[tv] program o pasjonatach symulatorów :-)

Tutaj dyskutujemy na tematy niekoniecznie związane z lotnictwem.
PatrykBielan
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

[tv] program o pasjonatach symulatorów :-)

Post autor: PatrykBielan »

wczoraj zgrałem program, który kilka miesięcy temu był w tv:

http://www.youtube.com/watch?v=VXR7a21yyOo
http://www.youtube.com/watch?v=ZmE-oTM_2O4
http://www.youtube.com/watch?v=XPl46CpUhYo

mnie juz nawet tego typu zabawki nie pociągają ;-)
www.zaq-design.pl
Polskie dodatki do FSX i Prepar3D.
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: Aaben »

Galimex pisze:w moim mniemaniu mam 100% racji.
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Jacek »

Masz 100% racje, wirtualne latanie jest nudne :) .
Przy okazji nowa wersja syma,nowa wersja scenerii LOWI,i podejscie na RWY 08.Pilot ten sam :) .
Jak ktoś ma chęci żeby obejrzeć.
LHBP -LOWI -163 Mb.

http://rapidshare.com/files/272098123/lowi.wmv.html
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Tarnów, D. T.

Post autor: TytusPZL »

Wirtualne latanie nie musi być nudne, o ile nie latasz na autopilocie i łapiesz się na duży ruch i kontrolę. Poza tym możesz polecieć akurat wtedy, gdy nad lotniskiem docelowym szaleje burza - ladowanie w takich warunkach nie należy do łatwych.

Tu największym plusem jest to, że sam sobie "kreujesz misję", a nie wykonujesz scenariusz napisany przez programistę - na tym polega różnica między symulatorem i VATSIMEM, a klasycznymi grami komputerowymi.
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Jak myślisz, pisałem to na poważnie?.Mi nie musisz zachwalać FSa,kilka tysięcy ,,wylatanych,, godzin już mam na ,,koncie,, ,i potrafię docenić zalety,nawet nie jako symulatora w pełnym tego słowa znaczeniu,to jako programu do nauki zagadnień związanych z lataniem.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Jacek, możesz gdzieś ten film wrzucić? Z Rapida już nie idzie.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Bartek będzie za 30-40 minut na sendspace,z tym ze /teraz pisze na poważnie/nie jest to żadne arcydzieło,skończyła mi sie wena i pomysły na filmy z fsa.
Staszka trzeba zmobilizować ,żeby kokpit odbudował,i zaczął znów robić swoje filmiki.Jemu ostatnio dużo lepiej wychodziły niż mi.
Dopisane.
Link sendspace
http://www.sendspace.pl/file/5af42a4af72df818636fa43
Awatar użytkownika
Ivoo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: Ivoo »

Jacku ti ATC które tam jest w tym filmie to jest RC4???? Bo jakoś słabo słyszalne przez muzykę :P

Pozdrawiam
"Prędzej złodziej przyzna się, że ukradł, niż profesor, że głupstwo powiedział."
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Tak,to RC4 ,z tym ze tylko na początku filmu ,przed startem i krotko po.Później musiałem wyłączyć,niestety zgłupiało.
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Jacku, a nie myślałeś o nakręceniu filmu instruktażowego??

Wiesz, z uwzglednieniem całej checklisty, podstawowych procedur w czasie startu, lotu i lądowanie (komunikacja z ATC). Z pewnością przydałby się osobom, które zamierzają dopiero przesiaść się na Boeinga 737 (tak na marginesie - to jest wersja 400, dobrze rozpoznałem kokpit??)
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Jeżeli chodzi o film to nie nadaje się do tego.Na forum są ludzie którzy maja większe pojecie niż ja o lataniu, nie chciałbym kogokolwiek wprowadzać w błąd,pokazując ze coś się robi w ten sposób ,a okaże się ze ma to niewiele wspólnego z rzeczywistością.
To jest kokpit do wersji NG,czyli 737-600/700/800/900.
Awatar użytkownika
Ivoo
Light Planes Captain
Light Planes Captain

TytusPZL pisze:Jacku, a nie myślałeś o nakręceniu filmu instruktażowego??

Wiesz, z uwzglednieniem całej checklisty, podstawowych procedur w czasie startu, lotu i lądowanie (komunikacja z ATC). Z pewnością przydałby się osobom, które zamierzają dopiero przesiaść się na Boeinga 737 (tak na marginesie - to jest wersja 400, dobrze rozpoznałem kokpit??)

