SKAI Traffic, Morten's AI Traffic
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Z całym szacunkiem, ale WOAI jest ubogim kuzynem w porównaniu z pakietem Mortena. Udało mi się też rozwiać wątpliwości "etyczne". Oto cytat z maila od Mortena:
"Yes i do conrifrm, that all models, repaints, add-on software and flightplans are used with genuine permission of their respective owners and/or creators. Unlike SKAI and Adobe AI i treat the copyright really seriously."
"Yes i do conrifrm, that all models, repaints, add-on software and flightplans are used with genuine permission of their respective owners and/or creators. Unlike SKAI and Adobe AI i treat the copyright really seriously."
Dużo wody upłynęło nim zdecydowałem się wyrzucić skaia i zainstalować tytułowego Mortena. Dla mnie rewelacja te Antonowy-26 Exinu w Katowicach i Gdańsku, Jaczki-40 na Okęciu to moje pierwsze pozytywne wrażenia. Są minusy w postaci wiekszego obciążenia systemowego i czasem sie wiesza ale u mnie Morten już zostaje.
The Call Of Ktulu
- Por.Kornel
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: EPOK
Zainstalowałem Mortena i... jestem pod ogromnym wrażeniem jakości modeli 3d ruchu lotniczego. No i na EPGD w końcu jakoś sensowniej, tj. jest BAe146 TNT, jest Exinek i SprintAir, i ogólnie jest - jeżeli chodzi o EPGD - realistyczniej. Natomiast bardzo rozczarowałem się, jeżeli chodzi o przelotówki. W MyTraffic czy np. skAI, dość często coś przelatywało w rejonie a teraz lecąc z Gdańska do Nicei czułem się jakoś nieswojo.
Generalnie, mam teraz dylemat przy czym zostać - MT czy Morten...Gdyby tak dało się przenieść modele samolotów i lekko zmodyfikować siatkę połączeń...Ehm chyba za dużo będzie z tym roboty.
Generalnie, mam teraz dylemat przy czym zostać - MT czy Morten...Gdyby tak dało się przenieść modele samolotów i lekko zmodyfikować siatkę połączeń...Ehm chyba za dużo będzie z tym roboty.
- Por.Kornel
- Light Planes Captain

