SKAI Traffic, Morten's AI Traffic

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

KaEn
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: KaEn »

Z całym szacunkiem, ale WOAI jest ubogim kuzynem w porównaniu z pakietem Mortena. Udało mi się też rozwiać wątpliwości "etyczne". Oto cytat z maila od Mortena:

"Yes i do conrifrm, that all models, repaints, add-on software and flightplans are used with genuine permission of their respective owners and/or creators. Unlike SKAI and Adobe AI i treat the copyright really seriously."
Obrazek
Core2Duo E8400 | GA-EP45-D3SL | 2x2GB DDR2 PC8500 | GF 9800GT/1GB | Win 7 64-bit | FS2004 | FSX
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Kasztan »

Ja mimo wszystko wolę WOA z jednego powodu, może trochę śmiesznego :) , mianowicie uwielbiam czekać na update'y, jest taki element tajemniczości - nigdy nie wiadomo co w danym tygodniu wypuszczą :)
AMD Phenom II x4 965 3.6ghz
Gigabyte Gf460GTX
4GB DDR2 RAM
Viśta Wio Biznes
Awatar użytkownika
Olaffek
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Ełk

Post autor: Olaffek »

Dużo wody upłynęło nim zdecydowałem się wyrzucić skaia i zainstalować tytułowego Mortena. Dla mnie rewelacja te Antonowy-26 Exinu w Katowicach i Gdańsku, Jaczki-40 na Okęciu to moje pierwsze pozytywne wrażenia. Są minusy w postaci wiekszego obciążenia systemowego i czasem sie wiesza ale u mnie Morten już zostaje.
The Call Of Ktulu
Awatar użytkownika
Por.Kornel
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPOK

Post autor: Por.Kornel »

Zainstalowałem Mortena i... jestem pod ogromnym wrażeniem jakości modeli 3d ruchu lotniczego. No i na EPGD w końcu jakoś sensowniej, tj. jest BAe146 TNT, jest Exinek i SprintAir, i ogólnie jest - jeżeli chodzi o EPGD - realistyczniej. Natomiast bardzo rozczarowałem się, jeżeli chodzi o przelotówki. W MyTraffic czy np. skAI, dość często coś przelatywało w rejonie a teraz lecąc z Gdańska do Nicei czułem się jakoś nieswojo.
Generalnie, mam teraz dylemat przy czym zostać - MT czy Morten...Gdyby tak dało się przenieść modele samolotów i lekko zmodyfikować siatkę połączeń...Ehm chyba za dużo będzie z tym roboty.
chrisparypa

Post autor: chrisparypa »

Ale powiedz mi po co ??
Awatar użytkownika
Por.Kornel
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Pytanie skierowane do mnie?
Jeżeli tak, to śpieszę z wytłumaczeniem: po to, by mieć realistyczne obłożenie lotnisk z Mortena, rewelacyjne modele 3d Mortena i niezły ruch na przelotówce z MyTraffic2010. Jak dla mnie byłoby to idealne, ale to moja opinia i raczej (a właściwie na pewno) nie uda mi się zrobić takiego połączenia, więc i tak to pozostaje w sferze marzeń.
Awatar użytkownika
Olaffek
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Nie no, dla mnie bomba! parafrazując znany film - dzisiaj startując z Okęcia moim oczom ukazał się nie kto inny a ukraiński Ił-62M. Jak miód na moje lotnicze serce jest oglądanie anów-26 na EPGD, EPKT, EPWR itp. i jeszcze taka niespodzianka. Ciekawe czym jeszcze mnie zaskoczy ten dodatek?
The Call Of Ktulu
luko
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: luko »

Witam,
ja mam takie pytanko.. czy latając na vatsim (soft FSInn) będę mógł przypisać sobie samoloty (konkretne modele/malowania) z dodatku Mortena do samolotów, którymi latają piloci na VS? ..z WOAI mogę coś takiego zrobić..

PS. Domyślam się, że Morten działa z FSX?

PS2. Przy okazji zapytam, jeśli zdecyduję się na Mortena, to jak odinstalować WOAI..wystarczy usunąć katalogi z SimObject/Aircraft?