Poszukaj na You Tube napewno znajdziesz :) Może nie jeden cały ale w częściach gdzie jest Przygotowanie do startu, programowanie FMC po starcie, przygotowanie do zniżania i samo lądowanie. Obejrzysz parę razy każdy z w/w i masz film instruktażowy :)

Pozdrawiam
"Prędzej złodziej przyzna się, że ukradł, niż profesor, że głupstwo powiedział."
Mikkeboss
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Szczecin

Post autor: Mikkeboss »

Film instruktażowy (cockpit preparation) o 737NG
Moze ci sie przyda :)
need GG ? 1057798
SP-MES
PLC070
Awatar użytkownika
Ivoo
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Michał wszystko fajnie ale nie podawaj bezpośrednich linków :) Ja dlatego napisałem żeby poszukał na Tube ponieważ lenistwo to zły nawyk :P

Pozdrawiam
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Mam 1 film instruktażowy zrobiony na PRAWDZIWYM MD-11, ale jest po angielsku, a ja choć uczę się języka Szekspira, to aż tak biegły nie jestem żeby wszystko zrozumieć, a tu przecież każdy szczegól jest ważny.

Mikkeboss, dzięki za ten przykład na You Tube, ale jak powiedziałem - jest on PO ANGIELSKU. Poszukam sobie już sam czegoś po polsku, ale niestety lotnictwo w Polsce to nadal BARDZO ELITARNA dziedzina, więc raczej nic nie znajdę po polsku...

W sumie jedyną książką instruktażową po polsku są chyba prace Lecha Szmutowskiego, a co dopiero filmy...
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Nie chodzi o to, że w Polsce lotnictwo jest elitarną dziedziną, tylko o to, że lotniczym językiem jest angielski. Pilot musi go znać, większość prac, przepisów, materiałów jest po angielsku, bo nie ma sensu przekładać materiałów na dany język, skoro i tak operuje się językiem angielskim.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Ależ tu nie ma co płakać, tylko uczyć się języka. Na niemal całym świecie językiem używanym do nauki pilotażu na poziomie Airline Transport jest angielski, i znalezienie materiałów w językach rodzimych jest trudne, niezależnie od tego czy jest to niemiecki, francuski czy polski.
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Mnie już męczy ta wszechobecnosć angielskiego - w lotnictwie, informatyce, slangu młodzieżowym. Lista dziedzin, gdzie jest to już "standardowy" język wciąż się wydłuża. Obawiam się, że za 100 lat możemy zatracić znajomosć rodzimych języków. Wprawdzie nie w tak radykalny sposób, jaki stosowali zaborcy i hitlerowski okupant, ale taka cicha śmierć języka wydaje się dla mnie bardziej przerażająca.

P.S. Nie wkurza Was, że cały świat uczy się angielskiego, a brytole i Jankesi nie muszą i jeszcze są zdziwieni, że ktoś może nie znać języka Szekspira (sam widziałem na rynku w Krakowie)

P.P.S. Oczywiście zgadzam się, że w XXI wieku warto znać obce języki. Nie mogą one jednak wypierać rodzimych. Szkoda tylko, że w/w narody nie podzielają mojej opinii.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

TytusPZL pisze:za 100 lat możemy zatracić znajomosć rodzimych języków
...a w tej sytuacji lepiej będzie, jeśli pozostanie angielski a nie chiński ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Ty się męczysz bardziej, a pół świata mniej, takie życie. Standaryzacja fachowej frazeologii nie jest podyktowana szowinizmem nacjonalistycznym, ale pragmatyzmem, i na szczęście większość ludzi znających języki obce potrafi docenić i dbać o ojczysty.
chrisparypa

Post autor: chrisparypa »

RzEmYk pisze:Nie chodzi o to, że w Polsce lotnictwo jest elitarną dziedziną, tylko o to, że lotniczym językiem jest angielski. Pilot musi go znać, większość prac, przepisów, materiałów jest po angielsku, bo nie ma sensu przekładać materiałów na dany język, skoro i tak operuje się językiem angielskim.
No i tutaj nie moge sie zgodzic.... uwierzcie lub nie - piloci wcale nie mowia po angielsku... niektorzy znaja na pamiec frazeologie... baa czasem nawet i tego nie znaja dokladnie... Niektorych angielski jest wrecz smieszny, zenujacy i czasem mnie mega szok dopada ze jak on sie nie wstydzi latac b737 i mowic takim angielski. Nie zrozumcie mnie zle nikt nie wymaga angielskiego na bardzo wysokim poziomie ale czasem rece opadaja. jestem w trakcie robienia Air Traffic Controller License i widze duzo, a slysze jeszcze wiecej, piloci nie mowia po angielsku. Oczywiscie nie mowie tu o wszystkich powiem tak 5% pilotow latajacych aktywnie w liniach lotniczych nie ma pojecia o jezyku angielskim 10% ma pojecie jako takie czasem latwiej czasem trudniej ale jakos sie dogadasz, 25% to piloci wladajacy jezykiem angielskim na przyzwoitym poziomie bez problemowe z komunikacja reszte okreslibym jako biegle mowiacych po angielsku. literature lotnicza mozna znalezc wielu jezykach. Opisy procedur, manuals naprawde wszystko mozna znalezc w jezyku hiszpanskim, rosyjskim, francuskim, niemieckim. Domyslam sie ze moze nie wszystko jest po polsku. I jeszcze jedno.... nie mowiac po angielsku utrudniasz sobie zycie potrojnie a kontrolerom x10
ODPOWIEDZ