Niby źle zrobiony plan lotu (EPKK-EPKT)

Dział przeznaczony głównie dla pilotów, latających w sieci VATSIM (zawiera również informacje przydatne wszystkim wirtualnym pilotom, takie jak, np. czytanie map, opis procedur SID/STAR).

Moderator: RzEmYk

Awatar użytkownika
gate
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraków - EPKC

Niby źle zrobiony plan lotu (EPKK-EPKT)

Post autor: gate »

Witam wszystkich!
Ostatnio miałem problem na vatsim:
Wysłałem plan lotu (EPKK-EPKT) wyglądał on tak:
Trasa: BALOS KAT
Wys.: 4000 ft
prękość: 250
i jeszcze reszta...
Prośiłem o zgode na lot, a kontroler mi pisze, że plan jest zrobiony źle. Poprawiłem te minimalne będy, a kontroler: ponownie poprawcie plan. Byłem zdziwiony bo nikt się jeszcze nie czepiał tego planu.
Potem kontroler napisał mi na private: IFR na 4000 ft???

Bardzo proszę o wytłumaczenie mi jaki to był błąd.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez gate, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sww
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: znienacka

Post autor: sww »

Na tej wysokości to raczej VFR, IFR generalnie powyżej FL95.
Poza tym zdaje się, że nie KAT tylko KTC
Pomiędzy BALOS a KTC powinieneś wpisać numer drogi lotniczej. Tyle, że takiej drogi nie ma.
Dużo lepiej byś zrobił, gdybyś dał plan VFR, zerknął na mapki VFR lotnisk EPKK i EPKT, wpisał punkty VFR do planu lotów (o ile oczywiście masz scenerię VFR Landmarks Poland).

Błędy nie były "minimalne". Mało co było dobrze w tym planie. Na PLVACC panuje generalnie zasada równania w górę (podnoszenia wiedzy i umiejętności). Dlatego nie ma zbyt dużej tolerancji dla błędów. Trzeba to zrozumieć i się uczyć. :-)
Centrum Szkolenia Pilotów - (prawie) wszystko o wirtualnym lataniu
PK

Post autor: PK »

1. Zadaniem kontrolera jest sprawdzenie poprawności planu. To jest ich robota i od tego oni są. Jeśli nazywasz jego uwagi "czepianiem się", to przemyśl czy chcesz się bawić w Vatsim.

2. Plan jest formalnie niepoprawny. KAT to symbol lokalizatora ILS pasa 27, a plan powinien kończyć się na punkcie przewidzianym przez Eurokontrolę ( http://www.vatsim.home.pl/viewtopic.php ... 17#p295117 ). Nasi kontro dopuszczają plany kończące się na IAF (spoza listy Eurokontroli), a ten dla podejścia Pyrzowic nazywa się KTC (i akurat jest na liście). Jeżeli kiedykolwiek dostałeś na taki plan zgodę, to najprawdopodobniej kontro postanowił być mniej rygorystyczny z okazji Twojego pierwszego lotu.

3. IFR można robić poniżej FL95 ale w warunkach TMA Kraków przelotowa 4000ft oznacza lot na wysokości tylko 1km nad ziemią. Jak zgłosiłeś 737, to rozumiem kontrolera.

Piotr
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez PK, łącznie zmieniany 1 raz.
zorro
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Czekanka

Post autor: zorro »

sww pisze:Na tej wysokości to raczej VFR, IFR generalnie powyżej FL95.
Poza tym zdaje się, że nie KAT tylko KTC
Pomiędzy BALOS a KTC powinieneś wpisać numer drogi lotniczej. Tyle, że takiej drogi nie ma.
Dużo lepiej byś zrobił, gdybyś dał plan VFR, zerknął na mapki VFR lotnisk EPKK i EPKT, wpisał punkty VFR do planu lotów (o ile oczywiście masz scenerię VFR Landmarks Poland).

Błędy nie były "minimalne". Mało co było dobrze w tym planie. Na PLVACC panuje generalnie zasada równania w górę (podnoszenia wiedzy i umiejętności). Dlatego nie ma zbyt dużej tolerancji dla błędów. Trzeba to zrozumieć i się uczyć. :-)
.
AD1 Jak najbardziej są IFR na 4000 ft , nawet lub przede wszystkim na trasie EPKK-EPKT

AD.2 Pomijając , błędnie wpisany KAT zamiast KTC to plan lotu jest jak najbardziej prawidłowy .Miedzy odcinkami nie ma sensu wpisywać drogi lotniczej bo takowej nie ma , powiem nawet ,że na 4000 ft nie ma żadnej drogi lotniczej . Uwaga kompletnie bez zasadna tak jak i kwestia zasadności IFR , bo nie wiemy jakie wtedy warunki meteo i czy lot mógł być wykonywany w warunkach VMC.