Pytanie skierowane do mnie?
Jeżeli tak, to śpieszę z wytłumaczeniem: po to, by mieć realistyczne obłożenie lotnisk z Mortena, rewelacyjne modele 3d Mortena i niezły ruch na przelotówce z MyTraffic2010. Jak dla mnie byłoby to idealne, ale to moja opinia i raczej (a właściwie na pewno) nie uda mi się zrobić takiego połączenia, więc i tak to pozostaje w sferze marzeń.
Jeżeli tak, to śpieszę z wytłumaczeniem: po to, by mieć realistyczne obłożenie lotnisk z Mortena, rewelacyjne modele 3d Mortena i niezły ruch na przelotówce z MyTraffic2010. Jak dla mnie byłoby to idealne, ale to moja opinia i raczej (a właściwie na pewno) nie uda mi się zrobić takiego połączenia, więc i tak to pozostaje w sferze marzeń.
Nie no, dla mnie bomba! parafrazując znany film - dzisiaj startując z Okęcia moim oczom ukazał się nie kto inny a ukraiński Ił-62M. Jak miód na moje lotnicze serce jest oglądanie anów-26 na EPGD, EPKT, EPWR itp. i jeszcze taka niespodzianka. Ciekawe czym jeszcze mnie zaskoczy ten dodatek?
The Call Of Ktulu
Witam,
ja mam takie pytanko.. czy latając na vatsim (soft FSInn) będę mógł przypisać sobie samoloty (konkretne modele/malowania) z dodatku Mortena do samolotów, którymi latają piloci na VS? ..z WOAI mogę coś takiego zrobić..
PS. Domyślam się, że Morten działa z FSX?
PS2. Przy okazji zapytam, jeśli zdecyduję się na Mortena, to jak odinstalować WOAI..wystarczy usunąć katalogi z SimObject/Aircraft?
Pozdrawiam,
ja mam takie pytanko.. czy latając na vatsim (soft FSInn) będę mógł przypisać sobie samoloty (konkretne modele/malowania) z dodatku Mortena do samolotów, którymi latają piloci na VS? ..z WOAI mogę coś takiego zrobić..
PS. Domyślam się, że Morten działa z FSX?
PS2. Przy okazji zapytam, jeśli zdecyduję się na Mortena, to jak odinstalować WOAI..wystarczy usunąć katalogi z SimObject/Aircraft?
Pozdrawiam,
Miałem ten sam pomysł, ale ładowanie FSa przez 8 min. tylko po to żeby widzieć ładne 2-3 samoloty na Vatsimie było ponad moje siły. Usunąć go łatwo - jest uninstaler, który łatwo pozbywa się wszystkiego.
Edit: Upss.. Nie spojrzałem że chodzi o WOAI. W tym przypadku wystarczy usunąć wszystkie samoloty WOAI z katalogu.
Edit: Upss.. Nie spojrzałem że chodzi o WOAI. W tym przypadku wystarczy usunąć wszystkie samoloty WOAI z katalogu.
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
Boguś
To fakt, ale ze względu na to, że latam głównie zagramanicę, to liczba "najbardziej popularnych" samolotów i linii robi się już całkiem pokaźna. Na razie używam tylko VIP (start FSa to 30sek.
). Tylko że już mam dość trochę tych kwadraciaków z VIPa i Learjetów wszędzie więc pewnie skuszę się z powrotem na WOAI. Tam przynajmniej w miarę łatwo wybrać linie, które są w rzeczywistości na europejskich lotnickach. Ale to wciąż sporo roboty.... 
Pozdrawiam
Boguś
Boguś
Ja uważam, że WOAI, jeśli chodzi o VATSIM jest całkiem przyzwoity.. ściągam linie, które mnie interesują i przypisuję w FSInn w zakładce PLA odpowiednie samoloty. Nie wiem jak to jest w przypadku Mortena.. w ogóle jest jakaś oficjalna strona tego dodatku, bo coś nie mogę znaleźć w sieci?
Co do VIP, to samoloty u mnie miały całe czarne śmigła, koła i nie wiem dlaczego, unosiły się nad ziemią.
PS. W WOAI brakuje mi tylko LOTowskiego ATR'a :/
Co do VIP, to samoloty u mnie miały całe czarne śmigła, koła i nie wiem dlaczego, unosiły się nad ziemią.
PS. W WOAI brakuje mi tylko LOTowskiego ATR'a :/
Nie ma?? Dałbym sobie coś uciąć, że widziałem we Wrocku... Jeszcze zwróciłem szczególnie uwagę, bo był SP-LFH - z tym samym reg-iem co mój F1luko pisze:PS. W WOAI brakuje mi tylko LOTowskiego ATR'a :/
Pozdrawiam
Boguś
Boguś
Witam serdecznie, po przeczytaniu tematu postanowiłem ściągnąć Morten`s AI Traffic.
Znalazłem go...
I wszystko było by fajnie ściągnął się jeden plik o wadze 1,58GB lecz niestety niczym nie można tego otworzyć.
W właściwościach pisze:
Type of File: 2 file
Opens with: Unknown aplication
Próbowałem to otwierać Winrar-em, Daemonem, Alcoholem i nic czy ma ktoś może jakiś pomysł????
Pozdrawiam
P.S
Być może plik jest uszkodzony, choć wątpię w to bo na pewno było by napisane w komentarzach. Jeżeli macie jakiś namiar na ten trafick proszę o podanie linka. I mam nadzieję że nie łamię regulaminu skoro w/w Traffic został uznany za prawie nie pirata

Znalazłem go...
I wszystko było by fajnie ściągnął się jeden plik o wadze 1,58GB lecz niestety niczym nie można tego otworzyć.
W właściwościach pisze:
Type of File: 2 file
Opens with: Unknown aplication
Próbowałem to otwierać Winrar-em, Daemonem, Alcoholem i nic czy ma ktoś może jakiś pomysł????
Pozdrawiam
P.S
Być może plik jest uszkodzony, choć wątpię w to bo na pewno było by napisane w komentarzach. Jeżeli macie jakiś namiar na ten trafick proszę o podanie linka. I mam nadzieję że nie łamię regulaminu skoro w/w Traffic został uznany za prawie nie pirata
"Prędzej złodziej przyzna się, że ukradł, niż profesor, że głupstwo powiedział."
- Por.Kornel
- Light Planes Captain

