[FS2004] Ster wysokości - sterowanie klawiaturą

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Severyn
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Szczecin

[FS2004] Ster wysokości - sterowanie klawiaturą

Post autor: Severyn »

Witam wszystkich

Na FS2004 latam od niedawna i nie ukrywam, że gra mnie wciągnęła - pewnie kiedyś kupię sobie joystick, ale póki co korzystam tylko z klawiatury i stąd moje problemy.

Mam kłopoty podczas lądowania Beechcraftem Air 350 (bo tylko takim na razie latam) - o ile lądowania całkowicie manualnie wychodzą mi już całkiem fajnie, o tyle podejścia z użyciem ILS kończą się najczęściej kangurem albo katastrofą - dzieje się to w chwili przyziemienia, gdy na chwilę przed dotknięciem pasa wyłączam autopilota - właśnie w tym momencie dziób unosi mi się gwałtownie do góry. Czy jest możliwość ustawienia steru wysokości w pozycji neutralnej, tak aby po wyłączeniu autopilota nie działy mi się dziwne rzeczy ?

Z góry dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam!
aliant
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Jaktorów

Post autor: aliant »

Możesz próbować wyłączyć wcześniej autopilota i trymować co na klawiaturze jest łatwiejsze od normalnego sterowania. Robi się to domyślnie "HOME" i "END" (najwyżej niech mnie ktoś poprawi)
Obrazek
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: budyniek »

http://www.www.aztec.pl/forum/viewtopic ... fea434e917

Jak się już będziesz upierał "bez Joy'a" spróbuj :
http://flyawaysimulation.com/downloads- ... tails.html

Puenta, RzEmYk mi wybaczy :
RzEmYk pisze: Latać na klawiaturze to tak, jak dotykać piersi przez rękawice spawalnicze. Poczujesz że są, ale przyjemności i wyczucia zero...
Awatar użytkownika
Juniorsky
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGL

Post autor: Juniorsky »

budyniek pisze: Puenta, RzEmYk mi wybaczy :
RzEmYk pisze: Latać na klawiaturze to tak, jak dotykać piersi przez rękawice spawalnicze. Poczujesz że są, ale przyjemności i wyczucia zero...
Chyba nigdy nie dotykaliście piersi przez rękawiczkę - konstrukcyjne uczucie. ://
A co do lądowania dlaczego nie podejdziesz już z dalszej odległości sam? A jeśli nie wiesz jak to skorzystaj z wbudowanego tutoriala w grze, ja tam poznałem najwięcej szczegółów. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Sniked111
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Lublin

Post autor: Sniked111 »

Puenta mnie po prostu powaliła na kolana ://

Sądzę, że Kolega próbuje wszystko zrobić autopilotem, gdyż latanie na klawiaturze jest strasznie niewygodne. Sam latałem kiedyś na klawiaturze przez bardzo długi czas. Moje loty były całkowicie pozbawionego skręcania i wznoszenia manualnego, wyłącznie autopilot. Kupiłem joy'a i zacząłem NAWET snuć plany co do poskromienia Extry 300 :lol:
I don't see the runway!
Awatar użytkownika
Juniorsky
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGL

Post autor: Juniorsky »

A no wiecie już nie róbcie tak strasznego latania na klawiaturze - ja nie narzekam nawet przy lotach Extrą 300. :D Fakt faktem jest gorzej, ale ja to odczuwam najbardziej przy lataniu maszynami pokroju Boeing, Airbus lub Embraer - no za nic nie idzie tym polatać, takie ciężkie krówska... tu już joystick wymiata i nie pogadasz. :)
Obrazek
ODPOWIEDZ