Pozdrawiam,
Kirow
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Kirow »

Miałem ten sam pomysł, ale ładowanie FSa przez 8 min. tylko po to żeby widzieć ładne 2-3 samoloty na Vatsimie było ponad moje siły. Usunąć go łatwo - jest uninstaler, który łatwo pozbywa się wszystkiego.

Edit: Upss.. Nie spojrzałem że chodzi o WOAI. W tym przypadku wystarczy usunąć wszystkie samoloty WOAI z katalogu.
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Nie trzeba wrzucać wszystkich samolotów i wszystkich malowań, jeśli chcesz wykorzystywać traffic na Vatsim. Wystarczą najbardziej popularne linie/samoloty plus paczka vip.
Kirow
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

To fakt, ale ze względu na to, że latam głównie zagramanicę, to liczba "najbardziej popularnych" samolotów i linii robi się już całkiem pokaźna. Na razie używam tylko VIP (start FSa to 30sek. 8-) ). Tylko że już mam dość trochę tych kwadraciaków z VIPa i Learjetów wszędzie więc pewnie skuszę się z powrotem na WOAI. Tam przynajmniej w miarę łatwo wybrać linie, które są w rzeczywistości na europejskich lotnickach. Ale to wciąż sporo roboty.... :evil:
Pozdrawiam
Boguś
luko
Jet Captain
Jet Captain

Ja uważam, że WOAI, jeśli chodzi o VATSIM jest całkiem przyzwoity.. ściągam linie, które mnie interesują i przypisuję w FSInn w zakładce PLA odpowiednie samoloty. Nie wiem jak to jest w przypadku Mortena.. w ogóle jest jakaś oficjalna strona tego dodatku, bo coś nie mogę znaleźć w sieci?
Co do VIP, to samoloty u mnie miały całe czarne śmigła, koła i nie wiem dlaczego, unosiły się nad ziemią.

PS. W WOAI brakuje mi tylko LOTowskiego ATR'a :/
Kirow
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

luko pisze:PS. W WOAI brakuje mi tylko LOTowskiego ATR'a :/
Nie ma?? Dałbym sobie coś uciąć, że widziałem we Wrocku... Jeszcze zwróciłem szczególnie uwagę, bo był SP-LFH - z tym samym reg-iem co mój F1 :lol:
Pozdrawiam
Boguś
Awatar użytkownika
Ivoo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: Ivoo »

Witam serdecznie, po przeczytaniu tematu postanowiłem ściągnąć Morten`s AI Traffic.
Znalazłem go...
I wszystko było by fajnie ściągnął się jeden plik o wadze 1,58GB lecz niestety niczym nie można tego otworzyć.
W właściwościach pisze:
Type of File: 2 file
Opens with: Unknown aplication

Próbowałem to otwierać Winrar-em, Daemonem, Alcoholem i nic czy ma ktoś może jakiś pomysł????

Pozdrawiam

P.S
Być może plik jest uszkodzony, choć wątpię w to bo na pewno było by napisane w komentarzach. Jeżeli macie jakiś namiar na ten trafick proszę o podanie linka. I mam nadzieję że nie łamię regulaminu skoro w/w Traffic został uznany za prawie nie pirata ;) :)
"Prędzej złodziej przyzna się, że ukradł, niż profesor, że głupstwo powiedział."
Awatar użytkownika
fonz
Cadet
Cadet

Post autor: fonz »

Ja natomiast mam inne pytanie... jak zmienić natężenie ruchu? Jak czytałem wcześniej w opcjach FS9 się nie da.. a raczej zmiana natężenia nie przynosi efektu HELP!
Obrazek
luko
Jet Captain
Jet Captain

Kirow pisze:
luko pisze:PS. W WOAI brakuje mi tylko LOTowskiego ATR'a :/
Nie ma?? Dałbym sobie coś uciąć, że widziałem we Wrocku... Jeszcze zwróciłem szczególnie uwagę, bo był SP-LFH - z tym samym reg-iem co mój F1 :lol:
A może masz nowszą paczkę? Ja mam z lata 2008 i tam nie ma ATR'a.
Awatar użytkownika
Olaffek
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Zauważyłem ze niektóre samoloty "wiszą" nisko nad ziemią lub tak jak w przypadku antonowów 26 są pozbawione kół. To na minusik
The Call Of Ktulu
darioosPL
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Łomża