Pakiet Mortena instaluje samoloty AI do katalogu katalogFSX\Aircraft, trzeba chyba skopiować wszystko do 'SimObjects\Airplanes'. U mnie pomogło.
Tyle, że ten traffic załatwił mi fps-y kompletnie. Np. nasze Okęcie pełne - trudno znaleźć wolny stand. No i nie ma reakcji na zmniejszenie ruchu - albo jest albo nie ma w ogóle.
Tak powinno być?
No i FSX uruchamia się teraz duuuuużo dłużej.
Tyle, że ten traffic załatwił mi fps-y kompletnie. Np. nasze Okęcie pełne - trudno znaleźć wolny stand. No i nie ma reakcji na zmniejszenie ruchu - albo jest albo nie ma w ogóle.
Tak powinno być?
No i FSX uruchamia się teraz duuuuużo dłużej.
Paweł Dragan
Gdańsk
Gdańsk
I tak, i nie. W planach lotu, które odpowiadają za ruch, większość jest ustawiona na 1%, czyli że będzie zawsze. Przerabiam to własnym sumptem, ale idzie powoli. Robię progi 21, 41, 61, 81%. Może uda się proces choć trochę zautomatyzować, to pójdzie szybciej.pawel-d pisze:Tyle, że ten traffic załatwił mi fps-y kompletnie. Np. nasze Okęcie pełne - trudno znaleźć wolny stand. No i nie ma reakcji na zmniejszenie ruchu - albo jest albo nie ma w ogóle.
Tak powinno być?
Bartek H.
Odświeżam temat - w AI Mortena wśród informacji wyświetlanych o każdym samolocie AI nie ma info o linii oraz o tym skąd i dokąd leci dany delikwent. Czy można temu jakoś zaradzić ? To trochę denerwujące, kiedy lecimy na przelotówce i jedyne co wiemy o napotykanych samolotach to model, prędkość i wysokość.
Poprzednio miałem Adobe AI i tam te informacje były wyświetlane.
Poprzednio miałem Adobe AI i tam te informacje były wyświetlane.

Wyświetlane gdzie...?
W opcjach FSa można ustawiać co się chce widzieć przy tagu samolotu.
W opcjach FSa można ustawiać co się chce widzieć przy tagu samolotu.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
- REALcarlsberg
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: MORĄG
- REALcarlsberg
- Light Planes Captain

W mortenie, gdy tworzą się kolejki i długo stoją w miejscu to po jakimś czasie samoloty zaczynają znikać... Nie realne ale przydatne
a tak poza tym to co zaobserwowałem na EPWA:
- zdarza się, że samoloty AI lądują z kilometr przed pasem i dojeżdżają sobie do niego (a często coś już na nim jest bądź stara się o to)
- zdarza się, że samoloty AI lądują we dwóch/trzech jednocześnie i jak duchy przechodzą przez siebie.
- zapadają się pod ziemię po wylądowaniu (może ze wstydu, bo przyziemienie nie wyszło?)
- znikają po wylądowaniu (nigdy nie doczekam się na zobaczenie z bliska 767 LOTu...)
- podejście niektórych samolotów do lądowania przypomina raczej nurkowanie...
na razie tyle
a tak poza tym to co zaobserwowałem na EPWA:
- zdarza się, że samoloty AI lądują z kilometr przed pasem i dojeżdżają sobie do niego (a często coś już na nim jest bądź stara się o to)
- zdarza się, że samoloty AI lądują we dwóch/trzech jednocześnie i jak duchy przechodzą przez siebie.
- zapadają się pod ziemię po wylądowaniu (może ze wstydu, bo przyziemienie nie wyszło?)
- znikają po wylądowaniu (nigdy nie doczekam się na zobaczenie z bliska 767 LOTu...)
- podejście niektórych samolotów do lądowania przypomina raczej nurkowanie...
na razie tyle
To ja akurat w SKAI niczego z powyższych nie widziałem. Malo narazie latałem ale samoloty normalnie - tzn. za wolno opuszczają pas i kołują. Lądowanie także wygląda normalnie. Najgorsze że na EPWA i starty i lądowania są z jednego pasa a dokładnie z 33, czy idzie to rodzielić żeby starty były na 29 a lądowania na 33?
- REALcarlsberg
- Light Planes Captain

Nie wiem jak FSX, ale FS9 nie zna pojęcia krzyżujące się pasy. Twórca takiej scenerii "oszukuje" FSa robiąc dwa pasy jeden na drugim. Stąd te dwie operacje na raz, dla FSa to dwa odrębne pasy.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Sceneria 2010. To samo jest off-line. Nawet jak zrobi się wiatr 290/max knots to zawsze odloty i lądowania są z 33. Jeśli zrobi się wschodni wiatr to tak samo 15 do startów i 15 do ladowań.wibwk pisze:Której scenerii używasz?mk1982 pisze:Najgorsze że na EPWA i starty i lądowania są z jednego pasa a dokładnie z 33, czy idzie to rodzielić żeby starty były na 29 a lądowania na 33?