jak duże mogą być przechylenia boczne podczas skrętu samolotu, a jak duże podłużne podczas startu, aby zapewnić komfort pasażerom ?
czy prawdą jest, że zależy to od klasy przewoźnika, a japończycy na b 747 wznoszą się na
max, ile fabryka dała ?
aha, to nie jest zagadka, po prostu nie wiem.
przechylenia
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Re: przechylenia
Ja myśle, że znaczenie ma też topografia terenu wokół lotniska[?] .....a co do japończyków to ...nie zauważyłem specjalnej różnicy lecąc ANA, JAL czy KLM i DLH......jedyna to taka, że na trasach krajowych w Japoni w B747 jest ciasno jak w PKS-ie z Żywca do Koszarawy ;-)zbyszek pisze:czy prawdą jest, że zależy to od klasy przewoźnika, a japończycy na b 747 wznoszą się na max, ile fabryka dała ?...
Nie wiem jakie to sa dokladnie wartosci ale fakt jest taki, ze istnieja takie ograniczenia narzucane przez przewoznika. Chodzi tu tak jak mowisz o zapewnienie komfortu pasazerom. Jesli chodzi o przechylenie to raczej nie moze ono przekroczyc 30 stopni (zreszta w 737NG takie jest maksymalne jakie mozna ustawic na autopilocie) nad czym czuwaja rejestratory i poznije kapitan jest z nich rozliczany.
I tak btw "przechylenie podluzne" o ktorym mowisz to fachowo pochylenie samolotu ale jakie tu sa ograniczenie to nie wiem.
pozdr
I tak btw "przechylenie podluzne" o ktorym mowisz to fachowo pochylenie samolotu ale jakie tu sa ograniczenie to nie wiem.
pozdr