniami czułości i martwej strefy.
pawel111
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Przed chwilą testowałem joystick we właściwościach i jak się okazuje do góry i na dół nie działa, a punkt jest cały czas na dole (jak skręcam, to jest na dole w lewo lub prawo ). Tak to wygląda we właściwościach:

Obrazek

A do przodu nie idzie tylko w tyle zostaje
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Ustaw martwą strefę (Null Zone) na max 1/3 (im mniej tym lepiej, byleby nie wariował Joy tak jak Ci teraz wariuje). A i co do położenia podczas kalibracji, gdy go nie ruszasz zaraz po uruchomieniu kreatora, to normalne, że czasem pokazuje bzdury. Wystarczy lekko i niedużo ruszyć drążkiem w dowolną stronę (najlepiej zatoczyć małe kółko) i wrócić do położenia centralnego. Jeśli wtedy by ci dalej pokazywał to co na 1 zdjęciu, no to wtedy jest jakiś problem.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Sądząc po okienku kalibracji to dżojstik Logitecha - na beznadziejne potencjometry wiele nie poradzisz, kalibrowanie wiele nie pomoże na wadliwy sprzęt. Oczywiście, to nic pewnego - a nuż to zupełnie inny kontroler, ale nic o tym nie napisałeś...
pawel111
Light Planes Captain
Light Planes Captain

TytusPZL pisze:Ustaw martwą strefę (Null Zone) na max 1/3 (im mniej tym lepiej, byleby nie wariował Joy tak jak Ci teraz wariuje). A i co do położenia podczas kalibracji, gdy go nie ruszasz zaraz po uruchomieniu kreatora, to normalne, że czasem pokazuje bzdury. Wystarczy lekko i niedużo ruszyć drążkiem w dowolną stronę (najlepiej zatoczyć małe kółko) i wrócić do położenia centralnego. Jeśli wtedy by ci dalej pokazywał to co na 1 zdjęciu, no to wtedy jest jakiś problem.
Dalej pojawia się to, co na pierwszym zdjęciu więc jest jakiś problem, ale jakby co to mówię jeszcze, że do tyłu bardzo luźno idzie
PZL Belfegor pisze:Sądząc po okienku kalibracji to dżojstik Logitecha - na beznadziejne potencjometry wiele nie poradzisz, kalibrowanie wiele nie pomoże na wadliwy sprzęt. Oczywiście, to nic pewnego - a nuż to zupełnie inny kontroler, ale nic o tym nie napisałeś...
To jest dżoystick z firmy Manta. Mam nadzieję, że nie muszę kupywać nowego, że można rozkręcić i coś jeszcze zrobić
Awatar użytkownika
patfin28
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Zakopane

Post autor: patfin28 »

Jak mawiają niektórzy: "co tanie to drogie". Jeśli ten joystick rzeczywiście ma wadę (a z powyższej dyskusji wynika, że ma :cry: ) i chciałbyś się zaopatrzyć w nowy to polecam Extrema.
pawel111
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dziękuję za pomoc , ale mojemu tacier już się udało to naprawić
ODPOWIEDZ