Co żeby maksymalnie urealnić lot?

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

wojtaseka
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Boronów

Co żeby maksymalnie urealnić lot?

Post autor: wojtaseka »

Witam. Mam samolot atr 72 Flight One oraz Boeing 737-400 Wilco. Latam on-line na vatsim, i niedługo będę również latać w wirtualnej linii. Chciałbym sobie maksymalnie urealnić lot tzn. żeby wszystko było bardzo zbliżone do reala, czyli wsiadają pasażerowie obsługa lotniska, stewardessy. Chcę żeby mój lot wirtualny był maksymalnie zbliżony do tego w realu. Jakie dodatki zalecacie? (Nie chodzi mi o grafikę). Mam na razie tylko FS Passangers.
Eddie
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Eddie »

Duzo dalej juz nie bedziesz mogl pojsc. Moze cie jedynie zainteresowac Airport Environment services AES, ktory zapewni ci na niektorych lotniskach realny pushback, samochod follow me czy podstawiane schody. FSpassengers symuluje zachowania pasazerow czy stewardes, ale animacji nie zobaczysz. Najlepszym wyjsciem na zblizenie lotu do realna jest inwestowanie w kokpitowe przyrzady - wolant, przepustnice, pedaly czy przyciski to cos co urealnia i z czego korzysta sie przez caly czas, a nie przez minute podczas przelaczania widokow na zewnetrzny.
mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Irlandia

Post autor: mirage9 »

Mozesz zainwestowac w FDC Live Cockpit.Doda ci to Co-pilota.Fajna sprawa choć czasami nie wszystkie samoloty obsluguje.
Ostatnio zmieniony sob 27 mar, 2010 12:52 przez mirage9, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: budyniek »

TOPCAT : viewtopic.php?t=8399
Flight Operation Center : viewtopic.php?t=6520
wojtaseka
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Boronów

Post autor: wojtaseka »

A co sądzicie o FS2 Crew?
Ostatnio zmieniony sob 27 mar, 2010 14:26 przez wojtaseka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sww
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: znienacka

Post autor: sww »

A ja bym powiedział tak: weź procedury operacyjne ATR z manuala i spróbuj je wykonać. Do tego zaplanuj dobrze paliwo, przeanalizuj mapy, ułóż trasę. Będzie dużo realniej. Jeżeli natomiast chcesz mieć pasażerów, ładunek (zmienne masy), to może FS Passengers.
FS2Crew dla ATR jest też bardzo dobry jak chodzi o praktyczne stosowanie procedur. Jedyną jego wadą jest uciążliwość przy ładowaniu, no ale to da się przeżyć (najpierw ładujesz cessnę, a potem ATR).
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Zawsze się ładuje najpierw Cessnę, a dopiero później ATRka, niezależnie od posiadania FS2Crew. RTFM ;)
TOPCAT akurat w tym przypadku się nie przyda (choć to świetny program w przypadku innych maszyn), to na necie jest excelowy odpowiednik, który wyliczy parametry startu, lotu i lądowania.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
sww
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: znienacka

Post autor: sww »

RzEmYk pisze:Zawsze się ładuje najpierw Cessnę, a dopiero później ATRka, niezależnie od posiadania FS2Crew. RTFM ;)
Ja wiem, że Lenin powiedział "jak teoria nie pokrywa się z praktyką, tym gorzej dla praktyki". Niemniej ja zawsze ładuję ATR z zapamiętanego stanu i nic się złego nie dzieje. Natomiast FS2Crew w takiej sytuacji nawet nie ruszy.
witt
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPOD

Post autor: witt »

IMPORTANT! PLEASE READ!
2. Only load the ATR from the FS Main Menu. Never load the ATR from a default aircraft or the Master Panel won’t work!
Hmm, Rzemyk a co powiesz na ten punkt z manual'a FS2Crew ATR FSX Edition?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Powiem tylko "ale jaja" :)
Manual do ATRka dla FS9 (na 3. stronie) każe startować (za pierwszym razem) z default maszyny oraz nie wczytywać ATRka z innych save-ów...
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Harry
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Łódź

Post autor: Harry »

W razie wątpliwości, manual do ATRa od Flight1 po polsku.
http://www.thesunrise.webd.pl/pliki/atrmanualpdf.pdf
W ten sposób również można urzeczywistnić sobie latanie dogłębniej poznając swój samolot [z średnią wiedzą z angielskiego].
aliant
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Jaktorów

Post autor: aliant »

Dokładnie jak piszę kolega przeczytać cały manual a żeby było już całkowicie realnie to wydrukować wszystko, niestety w przypadku ATR jest to dość drogi biznes bo to ponad 400 stron.
Obrazek
Awatar użytkownika
brudzik
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Dęblin

Post autor: brudzik »

A jak bedziesz latać w VA to proponuje Flight Keeper ze stajni Aerosoft'u .;)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Pod warunkiem, że się umie poprawnie zinterpretować log po wykonanym locie.
Zgredd
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: Zgredd »

Pewnie to kwestia gustu, ale mi latanie w całkiem sporym stopniu urealnił EZDOK Camera. Efekt niby tylko wizualny, ale jakoś inaczej się czuję w kokpicie z tym dodatkiem. Polecam.
ODPOWIEDZ