AD.3 Kontroler się zwyczajnie pomylił , w końcu to też człowiek i nie zawodowiec.

Ad. 4 mała drobna uwaga : Złożenie planu lotu a zgoda to dwie różne rzeczy . Pierwsza jest intencją pilota a druga faktycznymi trasą lotu uwzględniającą rzeczywistą sytuację ruchową . Nas obowiązuje to co podał nam kontroler przy zgodzie ,.mogę sobie wymyślić misterny plan lotu a jak kontroler poda inaczej , to i tak muszę lecieć wg. jego wskazówek . Fajnie ,żeby o tym też kontrolerzy pamiętali .

Moja serdeczna prośba nie uczmy ludzi ,jeżeli sami do końca nie wiemy .

P.S

250 kts to nie jest jakiś wielki wyczyn i niekoniecznie to musi być B737
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez zorro, łącznie zmieniany 1 raz.
Eddie
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Eddie »

Mysle, ze temat trasy EPKK-EPKT-EPKK mozna byloby gdzies przypiac bo chyba wiekszosc nowych pilotow zaczyna od tych tras i wielu z nich ma takie same problemy ;)
PK

zorro pisze:Moja serdeczna prośba nie uczmy ludzi ,jeżeli sami do końca nie wiemy .
Jestem za.

- To był 737 - http://stats.vatsim.net/flightplan_deta ... K&arr=EPKT. "Nikt się nie czepiał do tego planu", bo był pierwszy raz zgłoszony, co można sobie samemu sprawdzić.
- Minimalna wektorowania jest 1200m czyli na styk.
- W realu z BALOS na KTC trzeba lecieć nad EP D45 2 500m AMSL czyli FL100 minimum. Na VS, to nie ma znaczenia ale kontro słabo tolerują niskie przeloty odrzutowcami - i słusznie. 747 na "FL20" też już był.
- Kontro się nie pomylił, bo plan był niepoprawny.
- Kończył dyżur i dlatego z braku czasu nie ruszył sprawy KAT, a jedynie skwitował to stwierdzeniem "IFR na 4000 ft???".

Tak się składa, że to widziałem.

Piotr
zorro
Cadet
Cadet

Nie mam dostepu do vataware , wiec nie nie moge tego ocenić .

Plan lotu IFR BALOS KTC na 4000 ft jest jak najbardziej prawidłowy nawet w realu , strefe EP D45 można ominąć . okreslenie pkt w planie lotu , nie jest automatycznie deklaracją dct po kresce , można omijać strefy czy np.burze .Na podstawie zwykłego badziewnego garmina "zabawki" można taką strefę ominąć . Nikt nie będzie podrózował przez pół polski , tylko z tego względu ,żeby ominąć jedną strefę , robiąc odejście od trasy na 10 nm .

Nikt nie będzie się wznosił z tego powodu na FL100 , no chyba ,że ktoś ma dużo kasy na paliwo .

Najczęściej w realu samolot dostaje DCT KTC lub w drugą stronę DCT KRW , nawet w przypadku A320 , podczas przebazowań i pewne jest to ,że to nie jest poziom FL100 jako minimum

Nie wiem nie widziałęm jaki plan lotu złożył kolega , opieram się jedynie na tym co napisał . Może ktoś pokaże mi jego plan lotu z vataware

P.S

O co chodzi z tą 1200 m minimalna do wektorowania , bo nie zrozumiałem ?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez zorro, łącznie zmieniany 1 raz.
PK

Przecież napisał, że złożył w końcu plan IFR BALOS KAT na 4000ft (a całą sekwencję można zobaczyć w statsach, a nie w vataware, bo ten lot wykonał dopiero 3 dni później już z "poprawioną" trasą). Każdy sobie może odpowiedzieć czy poprawny i czy kontro miał rację.

A tytuł, geneza i przebieg wątku ma swój kontekst, do którego nie ma sensu wracać.

Piotr
zorro
Cadet
Cadet

To tylko poprosze , o wyjasnienie tych magicznych 1200 m minimalnych do wektorowania , bo nie rozumiem

P.S

Nie mam pidu na vatsim , wiec nie moge tego sprawdzić , a raczej już nie pamiętam hasłą
Artur Grabski
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Bielsko-Biała

Post autor: Artur Grabski »

Kontro poniżej 1200M nie moze wektorwać. MRVA nie puszcza i tyle.

Czyli żeby móc lecieć IFR i być wektorowanym to trzeba lecieć powyżej 1200M.
ODPOWIEDZ