Post autor: darioosPL »

Ponawiam pytanie, czy morten jest kompatybilny z FSX?
Awatar użytkownika
Por.Kornel
Light Planes Captain
Light Planes Captain

darioosPL pisze:Ponawiam pytanie, czy morten jest kompatybilny z FSX?
U mnie śmiga na FSXie tak jak trzeba.
tomi5
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Krotoszyn

Morten

Post autor: tomi5 »

Witam

Jak zainstalować pakiet Mortena do FSXa. Instalowałem go w różne foldery i zawsze lotniska puste. Proszę o pomoc

Dzięki i Pozdrawiam

Tomek
Awatar użytkownika
pawel-d
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: pawel-d »

Pakiet Mortena instaluje samoloty AI do katalogu katalogFSX\Aircraft, trzeba chyba skopiować wszystko do 'SimObjects\Airplanes'. U mnie pomogło.

Tyle, że ten traffic załatwił mi fps-y kompletnie. Np. nasze Okęcie pełne - trudno znaleźć wolny stand. No i nie ma reakcji na zmniejszenie ruchu - albo jest albo nie ma w ogóle.
Tak powinno być?

No i FSX uruchamia się teraz duuuuużo dłużej.
Paweł Dragan
Gdańsk
Awatar użytkownika
holo
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Rumia

Post autor: holo »

pawel-d pisze:Tyle, że ten traffic załatwił mi fps-y kompletnie. Np. nasze Okęcie pełne - trudno znaleźć wolny stand. No i nie ma reakcji na zmniejszenie ruchu - albo jest albo nie ma w ogóle.
Tak powinno być?
I tak, i nie. W planach lotu, które odpowiadają za ruch, większość jest ustawiona na 1%, czyli że będzie zawsze. Przerabiam to własnym sumptem, ale idzie powoli. Robię progi 21, 41, 61, 81%. Może uda się proces choć trochę zautomatyzować, to pójdzie szybciej.
Bartek H.
Myszkin
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Ząbki

Post autor: Myszkin »

Odświeżam temat - w AI Mortena wśród informacji wyświetlanych o każdym samolocie AI nie ma info o linii oraz o tym skąd i dokąd leci dany delikwent. Czy można temu jakoś zaradzić ? To trochę denerwujące, kiedy lecimy na przelotówce i jedyne co wiemy o napotykanych samolotach to model, prędkość i wysokość.

Poprzednio miałem Adobe AI i tam te informacje były wyświetlane.
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Wyświetlane gdzie...?
W opcjach FSa można ustawiać co się chce widzieć przy tagu samolotu.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Myszkin
Cadet
Cadet

Nad każdym samolotem AI - czerwoną czcionką.

W opcjach FS wszystko pozaznaczane, wydaje mi się, że to jednak ten typ (Morten's AI) tak niestety ma.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tusha
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Gostyń

Post autor: Tusha »

To nie wina Mortena tylko brakuje Ci pliku bodajże traffic.dll w katalogu Modules
LOT Polish Airlines
Obrazek
Myszkin
Cadet
Cadet

Dzięki za chęci, ale niestety pudło - mam traffic.dll w folderze Modules.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tusha
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Gostyń

Post autor: Tusha »

A jak zainstalujesz np 1 paczkę WOAI to pokazuje Ci te opisy? W menu Tools zaznaczyłeś co ma pokazywać?

Edit: Potrzebujesz TrafficToolbox
LOT Polish Airlines
Obrazek
Myszkin
Cadet
Cadet

Tusha pisze:Edit: Potrzebujesz TrafficToolbox
No i gra gitarrra - to jest to ! Dzięki wielkie za pomoc ! :)
Obrazek
Awatar użytkownika
REALcarlsberg
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: MORĄG

Post autor: REALcarlsberg »

Dzisiaj na Okęciu była delegacja USA (trzy samoloty w tym wielki Air Force One) i Czech (jeden) :D
Morten's AI Traffic 2.2
mk1982
Cadet
Cadet

Post autor: mk1982 »

Pytanie odnosnie SKAI:
Czy jest jakaś możliwość większego uregulowania ruchu? Nawet na EPWA do startu tworzy sie długa kolejka i nie ma szans na start bo ciągle coś ląduje. Lądujące samoloty strasznie długo opuszczają pas.
Awatar użytkownika
REALcarlsberg
Light Planes Captain
Light Planes Captain

W mortenie, gdy tworzą się kolejki i długo stoją w miejscu to po jakimś czasie samoloty zaczynają znikać... Nie realne ale przydatne :P

a tak poza tym to co zaobserwowałem na EPWA:
- zdarza się, że samoloty AI lądują z kilometr przed pasem i dojeżdżają sobie do niego (a często coś już na nim jest bądź stara się o to)
- zdarza się, że samoloty AI lądują we dwóch/trzech jednocześnie i jak duchy przechodzą przez siebie.
- zapadają się pod ziemię po wylądowaniu (może ze wstydu, bo przyziemienie nie wyszło?)
- znikają po wylądowaniu (nigdy nie doczekam się na zobaczenie z bliska 767 LOTu...)
- podejście niektórych samolotów do lądowania przypomina raczej nurkowanie...

na razie tyle
mk1982
Cadet
Cadet

To ja akurat w SKAI niczego z powyższych nie widziałem. Malo narazie latałem ale samoloty normalnie - tzn. za wolno opuszczają pas i kołują. Lądowanie także wygląda normalnie. Najgorsze że na EPWA i starty i lądowania są z jednego pasa a dokładnie z 33, czy idzie to rodzielić żeby starty były na 29 a lądowania na 33?
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: wibwk »

mk1982 pisze:Najgorsze że na EPWA i starty i lądowania są z jednego pasa a dokładnie z 33, czy idzie to rodzielić żeby starty były na 29 a lądowania na 33?
Której scenerii używasz?
Awatar użytkownika
REALcarlsberg
Light Planes Captain
Light Planes Captain

w mortenie zdarza się, że gdy ja startuję z jednego pasa, to inny samolot dostaje pozwolenie na lądowanie na drugim (EPWA).
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Nie wiem jak FSX, ale FS9 nie zna pojęcia krzyżujące się pasy. Twórca takiej scenerii "oszukuje" FSa robiąc dwa pasy jeden na drugim. Stąd te dwie operacje na raz, dla FSa to dwa odrębne pasy.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
mk1982
Cadet
Cadet

wibwk pisze:
mk1982 pisze:Najgorsze że na EPWA i starty i lądowania są z jednego pasa a dokładnie z 33, czy idzie to rodzielić żeby starty były na 29 a lądowania na 33?
Której scenerii używasz?
Sceneria 2010. To samo jest off-line. Nawet jak zrobi się wiatr 290/max knots to zawsze odloty i lądowania są z 33. Jeśli zrobi się wschodni wiatr to tak samo 15 do startów i 15 do ladowań.
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: wibwk »

To niestety miej pretensję do autora, tak to zbudował że jest nie do naprawy w samym afcadzie i 29 jest całkowicie nieużywany przez AI a nie wiem jak z 11.
Awatar użytkownika
jacol
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: jacol »

Też w morten AI samoloty lądują Wam na jeden pas nawet jak są dwa równoległe dostępne? Co można zrobić żeby to zmienić?
KaEn
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: KaEn »

To jakiego pakietu AI się używa nie ma tu żadnego znaczenia (poza pakietami płatnymi które mają swoje AFCADy). Zmienić to można edytując AFCAD każdego z lotnisk, na którym występuje problem.
Obrazek
Core2Duo E8400 | GA-EP45-D3SL | 2x2GB DDR2 PC8500 | GF 9800GT/1GB | Win 7 64-bit | FS2004 | FSX
ODPOWIEDZ